UDRUGA ‘U IME OBITELJI‘

‘Nakaradno je da Hrvati znaju datum izbora za EU parlament, ali ne i datum izbora za Sabor‘

Udruga ističe i podatak da je časopis The Economist 2022. Hrvatsku ocijenio manjkavom demokracijom

Željka Markić i Andrej Plenković

 Cropix

Udruga U ime obitelji pozvala je u subotu premijera Andreja Plenkovića da što prije objavi datum održavanja parlamentarnih izbora obrazlažući da bi to pridonijelo sigurnosti, stabilnosti i razvoju države te bi bilo korak naprijed u vraćanju povjerenja građana u institucije.

U pismu premijeru kažu da bi to bio i izraz poštovanja prema biračima, oporbenim političarima, medijima i udrugama civilnog društva. "Zar nije nakaradno da Hrvati već duže vrijeme znaju datum izbora za EU parlament, ali ne i datum izbora za parlament Republike Hrvatske?", pitaju iz Udruge u pismu.

Udruga drži da bi objava datuma, a u kontekstu globalnih izazova (ratni sukob u Ukrajini) i činjenice da će u više država u svijetu na razne izbore izaći oko četiri milijarde ljudi, ali i velike neizvjesnosti s kojom se svijet suočava, u velikoj mjeri pridonijela sigurnosti, stabilnosti i razvoju Hrvatske.

To što se ne zna datum parlamentarnih izbora, građanima otežava planiranje i "nanosi štetu demokratskoj kulturi u Hrvatskoj kao najmlađoj članici Europske unije", ocijenili su iz "U ime obitelji".

Udruga ističe i podatak da je časopis The Economist 2022. Hrvatsku ocijenio manjkavom demokracijom te navodi da to obvezuje sve, "a napose institucije političkog odlučivanja na snažnije djelovanje na demokratizaciji izbornog procesa i društva u cjelini".

"U tom je smislu od iznimne važnosti da svi navedeni, kao i parlamentarna oporba na vrijeme znaju kada će se održati parlamentarni izbori kako bi se ostvarila što je moguće veća jednakost u ostvarivanju aktivnog i pasivnog biračkog prava, organizirao aktivan sustav promatranja i objektivnog izvještavanja o izbornom procesu, a svime time doprinijelo podizanju stupnja demokratičnosti društva", poručuje među inim u pismu premijeru izvršna direktorica Udruge Željka Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:19