MEVLUT CAVUSOGLU

Najviši hrvatski dužnosnici zahvalili turskom ministru na pomoći nakon potresa

Tema sastanka u Zagrebu bila je i situacija u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini
Predsjednik Zoran Milanović (lijevo) i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu
 Filip/Ured Predsjednika RH

Najviši hrvatski dužnosnici primili su u petak u Zagrebu turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua i zahvalili mu na velikoj pomoći Turske stanovnicima potresom pogođenog područja na Baniji, priopćili su uredi predsjednika države, Sabora i vlade.

Predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković odvojeno su razgovarali sa šefom turske diplomacije koji je ranije u petak obišao Petrinju.

Prema priopćenju Pantovčaka, Milanović i Cavusoglu ocijenili su bilateralne odnose Hrvatske i Turske prijateljskima.

Tema sastanka bila je i situacija u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini.

Milanović je ponovio čvrst stav Hrvatske kako je važno osigurati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Jandroković i Cavusoglu ocijenili su da postoji prostor za daljnje jačanje bilateralnih odnosa i gospodarske suradnje, osobito u sektoru energetike, turizma, pomorskog prometa, IT industrije i poljoprivrede.

Tijekom razgovora o trgovinskim odnosima, izrazili su zadovoljstvo rastom trgovinske razmjene od 11,1 posto u prvih jedanaest mjeseci 2020. u usporedbi s istim razdobljem u 2019., stoji u saborskom priopćenju.

Plenković i turski ministar istaknuli su dobre bilateralne odnose dviju zemalja, važnost kontinuiranog diplomatskog dijaloga te obostranu spremnost za jačanje gospodarske suradnje.

Razmijenjena su mišljenja i o problemu ilegalnih migracija i upravljanju migracijskim procesima, stoji u vladinu priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:06