BIT ĆE NEZADOVOLJNIH

Najviše maturanata želi upisati FER, a na jednom smjeru Filozofskog čak 23 učenika konkuriraju za jedno mjesto

Službeni podaci pokazuju da studij elektrotehnike želi upisati 2090 maturanata, među kojima je za svakog drugog to studij prvog izbora

Dan otvorenih vrata na Fakultetu elektrotehnike i računarstva
 

 Goran Mehkek/Cropix

Prema posljednjim službenim podacima, 14 studijskih programa u Hrvatskoj primilo je više od 1000 upisnih prijava, a za samo jedan od tih studija interes za upis pokazuje preko 2000 maturanata. Riječ je o studiju elektrotehnike i računarstva na zagrebačkom FER-u. Podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) pokazuju da je trenutačno za taj studij zainteresirano 2090 kandidata, među kojima je za otprilike svakog drugog (njih 1076) elektrotehnika studij prvog izbora, dakle onaj koji preferiraju upisati. Pritom se upisna kvota tog studija nije promijenila i iznosi 650 mjesta.

Studij poslovne ekonomije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu trenutno je brojem prijava na drugome mjestu. Na kvotu od 980 mjesta prijavljeno je 1939 kandidata, među kojima je njih 669 zabilježilo prvi izbor. Slijedi srodni studij ekonomije s 1857 prijava na 125 mjesta.

Skok građevinarstva

Skok na ljestvici napravio je studij građevinarstva zagrebačkog Građevinskog fakulteta. Na četvrtom mjestu po broju primljenih prijava našao se zbog 1467 zainteresiranih kandidata za mogućih 240 mjesta. Slijedi ga Pravni fakultet u Zagrebu čiji studij prava žele upisati 1453 maturanta (607 mjesta), no onih kojima je to opcija broj jedan jest 370. Među top deset najatraktivnijih studija trenutno su studij psihologije (jednopredmetni) Filozofskog fakulteta u Zagrebu (1404 prijave na 59 mjesta), farmacije Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu s 1316 prijava na 140 mjesta, studij medicine u Zagrebu s 1252 prijave na 300 mjesta (kvota je godinama ista) te strojarstvo s 1223 prijave na 375 raspoloživih mjesta.

Među 30 najatraktivnijih studija pet ih se izvodi izvan Zagreba, a riječ je o studiju medicine u Rijeci (1153 prijave, 11. mjesto ljestvice), isti studij u Splitu (897 prijava, 20. mjesto), psihologija u Zadru (876 prijava, 21. mjesto), potom studij medicine u Osijeku (849 prijava, 23. mjesto) te osječka ekonomija koja se našla na 25. mjestu ljestvice s 830 prijava.

Učiteljski studij u Zagrebu nalazi se, po podacima AZVO-a, na 29. mjestu sa 732 prijave na kvotu od 79 studenata. Veći interes nego za učiteljsku profesiju u ovome trenutku maturanti pokazuju za studije mehatronika i robotika na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, studij računarstva na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, kao i za studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu. Na PMF-u u Zagrebu interes za studij matematike pokazalo je čak 926 kandidata (kvota 152 studenta), čime se taj studij našao na 16. mjestu po atraktivnosti.

Zagrebački FER sa studijem elektrotehnike i informacijske tehnologije te računarstva već godinama je na prvom mjestu, kako ukupnim brojem prijava tako i brojem prijava prvog izbora. Prijediplomski studij započinje zajedničkom prvom godinom, koja sadrži znanja potrebna i na jednom i na drugom studijskom programu. Nakon prve godine studenti odabiru jedan od ta dva studijska programa. Specijalizacija unutar studijskih programa izvodi se tijekom treće godine studija odabirom izbornih predmeta.

Slično kao 2018.

Kad je riječ o drugoj kategoriji atraktivnosti, vezanoj uz broj prijava prvog izbora, ljestvica studijskih programa ponešto je drukčija: nakon FER-a, na njoj medicina u Zagrebu zauzima drugo mjesto, poslovna ekonomija treće, arhitektura i urbanizam četvrto, a pravo (također Zagreb) peto mjesto. Slijede zagrebački studiji logopedije, kineziologije, psihologije, građevinarstva, farmacije, dentalne medicine, potom stručni studij poslovne ekonomije, stručni studij fizioterapije, strojarstvo, ekonomija i poslovna ekonomija u Osijeku, te osječka i riječka medicina. Visok interes za studij prvog izbora maturanti pokazuju i za stručni studij radiološke tehnologije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, potom za veterinarsku medicinu, glumu, informacijske i poslovne sustave (FOI, Varaždin), kao za i dva osječka studija - računarstvo i kineziologiju.

Prema podacima koje je Jutarnji list objavio na današnji dan 2018., najatraktivnijih deset studija u državi bili su elektrotehnika i računarstvo, poslovna ekonomija, medicina, logopedija i kineziologija. Slijedio je stručni studij fizioterapije, farmacija, psihologija, strojarstvo te studij anglistike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 13:43