LOKALNI IZBORI

NAJZANIMLJIVIJI OKRŠAJ NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA BIT ĆE ONAJ ZA FOTELJU GRADONAČELNIKA VARAŽDINA Politički špancirfest donosi veliki povratak Čehoka?

Prijestolnica sjeverne Hrvatske ima najraznovrsniju lokalnu političku scenu u zemlji, koja obuhvaća opcije od klerikalne desnice, preko parlamentarnih stranaka, nezavisnih kandidata i lista, prikrivenih poduzetničkih lista, pa sve do regionalnih stranaka i stranaka građanskog centra. A sad su sve glasnije i najave o ponovnoj aktivaciji nekadašnjeg gradonačelnika
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ako se kandidiram za gradonačelnika, slogan kampanje će mi biti “Za Varaždin kakav je nekada bio”. Građani su nezadovoljni, ne zadovoljava ih ponuda na političkom tržištu i nitko od aktualnih kandidata ne može dobiti stabilnu većinu – kaže Ivan Čehok koji prvi put otvoreno govori o političkim ambicijama i mogućnosti da se u velikom stilu vrati na političku scenu.

Prema istraživanjima javnog mijenja koja su proveli lokalni mediji i političke stranke, Čehok je unatoč kaznenim postupcima za zloupotrebe položaja iz vremena obnašanja funkcije varaždinskog gradonačelnika, najveći favorit na predstojećim izborima. Po anketama ispada da se samo treba pojaviti na izborima i nakon toga ponovo zasjesti u gradonačelničku fotelju. Upravo zato njegovi konkurenti u predizbornu kampanju ulaze s dvije verzije kampanje - u jednoj s Čehokom kao protukandidatom, i drugoj bez njega.

Fenomen Čehok nije, međutim, jedini koji prati varaždinske izbore. U gradu od svega 50.000 stanovnika i proračunom nešto većim od 240 milijuna kuna stvorila se iznimno široka i brojna paleta kandidata koji bi željeli preuzeti kormilo posrnuloga grada. Prostire se od klerikalne desnice, preko parlamentarnih stranaka, nezavisnih kandidata i lista, prikrivenih poduzetničkih lista, pa sve do regionalnih stranaka i stranaka građanskog centra. Pritom se svi aktualni politički procesi na državnoj razini preslikavaju na varaždinsku scenu i po istim se zakonitostima odvijaju i lome na lokalnoj razini.

Velik interes

Prema anketi koju je nedavno za RTL provela Promocija plus (u nju nije uključen Čehok) trenutno vodi kandidat SDP-a Alen Kišić kojega podržavaju HNS, HSS, HSU i Laburisti. On dobiva 25 posto glasova, a slijedi ga Damir Habijan iz HDZ-a sa 16,2 posto glasova, dok je treća Natalija Martinčević (Reformisti Radimira Čačića) sa 14 posto glasova. Slijedi nezavisni kandidat Zlatan Avar sa 9,4 posto, pa kandidatkinja Hrvatske stranke svih kajkavaca (relativno nova regionalna stranka) Mirjana Kolarek Karakaš koja bi odnijela 6,6 posto glasova, potom Ladislav Ilčić iz Hrasta sa 5,6 posto glasova. Na izbore će izaći i odvjetnik Vlado Sevšek (bivši Čehokov branitelj) koji bi dobio 3,3 posto glasova i to sa svojom listom Liga za Varaždin. Sastav njegove Lige prilično je tajnovit, a u lokalnim medijima i političkim krugovima spekulira se da iza nje sa svojim kapitalom nastupa varaždinski poduzetnik Davor Patafta koji se s Čehokom našao na optuženičkoj klupi. Pouzdano je jedino da je predvodi odvjetnik Sevšek, a da joj je glasnogovornik Zlatko Mehun, HDZ-ovac i glasnogovornik u Vladi Ive Sanadera koji na ovim izborima nije čak ni blizu svoga političkog tabora. Stranka Pametno će također imati kandidata u Varaždinu, i to Darija Careva koji po RTL-ovoj anketi bilježi podršku 1,2 posto ispitanika.

