UOČI APSOLUTNE ZASTARE

NAKON 20 GODINA DONESENA PRAVOMOĆNA PRESUDA U MUČNOM SLUČAJU Liječnici nisu krivi za tragediju i smrt jednog od blizanaca nesretne Splićanke

Dijana Aničić
 Ante Cizmic / CROPIX

Odlukom Županijskoga suda u Slavonskom Brodu pravomoćna je oslobađajuća presuda umirovljenom ginekologu dr. Tomislavu Striniću i ginekologu dr. Borisu Deliću iz Splita za smrt jednog od blizanaca Dijane Aničić iz Splita u kolovozu 1998. godine.

Odluka je donesena pola godine prije isteka roka do apsolutne zastare u ovom kaznenom postupku, a viši sud ocijenio je kako je Općinski sud u Zadru, koji je prošle godine donio prvostupanjsku presudu, pravilno odlučio na temelju izvedenih dokaza, piše Slobodna Dalmacija.

Sukus odluke o oslobađanju krivnje za Tomislava Strinića jest u tome što se ne može tvrditi kako se radilo o nesavjesnom postupanju jer je kao šef dežurne smjene kobnoga dana napravio sve sukladno tadašnjoj liječničkoj praksi.

Što se tiče Borisa Delića, potvrđeno je kako se neopravdano teretio da nije pravodobno poduzeo carski rez jer je bio hijerarhijski podređen Striniću, koji je jedini imao ovlasti za takvu odluku. Sud ne spori činjenicu da je beba bila živa prilikom ulaska u splitsko rodilište, ali smatraju kako se krivnja za smrt djeteta ne može staviti na teret bolničkome liječniku. Drugi blizanac Duje nakon porođaja carskim rezom ostao je teški invalid.

Dijana Aničić nije bila dostupna za izjave za medije, a na zagrebačkom sudu u tijeku je građanski postupak u kojemu se bori za naknadu štete.

Županijski sud u Splitu bio je prvi od šest sudova koji su tražili dokaze kako je došlo do smrti jednog i invaliditeta drugog blizanca nesretne Dijane Aničić.

Istraga oko porođaja Splićanke pokrenuta je 2002. godine, a najviše ju je usporavao nedostatak medicinske dokumentacije u KB-u Split. Osnovno je bilo jesu li komplikacije nastale tijekom trudnoće ili prilikom samoga porođaja jer se time određuje jesu li za smrtni ishod krivi ginekolozi primarne zaštite ili bolnički ginekolozi Strinić i Delić.

Nalaz vještaka

Tek 2009. za smrt jednog blizanca optužena su dvojica bolničkih ginekologa: Tomislav Strinić, šef dežurne smjene toga dana, i Boris Delić, specijalist u dežurnoj ekipi. Sa spisa su se izuzeli suci Općinskoga suda u Splitu te Općinskoga suda u Trogiru, nakon čega je prebačen u Sinj.

Glavna rasprava je započela, ali nije okončana jer je na sinjskome sudu ukinut Kazneni odjel, nakon čega je spis prebačen na Općinski sud u Zadru. Zastupanje optužbe tad preuzima Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon dokaznog postupka u rujnu prošle godine, donesena je nepravomoćna oslobađajuća presuda. Optuženog Strinića branio je odvjetnik Joško Čeh, a Delića odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija.

Za dr. Tomislava Strinića nije dokazano da je kriv za smrtni ishod te je po načelu "in dubio pro reo" oslobođen krivnje. Sud se pozvao na nalaz vještaka koji je ustvrdio kako, da je i odlučeno da carski rez bude u 16.50 sati, kako smatra tužiteljstvo, nije sigurno da bi se izbjegao smrtni ishod za bebu zbog teških fetalnih patnji kojima je bila izložena.

Doktor Boris Delić poduzeo je carski rez onda kad mu je to naložio nadređeni i nije imao ovlasti donositi odluke, što je bio razlog njegova oslobađanja krivnje. Odluka je otišla na viši, šesti po redu, sud u Slavonskom Brodu, koji ju je u cijelosti potvrdio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:47