ISTRAŽIVANJE

Najviše za poticanje izvrsnosti u školama daju Poreč i Varaždin

Učenici osnovne škole na nastavi
 Neja Markičević / Hanza Media

Nedavno smo proveli veliku terensku anketu po gradovima i rezultati pokazuju da novčane nagrade najboljim učenicima dijeli tek 14 gradova, a njihove mentore nagrađuje 12.

Na upit nam je odgovorilo samo 40 gradova, od kojih tek 30 u proračunu izdvaja novac za nagrade učenicima i mentorima, a većina njime kupuje poklone.

Iako na deklarativnoj razini postoji opći konsenzus o potrebi poticanja i nagrađivanja izvrsnosti, u Hrvatskoj su stvarni primjeri takve prakse još izuzetno rijetki.

O tome koliko kaskamo kad je u pitanju praksa nagrađivanja i stimuliranja najboljih dovoljno govori činjenica da je Ministarstvo obrazovanja i znanosti ove godine prvi put izabralo i novčano nagradilo najuspješnije učitelje i profesore koji učenicima omogućavaju kvalitetno obrazovanje. Kad su gradovi u pitanju, osim simbolično, samo njih desetak financijski nagrađuje najbolje profesore i učenike.

Ukupno, za nagrade najboljim učenicima i njihovim mentorima ove je godine u proračunu najviše izdvojio Grad Varaždin - 195 tisuća kuna, a gleda li se per capita, najizdašniji je Grad Poreč s izdvojenih 6,59 kuna po stanovniku.


Ivan Čehok (Varaždin)

Uspjesi učenika moraju biti vidljivi i nagrađeni

“Važno je da uspjesi učenika budu primijećeni i vidljivi široj javnosti”, ističe varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. “Sama materijalna vrijednost nagrade tu nije presudna”, dodao je Čehok.

Nakon Varaždina, najveći iznos u proračunu izdvojio je Grad Velika Gorica - 150 tisuća kuna, a na trećem je mjestu Koprivnica sa 110 tisuća. U top 10 gradova s najvećim iznosom za nagrade najboljim učenicima i profesorima su još Poreč, Rijeka, Samobor, Vinkovci, Križevci, Belišće te Đurđevac, Karlovac i Novi Marof. Kad se gleda per capita, među gradovima koji su najviše izdvojili su još Korčula, Komiža, Ilok i Ludbreg. Samo ih 14 financijski nagrađuje najbolje učenike, pobjednike državnih natjecanja. Najviše - 1500 kuna dobivaju u Đurđevcu i Vinkovcima, a po 1000 u Iloku, Križevcima, Rovinju, Vrbovcu i Zaprešiću.


Hrvoje Janči (Đurđevac)

Nadamo se da će se najbolji vratiti

Od Grada Đurđevca prošle je godine čak 110 učenika i mentora dobilo na dar poklon-bon kartice Zagrebačke banke kako bi im se pomoglo u daljnjem školovanju. Ukupna vrijednost nagrada iznosila je 42.500,00 kuna. Kako je rekao gradonačelnik Hrvoje Janči, nada se da će se upravo ovi učenici, po završetku školovanja, vratiti u svoj grad.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn ističe kako žele svim svojim mladim sugrađanima osigurati kvalitetne uvjete rada i to čine ulaganjem u školsku infrastrukturu. Dodatno, nagrađuju one učenike koji svojim zalaganjem i podrškom svojih učitelja i profesora, postignu dodatni iskorak pa budu među najboljima.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić prošle je godine donio odluku o dodjeli novčanih nagrada i za srednjoškolce i sportaše koji osvoje nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Kad su, pak, profesori/mentori u pitanju, po visini nagrade je najizdašniji Grad Rijeka s maksimalnim iznosom nagrade od 3000 kuna, potom Đurđevac, Novi Marof i Vinkovci sa 1500 kuna, Vrbovec i Zaprešić sa 1000, Korčula sa 840, Samobor sa 800, te Križevci s nagradom od 500 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:10