NAKNADE ZA IZBORNU KAMPANJU

NAKNADE ZA IZBORNU KAMPANJU Kolinda će donirati 1,17 mil. kuna, a bivši predsjednik 230.000

Kolinda Grbar-Kitarović donira sav novac koji je dobila od države, a Josipović je dio dao za dugove iz kampanje
 CROPIX

Kolinda Grabar Kitarović donirat će humanitarnim udrugama svih 1,171.400 kuna, koliko je primila zahvaljujući ulasku u drugi krug predsjedničkih izbora, potvrdio je njezin bliski suradnik u razgovoru za Jutarnji list.

Izbjegla porez

Samo što je predsjednica odlučila iskoristiti zakonsku mogućnost i ne platiti 40-postotni porez na humanitarne donacije, kako bi sav novac završio na računima udruga koje brinu o djeci bez roditelja i osoba s invaliditetom. A to je napravila na način da je svih milijun i stotinu sedamdeset tisuća kuna prebacila na račun svoje nekadašnje stranke, Hrvatske demokratske zajednice. Zato jer političke stranke imaju status pravnih osoba pa će HDZ - prema Kolindinim uputama - uplatiti cjelokupni iznos humanitarnim institucijama, a pritom neće morati morati dati spomenutih 40 posto za porez.

Iz Ureda predsjednice navode da će sredstva biti uplaćena u različite dijelove Hrvatske, a za sada su sigurne dvije ustanove: Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu i Specijalna bolnica u Gornjoj Bistri u kojoj skrbe za djecu s najtežim oblicima invaliditeta.

Podjela po regijama

Kako bi pomoć stigla u različite regije, u Predsjedničkom uredu planiraju dio sredstava dostaviti udrugama iz Slavonije, Dalmacije i riječkog područja.

Prema informacijama kojima raspolažu novinari Jutarnjeg lista, bivši predsjednik Ivo Josipović iz proračuna 1,194.000 kuna.

- Sredstva ću, nakon što sam pokrio troškove kampanj koji su nepodmireni, utrošiti na humanitarne i društveno korisne svrhe. Iznosi po pojedinom korisniku neće biti veliki, nego će biti disperzirani na više korisnika.Uglavnom ću ih usmjeriti na organizacije čiji sam rad pratio tijekom mandata. Nakon što se plati porez, za raspodjelu ostaje ukupno oko 230.000 kuna - odgovorio nam je Josipović mailom iz Azerbajdžana, gdje je gost na jednoj konferenciji.

Milijunski troškovi

U konačnim izvještajima kandidati su detaljno nabrojali prihode i troškove u kampanji. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izvijestila da je za izbornu kampanju prikupila gotovo 8,33 milijuna kuna, a najviše je novca u njezinoj kampanji potrošeno za usluge, čak 7,278 milijuna kuna. Ivo Josipović je u kampanji za predsjedničke izbore ukupno potrošio 7 milijuna i 986 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 11:11