SJEDNICA VLADE

Naknade za troškove izborne promidžbe bit će istog iznosa kao i za prošle izbore

Vlada je prihvatila i tekst javnog poziva za predlaganje kandidata za jednog člana Vijeća za elektroničke medije (VEM)

Ivan Malenica

 Ranko Suvar/CROPIX

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te za izbor članova u Europski parlament iz RH, pri čemu je za parlamentarne izbore osigurano 2.760.000 eura, a za europske 159.000 eura.

Naknade koje su utvrđene u ove dvije odluke u istom su iznosu kao što je to bilo prije četiri, odnosno pet godina, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Političke stranke, neovisne liste i kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u iznosu od 17.918 eura po osvojenom zastupničkom mjestu.

Političke stranke i neovisne liste koje su dobile više od pet posto važećih glasova birača izborne jedinice, a nisu osvojile zastupničko mjesto, imaju pravo na naknadu troškova u iznosu od 2987 eura.

Kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina zastupljenih u stanovništvu s manje od 1,5 posto stanovnika koji na izborima nisu postali zastupnici, a dobili su više od 15 posto važećih glasova birača izborne jedinice, imaju pravo na naknadu u visini od 15 posto iznosa naknade koja pripada zastupniku.

Po osvojenom zastupničkom mjestu u Europskom parlamentu utvrđena je naknada u iznosu od 11.415 eura.

Političke stranke i liste grupe birača koje su prošle izborni prag, a nisu osvojile mjesto u Europskom parlamentu, imaju pravo na naknadu od 6637 eura.

Vlada donijela uredbu o plaćama u Državnom uredu za reviziju

Vlada je na sjednici donijela uredbu o plaćama u Državnom uredu za reviziju jer se novi Zakon o Državnom uredu za reviziju nije stigao donijeti zbog raspuštanja Hrvatskog sabora.

Odredbe Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama ne primjenjuju se na zaposlenike tog ureda, a plaće su im propisane propisima koji su prestali važiti 1. ožujka pa je nastala pravna praznina, pojasnio je Malenica.

Vlada je odlukom produljila primjenu odredbi o materijalnim i nematerijalnim pravima zaposlenika u javnim službama ostvarenih na temelju granskih kolektivnih ugovora. Sličnu je odluku donijela i u siječnju te produljila granske kolektivne ugovore za djelatnike u djelatnosti socijalne skrbi, kulture, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, zdravstvu, zdravstvenom osiguranju te znanosti i visokom obrazovanju do 1. ožujka. Nova odluka primjenjuje se do sklapanja novih granskih kolektivnih ugovora.

Vlada je prihvatila i tekst javnog poziva za predlaganje kandidata za jednog člana Vijeća za elektroničke medije (VEM), s obzirom na to da članici VEM-a Katji Kušec u lipnju istječe petogodišnji mandat, a kako bi se na vrijeme stigle provesti sve procedure nakon što se formira Hrvatski sabor.

Time je zadužila Ministarstvo kulture i medija da ga objavi, prikupi prijave kandidata i dostavi ih Vladi. VEM ima sedam članova koje imenuje i razrješava Sabor na prijedlog Vlade.

Između ostaloga, Vlada je donijela Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2024. do 2027. godine s ciljem povećanja učestalosti isključivog i ukupnog dojenja te Akcijski plan za prevenciju debljine 2024. - 2027., koji je razrađen prema životnim razdobljima te uključuje zdravstveno obrazovanje, zdravlje, tjelesnu aktivnost, prehranu, radno mjesto i okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:18