KAKO HRVATI VARAJU OSIGURANJA (4)

Najveći prevarant ikada: Digao 4 milijuna kuna u sudarima sa svojim rođacima!

Osiguravatelji procjenjuju da je od 50 do 70 posto odštetnih zahtjeva zbog trzajne ozljede vrata lažno
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Šibenska policija prije godinu i pol dana imala je zanimljiv slučaj klasične prevare osiguranja. Dva mladića iz Zagreba, Saša (21) i njegov godinu dana mlađi prijatelj nazvali su policiju i rekli da im je netko u Sovlju nedaleko od Tribunja zapalio automobil.

Policija je došla na očevid i vidjela potpuno izgorjeli Audi A4 vrijedan 160.000 kuna. Dva su tjedna tragali za piromanom, no uspjeli su pronaći dokaze da su mladići skupocjeni automobil zapravo sami polili benzinom i zapalili. Motiv - naplatiti policu osiguranja.

‘Nacionalni sport’

To je samo jedan u nizu načina na koji dovitljivi građani pokušavaju prevariti osiguravatelje . Nedavno je na konferenciji osiguravateljskih kuća govoreno o lažnim prometnim nezgodama, lažiranju štete pa čak i dogovorenim krađama automobila.

Najčešći oblik, koji se u Hrvatskoj više može nazvati “nacionalnim sportom” nego varanjem, prijavljivanje je lažne trzajne ozljede vrata, a procjene su osiguravatelja da je između 50 i 70 posto odštetnih zahtjeva zbog te ozljede lažno. Svatko od nas zna barem nekoga tko se na račun Shantzovog ovratnika nakon bezazlene prometne nesreće počastio s nekoliko tisuća, nekad i desetaka tisuća kuna od osiguranja.

Samo tijekom ove i prošle godine, otkad su formirali Službu za internu kontrolu i prevenciju zloporaba u osiguranju, stručnjaci Croatia osiguranja podnijeli su 45 kaznenih prijava te još oko 20 informacija koje bi mogle upućivati na sumnje u prevare.

- Cilj nam je da svaki slučaj prevare završi na sudu i bude procesuiran - kažu u toj osiguravateljskoj kući. Oko 80 posto dosadašnjih slučajeva koji su otkrili stručnjaci Croatia osiguranja odnosi se na prevare u autoosiguranjima. No, one postoje i u drugim osiguranjima, primjerice imovinskim i osiguranjima od nezgode.

Najveći slučaj koji je otkriven zahvaljujući stručnjacima Croatia osiguranja je slučaj osiguranika koji živi u inozemstvu, a samo je u Hrvatskoj od više osiguravatelja u posljednjih nekoliko godina naplatio 500.000 eura na osnovi prijavljenih automobilskih šteta!

Informacija je proslijeđena kriminalističkoj policiji MUP-a. Prevara se počela otkrivati u studenom 2009. godine, a u nju je bio umiješan još jedan osiguranik s prebivalištem u Hrvatskoj.

Suradnja s policijom

Istražitelji su otkrili da je osiguranik s prebivalištem u inozemstvu bio oštećen u čak 25 prometnih nesreća, svaki put s osobama iz njegovog okruženja, bilo da se radi o prijateljima ili rodbini. U štetama su za milijunske iznose tako oštećeni, osim Croatije, Triglav, Euroherc, Allianz i Grawe osiguranje, objašnjavaju u Croatiji. Oni su u sklopu svog Antikorupcijskog plana oformili i tzv. Antikorupcijski tim koji u suradnji s policijom, sudskim vještacima i Državnim odvjetništvom nastoji otkriti svaku sumnju u kazneno djelo zloporabe osiguranja ili moguće prevare.

Sustav za procjenu

- Uz to, sustav za procjenu šteta Audatex omogućuje nam da interno pratimo rad svakog procjenitelja materijalne štete na motornim vozilima. Sve štete koje su veće od 50.000 kuna automatski provjeravamo i analiziramo. U suradnji s policijom, bazom podataka Croatia osiguranja i Hrvatskog ureda za osiguranje provjerava se po broju šasije vozila i podacima o sudioniku moguća “sumnjiva povijest” vozača. Oni koji osiguranje prevare automatski će završiti na “crnoj listi”. Takvima će osiguranje pristati dati obvezno osiguranje, no na kasko mogu zaboraviti.

Sve slovenske kuće imaju svoje odjele za istraživanje

Osim Hrvatske, probleme s prevarama u osiguranju imaju osiguravateljske kuće u svim zemljama regije.

Slovenija je dosad više puta mijenjala zakonodavstvo i pooštravala kazne za one koji se obmanama pokušavaju domoći novca iz police osiguranja. Formirana je i Komisija za sprečavanje prevara u osiguranju čiji je glavni cilj razmjena svih podataka između osiguravateljskih kuća.

Posebnim softverom, slovenski osiguravatelji slažu svojevrsne prevarantske slagalice, povezujući međusobno osobe koje sudjeluju u, primjerice, nekoj prometnoj nesreći. Nerijetko se, upravo tim softverom, ispostavi da je prometna nesreća lažirana s ciljem izvlačenja novca od osiguravatelja.

Sve slovenske osiguravajuće kuće imaju odjele za istraživanje lažnih odštetnih zahtjeva, pa je prevare sve teže počiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:49