SLUČAJ KBC OSIJEK

Najzaduženija bolnica u zemlji: Krov pun rupa, pacijenti spavaju u barakama, zmije ulaze u hodnike, a za plaće daju 408 milijuna kuna!

KBC Osijek dobavljačima duguje 308 milijuna kuna, a samo za kamate za neplaćene račune za struju i vodu platili su 18 milijuna kuna!
 Dorian Horvat/CROPIX

OSIJEK - Kiša pljušti. Kroz krov na Pedijatriji, prepun rupa, voda curi po garderobnim ormarima na hodniku. Medicinska sestra uzima iz ormara svoju opravu, vlažnu i ne baš mirišljavu, presvlači se i kreće u obilazak malih pacijenata.

Tri hodnika dalje, na Odjelu ginekologije, odigrava se prava drama. Kroz prozor je, nitko ne zna u kojem trenutku, ušla bjelouška. Dežurni liječnik ugledao ju je pred vratima sobe za pacijente . Nije imao izbora: polako se došuljao, zastao na trenutak i brzim potezom uhvatio je točno ispod glave. Nosio ju je u rukama kroz hodnik van na dvorište i bacio u prvu šumu. Pacijenti na Klinici za psihijatriju, smješteni u trošne montažne barake, izlaze i u čudu gledaju doktora sa zmijom.

Očajni su uvjeti i u dnevnim bolnicama Hematologije i Gastroenterologije, na Klinici za neurologiju, na Poliklinici i Klinici za unutarnje bolesti, na Internoj... Žbuka pada sa zidova, aparati su stari, mnogih koji su prijeko potrebni uopće nema.

Dobrodošli u KBC Osijek.

- Dobrodošao? U šoku sam! Moram biti iskren, neugodno sam iznenađen i razočaran - rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić kad je ušao u bolnicu.

KBC Osijek, dijametralno suprotno dojmu koji imate kad uđete kao pacijent ili u posjet bolesnom prijatelju, enormno puno troši!

Oni su najzaduženiji klinički bolnički centar u Hrvatskoj: dobavljačima duguju 380 milijuna kuna! Od 114 milijuna kuna, koliko je iznosio ukupan dug svih naših KBC-a prema veledrogerijama koji je dulji od godinu dana, samo osječka bolnica natukla je 104 milijuna kuna! Pritom nekima, poput Phoenix farmacije i Medike, nisu plaćeni računi još iz 2009., a Rocheu iz 2008. Ministarstvo zdravlja nedavno je podmirilo račune u iznosu od 90 milijuna, no to ne znači da je problem riješen, jer su i dalje ogromni dugovi koji se nalaze ispod magične granice od 365 dana, a do sada je vjerojatno nastao i novi dug koji je dulji od godinu dana.

Svakog mjeseca osječka bolnica troši dvije trećine novca samo na plaće! KBC Osijek je najveća slavonska tvrtka: zapošljava čak 3254 doktora, medicinske sestre, kuhara, čistačice i ostalo tehničko osoblje! Nitko u Slavoniji u ovom trenutku nema toliko zaposlenih. Najveća tvrtka je Belje s dvije tisuće zaposlenih, a Đuro Đaković Montaža ima 1028. KBC Osijek velik je kao četiri Saponije.

Od HZZO-a godišnje dobije 540 milijuna kuna, a od toga čak 408 milijuna kuna odlazi na plaće. Dakle, za ostale troškove - nabavu lijekova, sanitetskog materijala, režije, održavanje, hranu... ostaje nešto više od 130 milijuna kuna.

Na svaki krevet dolazi troje zaposlenih! Na 1160 kreveta ima 456 liječnika, što znači jedan doktor na dva kreveta. Medicinskih sestara i tehničkog osoblja ima 1270: dakle, više nego kreveta!

Na žalost dobrih liječnika u tom bolničkom centru koji spašavaju živote, obavljaju komplicirane i zahtjevne višesatne operacije, druga strana medalje je zahrđala i pohabana.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:35