KLIS

Nakon 112 godina gasi se ‘10. kolovoz‘, jedan od najstarijih industrijskih pogona u Dalmaciji

Slijedi prenamjena zemljišta površine 60 hektara, smještenog na atraktivnoj lokaciji uz izvor rijeke Jadro podno Kliške tvrđave
Cementara ‘10.kolovoz‘
 Vojko Bašić, Božidar Vukičević/CROPIX

Nakon više od stoljeća rada, cementara "10. kolovoz" u Majdanu, otvorena 1908. godine i jedna od najstarijih na istočnoj strani Jadrana, odlazi u povijest, a zajedno s njom i cementna industrija u Klisu, piše Slobodna Dalmacija.

Na zahtjev tvrtke Cemex Hrvatska tvornica će zajedno s rudnikom biti izbrisana iz Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije. Zahtjev je podnesen u tijeku javne rasprave i - prema ovoga tjedna objavljenom izvješću na službenoj web-stranici Županije - prihvaćen.

Javna rasprava odnosi se pak na Prijedlog III izmjena i dopuna navedenog plana koje bi Županijska skupština, kako je najavljeno, trebala usvojiti u studenom ove godine.

- Tvornica cementa "10. kolovoz" ne proizvodi klinker od sredine 2008. godine. Tržišne okolnosti su se u međuvremenu značajno promijenile i godišnji kapacitet tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo u potpunosti zadovoljava potrebe domaćeg i izvoznog tržišta - obrazloženje je definitivnog zatvaranja pogona u Majdanu koje smo dobili iz uprave Cemex Hrvatska u Kaštel Sućurcu.

image
Cementara ‘10.kolovoz‘
Vojko Bašić, Božidar Vukičević/CROPIX

Pet radnika zaposlenih na poslovima hladne linije u ovoj tvornici rad će nastaviti u druge dvije cementare u Kaštel Sućurcu i Solinu, rečeno nam je također. Tvornica je, naime, posljednjih dvanaest godina korištena za hladni pogon, za meljavu klinkera, utovar i otpremu.

Isključivanje iz područja namijenjenog eksploataciji, odnosno industrijskoj namjeni područja cementare "10. kolovoz", kako glasi službena formulacija u Prostornom planu, u praksi znači da slijedi prenamjena zemljišta površine 60 hektara, smještenog na atraktivnoj lokaciji uz izvor rijeke Jadro, na padinama podno Kliške tvrđave. Područje industrijske zone veličine je 13 hektara, s još 45 hektara rudnika, dakle ukupno 60 hektara zemljišta kojeg je vlasnik Cemex.

image
Cementara ‘10.kolovoz‘
Vojko Bašić, Božidar Vukičević/CROPIX

U Cemexu, međutim, kako su nam rekli, u ovom trenutku još uvijek nemaju ni odluku ni plan o budućnosti ove imovine pa ne mogu ni špekulirati o tome. Proces zatvaranja provest će se, kažu, u skladu sa zakonskim propisima. Općina Klis će definirati namjenu ovog prostora kad bude usklađivala svoj prostorni plan sa županijskim, a potom slijedi proces koji obuhvaća izradu plana zatvaranja, provedbu cjelokupnog postupka utjecaja na okoliš s izradom studije, izrade stručnih podloga i ostale potrebne dokumentacije - precizirali su u Cemexu.

A Općina Klis na čijem se području nalazi navedenih 60 hektara, pokrenut će izmjene svog plana neovisno o brisanju rudnika i cementare, kazao nam je kliški načelnik Jakov Vetma.

image
Cementara ‘10.kolovoz‘
Vojko Bašić, Božidar Vukičević/CROPIX

- Kroz proceduru izmjena i dopuna najbolje ćemo odlučiti o revitalizaciji tog područja. Možemo reagirati na prijedloge Cemexa, ali se moramo uskladiti i sa županijskim prostornim planom pa ćemo o tome razgovarati u Županiji. Kroz revitalizaciju industrijske baštine možemo prihvatiti sadržaje koji stanovnicima Klisa budu najprihvatljiviji, ali ćemo svakako morati štititi prostor - naglašava Vetma, podsjećajući da je u tvornici "10. kolovoz" radilo puno Klišana koji su tako prehranjivali svoju obitelj, kao i da Općina ima dobru suradnju s Cemexom.

image
Cementara ‘10.kolovoz‘
Vojko Bašić, Božidar Vukičević/CROPIX

- Premda je brisanje rudnika i cementare riješeno županijskim prostornim planom, buduća namjena prostora zakonom je prepuštena jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju općini Klis - kazao nam je i Niko Mrčić, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje, dodajući kako će Klis buduće zone namjene uklopiti u svoj plan, a one mogu biti za sportsko-rekreacijske, parkovne, sadržaje javne namjene. Ako žele, mogu se povezati na građevinski dio naselja, u smislu izgradnje poslovno-stambenih objekata koji se mogu graditi unutar zona mješovite namjene, za što ima mogućnosti pod određenim uvjetima - kazao je Mrčić.

image
Pogled na majdansku tvornicu u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata
Cemex Hrvatska

Imajući u vidu činjenicu da se Cemexovo zemljište nalazi na području koje je praktično 10 minuta udaljeno od splitske Rive i trajektne luke, 15-ak od Zračne luke u Resniku, s pogledom na Kaštelanski zaljev i otoke, mogućnosti investiranja u različite sadržaje uistinu su iznimne, piše Slobodna Dalmacija.

Početak pod imenom Split

Tvornica je osnovana 1908. godine pod nazivom "Split", a godišnji kapacitet iznosio je 100.000 tona. Što se tiče investicija, 1972. godine s proizvodnjom je započela proizvodna linija, dnevnog kapaciteta 950 tona, dok je opsežna modernizacija provedena 1982. i povećan je kapacitet na 1250 tona dnevno.

Posljednje veće ulaganje u ovaj pogon bilo je 2008., kad je ugrađen novi filtar na hladnjaku klinkera, no pod utjecajem tadašnje financijske krize i posljedično smanjenja tržišta, proizvodnja klinkera u ovoj tvornici je zaustavljena u rujnu iste godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:09