ZARONIO U OLUJU

Najveći sisavac u Jadranu: U Velebitskom kanalu pronašli 15-metarskog kita, prizor je veličanstven

‘Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju‘
Institut Plavi svijet locirao je kita u Velebitskom kanalu
 Institut Plavi Svijet/facebook

Institut Plavi svijet na svom je Facebook profilu objavio da je zahvaljujući dojavama građana, koji su se također uključili u potragu, u Jadranskom moru kod Starigrada-Paklenice u utorak najzad pronašao kita.

- Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra potrage drugi dan pronašli kod Starigrada-Paklenice!, napisali su iz Instituta iz kojeg su u ponedjeljak pozvali građane koji to mogu učiniti da im pomognu pronaći velikog sisavca koji se već danima nalazi u Velebitskom kanalu kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje.

- Nažalost, vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sljedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno, ali vridilo je, naveli su iz Instituta.

Dodali su da je kit kojeg su vidjeli odrasla životinja, dugačka 15-ak metara. - Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše, a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti, rekli su iz Instituta te najavili da će uskoro objaviti vlastite dojmove, fotografije i videe o kitu, ali i one koje su drugi entuzijasti s njima podijelili.

Iz Instituta su se zahvalili svima koji su im pomogli te ponovno pozvali javnost da im javi svoja opažanja. - Uz pomoć građana i građanske znanosti možemo bolje i lakše pratiti pojavljivanje zanimljivih i rijetkih vrsta u Jadranu te ih zaštititi i očuvati!, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 15:48