NEMA BEZ RAČUNA!

Nakladnici o razmjeni knjiga među učenicima: 'Ako dozvolite buvljak, morate za to imati zakonsku osnovu!'

 Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Grupacija specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika današnjim simpozijem u prostorima Hrvatske gospodarske komore “Udžbenici za Europu 2013” upozorila je na probleme s kojima se suočavaja u poslovanju, te na problem korupcije u procesu odabira udžbenika.

Članovi ove grupacije su nakladnici Algoritam, Alka Script, Element, Naklada Ljevak, Klett Verlag, Kršćanska sadašnjost, Meridijani , Neodidacta, SysPrint i VBZ te smatraju da se problemi u izdavaštvu udžbenika moraju riješiti prije 2013. godine kada se vrši odabir novih udžbenika koji će se koristiti sljedeće četiri godine.

Na novinarsko pitanje je li legalna razmjena udžbenika među generacijama, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Neven Antičević objasnio je kako je razmjena knjiga legalna jer nije ekonomska kategorija, no kako je prodaja knjiga bez računa zabranjena po zakonu.

- Prema tome, ako dozvolite buvljak, morate za to imati zakonsku osnovu. Trenutno za to zakonske osnove nema, rekao je Antičević.

Grupacija također smatra kako je izmjena postojećeg Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu nužna, jer ima bitnih nedostataka te navode neke od najvažnijih s prijedlozima izmjena. Zalažu se za ukidanje odredbe o 10 posto zastupljenosti prema kojoj Zakon pretpostavlja da su za upotrebu pogodni samo oni udžbenici za koje se odlučilo 10 posto učitelja i nastavnika što male i specijalizirane nakladnike stavlja u neravnopravan položaj.

-Smatramo da je važno da se u izmjene uvrste odredbe koje jamče ravnopravnu tržišnu utakmicu za sve nakladnike, a po uzoru na kvalitetnija rješenja u Europi - rekao je Robert Šipek, voditelj Grupacije.

Također očekuju da Ministarstvo obrazovanja i ostale institucije pravne države stanu na kraj korupciji i pritiscima na učitelje u postupku odabira, te da se uvede mogućnost individualnog odabira svakog učitelja unutar jedne škole za razliku od dosadašnje prakse kada cijela škola mora raditi prema istom udžbeniku iz pojedinog predmeta.

-Sva djeca nisu jednako nadarena, pa isto tako nisu ni svi udžbenici pisani isto. Treba ponuditi mogućnost šireg izbora - pojasnio je Šipek.

Grupacija se zalaže i za mijenjanje odredbe prema kojoj ministar donosi cijene udžbenika jer smatraju da je to u suprotnosti sa slobodom tržišta i nastojanjima da se udžbenicima podiže kvaliteta, te žele da nakladnici samostalno formiraju cijene po kojima će prodavati svoje udžbenike. Predlažu i redefiniranje rokova za odabir i odobravanje udžbenika i uvođenje potpune transparentnosti rada svih povjerenstava te mogućnost prava na prigovor na njihov rad, kao i mogućnost uvođenja digitalnih udžbenika u nastavu.

-Također je potrebno uskladiti standarde zaštite od nelegalnog umnožavanja sa standardima EU kako bi se stalo na kraj raširenom fotokopiranju udžbenika - zakljućio je Šipek.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta upoznati su s prijedlozima Grupacije, no, još uvijek se ne mogu službeno očitovati hoće li ih prihvatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:46