Otkud toliko interesa i želje za preuzimanjem vođenja grada koji u izbore ulazi bez izglasanog proračuna za 2017. i povjerenikom. Natalija Martinčević kaže da je to posljedica iznimno lošeg petogodišnjeg mandata zadnjeg gradonačelnika, HNS-ova Gorana Habuša. – U pet godina Habuš nije uspio riješiti ni jedan problem, niti je pokrenuo barem jednu novu inicijativu. Atmosfera je loša, a ljudima se čini da, ako je Habuš mogao biti gradonačelnik, to i nije tako zahtjevno, pa mogu biti svi drugi – pojašnjava Martinčević, koja smatra da ima velike šanse, odnosno da je između troje favorita, SDP-ova Kišića, HDZ-ova Habijana i nje razlika u okvirima statističke pogreške. - A što ako se kandidira Čehok? – zanima nas. – On bi ostvario dobar rezultat jer građani njegov mandat pamte kao zlatna vremena. Ali s njegovom bi kandidaturom i kampanja postala puno žešća jer bi se protukandidati potrudili podsjetiti zašto je dao ostavku na dužnost gradonačelnika i radi čega mu se sudi – kaže Martinčević.

Brutalna kampanja

- Bila bi brutalna – izravniji je bio kandidat jedne od velikih stranaka i naveo kako ne isključuje da se u slučaju Čehokove kandidature u Varaždinu prvi put dogodi velika koalicija, odnosno suradnja HDZ-a i SDP-a u gradskom vijeću. U programima koje su nam predstavili HDZ-ov Habijan i SDP-ov Kišić nema jako velikih razlika. Habijan stavlja naglasak na obrazovanje, od podizanja dostupnosti i kvalitete vrtića, preko osnovnih i srednjih škola do pretvaranja Varaždina u sveučilišni centar. - Grad mora aktivno poticati postojeće sastavnice i nastavne jedinice Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Sjever te stvaranjem prostornih uvjeta i drugih mjera u lokalnoj zajednici privlačiti nove visokoškolske institucije i program – kaže Habijan po kojemu bi kroz razdoblje od pet do deset godina broj studenata u Varaždinu mogao doseći do njih 8000. - Visoko obrazovanje ima sinergijski učinak na razvoj lokalne zajednice, od živosti ulica Varaždina, preko povećanja intelektualnog potencijala i populacijske obnove, do utjecaja na lokalno gospodarstvo. Temelj razvoja su ljudi i u Varaždinu treba aktivnim mjerama stvoriti uvjete za život 50 mladih znanstvenika u razdoblju od pet godina - nastavlja Habijan, navodeći kako grad Varaždin željenih 50 znanstvenika može privući jedino tako da za njih i njihove obitelji stvori dobre uvjete za život.

Dva politička pola

Kada govori o problemima Varaždina, naglašava da nije nezaposlenost rak-rana grada, nego što dominiraju industrije s najslabijim plaćama koje se kreću u iznosima do 3000 kuna. I upravo bi to kroz niz mjera i projekata nastojao promijeniti. Uz bolje obrazovanje, unosnije industrije i niz drugih mjera zaustavio bi se proces pada broja stanovnika i spriječilo da se Varaždin pretvori u spavaonicu. U programu je potpora gradnji urbanog kampusa i nove zgrade FOI-a za što bi se iskoristilo 20 milijuna eura iz fondova EU.... U svrhu gospodarskog razvoja iskoristio bi se i dobar prometni položaj grada, te zračna luka u Varaždinu koja bi se mogla koristiti za cargo prijevoz...

