OBLJETNICA OLUJE

Nakon 25 godina došlo je do prekretnice za Srbe u Hrvatskoj: ‘Moramo iskazati počast svim žrtvama‘

Ono što sam ja htio i što je bila moja želja, to je upravo da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu - rekao je premijer
Boris Milošević
 Dragan Matic/Cropix

Boris Milošević, potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a, ide 5. kolovoza u Knin na obilježavanje 25. obljetnice akcije Oluja, a potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved otići će na komemoraciju za srpske civile koji su ubijeni u Gruborima. Potvrdio je to prije dva dana premijer Andrej Plenković.

- Dogovor koji imamo s SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj je da oni sudjeluju na toj proslavi, sudjelovat će potpredsjednik Vlade Boris Milošević i mislim da je to dobro i korisno. Korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas - kazao je Plenković gostujući na RTL-u.

Tom prilikom dodao je kako će ministar Tomo Medved biti na obilježavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon Oluje te na taj način poslati snažnu poruku Vlade o poštivanju svih žrtava i dostojnom obilježavanju tih mjesta. Na pitanje dolazi li u Knin i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Plenković je kazao kako su cijelo vrijeme razgovarali o tome da u Kninu 5. kolovoza budu svi članovi Vlade.

- Ono što sam ja htio i što je bila moja želja, to je upravo da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu - rekao je premijer.

Počast žrtvama

Ovo je prvi put da predstavnici srpske manjine idu u Knin na obljetnicu Oluje.

Ministar Medved jučer je komentirao da ga raduje što će svi članovi Vlade biti na obilježavanju 25. obljetnice Oluje.
- Vlada je dobila mandat od naroda izgrađivati odnose u društvu koji se baziraju na toleranciji, na iskazivanju počasti svim žrtvama, poglavito civilnim žrtvama, i mi ćemo na tom tragu nastaviti raditi - rekao je Medved.

- Svake jeseni kada dolaze one velike obljetnice teških zločina, naša je obveza prisjetiti se svih tih ljudi, odati ljudsko poštovanje, pokloniti im se i na tim osnovama graditi perspektivu. Puno je godina prošlo nakon Domovinskog rata, stalno se otvaraju iste rane, i upravo naša Vlada ima mandat sada u narednom razdoblju uspostavljati takve odnose na kojima gradimo društvo tolerancije, društvo uvažavanja i društvo perspektive - kazao je Medved.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić kazao nam je da uistinu pozitivno gleda na ovakav razvoj događaja.

- Čitavo sam vrijeme govorio da moramo biti časni, pošteni i dostojanstveni i da moramo imati puni respekt prema svim žrtvama. A da smo ponosni na Oluju, itekako jesmo, posebno ja, koji sam se mogao vratiti doma. Na žalost, te loše politike koja je zarobila sve nas i nije se moglo drugačije osloboditi nego silom.

Politika veže ljude u neke okove i ne mogu se sami osloboditi - kazao je gradonačelnik Knina, koji je još 2017., uoči proslave Oluje izjavio kako je “svaka žrtva-žrtva, da su svi civili koji su stradali težak teret svakom normalnom čovjeku, te da ne vidi razlog zašto se ne bi poklonio i srpskim žrtvama”.

Tenzije

Odlazak Borisa Miloševića u Knin, a Tome Medveda u Grubore, komentirao je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

- To je odluka politike, a kako će biti primljena - ne znam. U svakom slučaju tenzije treba smirivati. Ako će biti rezultata, to treba podržati. Ljudi će oko toga biti osjetljivi, bit će dobro ako ne ispadne još veći protest. Oluja je jedno, a Grubore drugo. No, svaki zločin je zločin i onaj tko ga je počinio treba biti kažnjen. Svatko tko je radio zločine treba biti procesuiran. Ratni zločin ne zastarijeva - kazao je Miljavac, koji smatra da u Kninu neće doći do incidenata.

- Ne vjerujem da će biti incidenata, možda samo galama, kao i prethodnih godina - kazao je Miljavac.

Obljetnicu je komentirao i SDP-ov Peđa Grbin.

- Oluja je bila pobjeda u ratu koji je nametnut Hrvatskoj i svi moraju prihvatiti tu činjenicu. No, također svi moraju prihvatiti činjenicu da je i u ratu i nakon Oluje bilo zločina i da je dio tih zločina počinila i hrvatska strana. Ako će geste Miloševića i Medveda pridonijeti prihvaćanju tih činjenica i toga da se, kako je rekao general Gotovina, moramo okrenuti budućnosti i shvatiti da je rat gotov, onda ja te geste pozdravljam - rekao je Grbin.

Obljetnicu je komentirao i Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

- Sigurno je da će takve geste, takva pozicioniranja i najavljena nazočnost predstavnika srpske zajednice u Kninu, i hrvatskog ministra u Gruborima, ključno pridonijeti relaksiranju hrvatsko-srpskih odnosa, prije svega u Hrvatskoj - rekao je Žigmanov za Hinu, dodajući da su to, s druge strane, snažne poruke i za ukupne hrvatsko-srpske odnose.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jučer je kazao da se radi o izdaji nacionalnih interesa.

- Svaka žrtva je žrtva i zaslužuje pijetet, međutim, s obzirom na sramotni dogovor osovine SDSS - HDZ i Plenković - Pupovac, koji je doveo do sramotne trgovine, smatram da je riječ o izdaji nacionalnih interesa - rekao je, kako prenosi Hina, Ivan Penava.

- Kada govorimo o izjednačavanju Oluje kao oslobodilačke akcije i pojedinačnih zločina počinjenih u Gruborima, izjednačavamo sustavno promišljen i izveden zločin fašističkog režima Slobodana Miloševića u vidu agresije na Hrvatsku i realizaciji plana Velike Srbije s pojedinačnim zločinima na koje hrvatska država nije imala utjecaj. Na nama je, kao normalnom društvu i državi, bilo i jeste procesuirati sve te zločine. Na žalost, koalicija HDZ-a i SDSS-a je stavila u istu ravan pobjedničku akciju Hrvatske vojske s jednim bezumnim činom u kojem je ubijeno pet nevinih staraca - rekao je Penava.

Vulin protiv

Najveći otpor prvom dolasku predstavnika srpske manjine na Oluju pruža Beograd. Tamošnji ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je kako ne vjeruje “da je moguće da Srbin ode na proslavu Oluje, dana kada su iz Hrvatske protjerali 250.000 Srba”. “Kada budem vidio tek ću onda povjerovati. Do tada, ostajem u uvjerenju da nema Srbina koji će proslaviti istrebljenje Srba iz Hrvatske”, rekao je Vulin.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije je poručio da će pokušati razumjeti dolazak predstavnika Srba u Hrvatskoj na obilježavanje Oluje, “iako Srbija ne može podržati tu gestu jer Oluju smatra etničkim čišćenjem, no želi raditi na pomirenju s Hrvatskom”. “Pokušat ću razumjeti i nastavit ćemo raditi s njima na pomirenju s Hrvatima i Hrvatskom”, rekao je Vučić. Naglasio je kako do tog pomirenja može doći “uz obostrano poštivanje žrtava”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:22