Gledajući na favorite aktualnih izbora, Čehok kaže da njih prvenstveno definira podjela na dva politička pola, dok je on jedini kohezivni element koji nije opterećen ideološkim podjelama. Navodi da je građanima dosta tenzija između lijevih i desnih, te je i to jedan od razloga radi kojih se okreću njemu. – Na lokalnim izborima nema mjesta ideologiji, lokalne politike nisu ideološke, i stoga je ova primjedba promašena – kazao je Habijan kojega je, i to baš na ideološkoj osnovi, pokušao diskreditirati čelnik Hrasta, Ladislav Ilčić. Iličić se pozdravio sa savjetničkom pozicijom u Ministarstvu vanjskih poslova i to obrazložio potrebom da se kandidira za gradonačelnika Varaždina, te usput opleo po HDZ-u i njihovom kandidatu Habijanu javno ga optužujući za “nekršćanski način života”.

Novi i stari HDZ

Ilčić je, međutim, Habijanu manji problem. Veći mu je, jednako kao Andreju Plenkoviću na funkciji predsjednika SDP-a ili Dragi Prgometu kao kandidatu za gradonačelnika Zagreba, oporba unutar redova vlastite stranke. Habijan je pravnik po struci, zaposlen u uglednom varaždinskom odvjetničkom uredu i spada u mlađu generaciju HDZ-ovaca koji stranačku politiku vidi na liniji umjerene konzervativne demokršćanske stranke. Onako kako je propagira i sam Plenković. Problem je, međutim, što Habijan spada u nove političke snage koje nemaju nikakav osjećaj za stare odnose, veze i interese izgrađene prije njih pa nailazi na otpor starijih HDZ-ovaca. Kakvo je stanje u varaždinskom HDZ-u oslikava i činjenica da se za funkcije zamjenika gradonačelnika uz Habijana kandidira dvoje nestranačkih ljudi. Jedna je smijenjena ravnateljica varaždinske bolnice Sanja Zember, a drugi je varaždinski poduzetnik Denis Čupić.

Kandidat SDP-a Alen Kišić na prvu ima puno bolju situaciju. Kako je HNS još davno odustao čak i od pomisli da ponovno kandidiraju Gorana Habuša za još jedan mandat, otvorio se prostor za Kišića. Sporazum HNS-a i SDP-a podrazumijeva da će HNS podržati Kišića u kandidaturi za gradonačelnika Varaždina, a SDP njihova Predraga Štromara u kandidaturi za župana. Iz toga dogovora Kišić vidi dvostruku prednost. Jedna je što će sinergijom povući još barem petnaest posto dodatnih glasova, a druga je što bi realno mogao postati prvi SDP-ov gradonačelnik Varaždina. Međutim, s HNS-ovom podrškom dolazi i njihov teret.

Neovisni kandidat Zlatan Avar kampanju u velikoj mjeri temelji na kritici bivšeg HNS-ova gradonačelnika Habijana. Ističe tri afere zbog kojih bi se, tvrdi, Državno odvjetništvo trebalo baviti Habijanom, te aranžmanima koje je sklapao u ime Grada. Jedan je slučaj Termoplin zbog čega je podnio kaznenu prijavu. Kao lokalni distributer Termoplin je naplaćivao 30 posto veću cijenu od one koju je dobio na natječaju, a Grad navodno oštetio za oko 1,5 milijuna kuna. Druga afera je obnova vrtića, odnosno sanitarnog čvora na koji je otišlo, tvrdi Avar, 300.000 kuna, a treća je namještanje poslova s pripremom projektne dokumentacije.

Mač s dvije oštrice

Ocjenjujući dosadašnju vladavinu HNS-a i SDP-a pogubnom za Varaždin, Avar kaže da sa svojom listom želi napraviti frontu između lijevog i desnog tabora “koji se stalno međusobno optužuje, a ne nudi ništa novo”. Kao i ostali kandidati ističe da Habuš u svome mandatu nije riješio ni jedan problem koji mu je ostavio Čehok, a Grad je uveo u nove dubioze. Problematizira tako temu POS-ovih stanova i tvrdi da i njih prate manipulacije, i kaže da je sreća za grad što je zaustavljena obnova dvije škole po modelu javno-privatnog partnerstva. - Ako se odluči, Čehok je dobrodošao - kaže Avar i napominje da mu nije bitno tko bi se u slučaju suradnje s Čehokom kandidirao za gradonačelnika, a tko povukao (a očigledno bi se Avar), nego je važno da se promijeni politika vođenja Grada.

U moje je doba bilo 80.000 tona otpada, a sada ga ima 130.000 tona. Ne da nisu riješili problem otpada nakon mog odlaska, već su ga nagomilali. Dok sam ja bio gradonačelnik otvorile su se tri industrijske zone, tehnološki park, gradile su se škole i danas sve rade u jednoj smjeni, gradila se obilaznica...- govori Čehok i navodi da je nakon njegova odlaska sve stalo, a razlog je podređenost HNS-u koji je do kraja klijentelistička stranka.

Svjestan da mu je podrška HNS-a mač s dvije oštrice, Kišić u kampanji ističe da osobno nema veze s Habušem niti njegovim vođenjem Grada, a pazio je i da na listi koju će kandidirati na izborima budu potpuno nova imena koja nisu vezana za Habuša. Kišić i SDP u Varaždinu u obrnutoj je situaciji od svojih kolega u Zagrebu. Dok zagrebački SDP-ovci negoduju jer svoju infrastrukturu daju HNS-ovoj Anki Mrak Taritaš, Kišić se u Varaždinu oslanja na HNS-ovu. Prvi je plan bio da ide sam, ali je prevagnuo HNS-ov prinos od 15 posto glasova. Nekoliko kilometara dalje, pravila su drugačija, pa Kišićev kolega, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić sam ide na izbore, a HNS mu je oštra oporba koja stvara koaliciju s kojom bi mu barem mogao uzeti većinu u vijeću.

Kišić tvrdi da ne želi voditi negativnu kampanju, ali za Čehoka kaže da bi imao velikih problema s vođenjem Grada jer svaki ponedjeljak i srijedu mora ići na suđenje. – Uostalom, on je završio u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke. Tek kada je dao ostavku na funkciju gradonačelnika izašao je iz pritvora – kaže Kišić i pita se što bi se dogodilo kada bi Čehok ponovo postao gradonačelnik, bi li iz istih razloga morao ponovo ići u pritvor.

Slična pitanja postavlja i HDZ-ov Habijan. - Osoba koja ima četiri kaznena postupka može imati samo jedan prioritet, a to teško može biti vođenje grada – kaže Habijan. Uostalom, ističe da je Čehok bio gradonačelnik Varaždina u bitno drugačijim okolnostima, da je to bilo prije ekonomske krize koja je započela 2008. godine, da je raspolagao većim proračunom nego je današnji te da su i sve druge okolnosti neusporedive s vremenom kada je imao priliku voditi Grad.

Nema većine bez Ivana

- Danas bi njegovi ciljevi bili bitno drugačiji, a na prvome mjestu bi mu bila osveta, i to prema HNS-u – smatra Kišić koji prognozira vrlo tvrdu kampanju ako se u nju uključi bivši gradonačelnik. U varaždinskim političkim kuloarima može se čuti priča po kojoj je Čehoku iz jedne velike političke stranke stigla poruka “da se ne kandidira i bit će sve u redu, a ako se kandidira, ništa neće biti u redu”. Sam Čehok nije to izravno potvrdio, već je rekao da razgovara s mnogim političarima te da je bilo nekih signala.

Po sadašnjem raspoloženju birača Čehok bi svojom kandidaturom najviše mogao pomrsiti račune HDZ-u jer bi njihova kandidata Habijana spriječio u ulasku u drugi krug. Ušli bi on i Kišić, a tada bi SDP-ova kandidata mogao pretvoriti u gubitnika i stranci oteti iz ruku rijetku priliku da osvoje (a ne izgube) vlast u većem gradu.

Ako se Čehok kandidira i još udruži s Avarom, njihova bi zajednička lista mogla osvojiti taman toliko mandata da nitko bez njih ne može formirati vlast. Mogla bi se dogoditi situacija kakvu smo imali s Mostom nakon redovnih parlamentarnih izbora. Inače, Most će izaći na izbore u Varaždinu, ali neće imati kandidata za gradonačelnika, već samo listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:28