733-Algoma Intrepid

Nakon 3 godine i 427 dana blokade računa predali brod, Plenković: Direktor 3. maja je neustrašiv!

Gradnja je, zbog problema u kojima se 3. maj našao usred propasti Uljanika, bila otkazana u listopadu 2018.
 Srdjan Vrancic/Cropix

U riječkom brodogradilištu 3. maj održana je svečana primopredaja samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret 733-Algoma Intrepid za kanadskog naručitelja Algomu.

Riječ je o prvoj primopredaji broda u tom riječkom škveru nakon tri godine te čak 427 dana blokade računa, tako da su na svečanost došli i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

image
U riječkom brodogradilištu 3. maj na svečanosti primopredaje gradnje 733 Algoma Interpid. Uz premijera Plenkovića, na prigodnoj svečanosti primopredaje bili su i ministar Oleg Butković, gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina.
Srdjan Vrancic/Cropix

Brod 733-Algoma Intrepid ugovoren je s kanadskom tvrtkom Algoma Central Corporation za cijenu od 36 milijuna dolara. Gradnja je, zbog problema u kojima se 3. maj našao usred propasti Uljanika, bila otkazana u listopadu 2018., ali novi ugovor o dovršetku potpisan je početkom rujna prošle godine. Potom je Vlada 3. maju dala državno jamstvo za kredit od 26 milijuna eura za dovršetak broda.

Prema riječima direktora 3. maja Edija Kučana brodogradilište ostvaruje ono što je dogovoreno te će vratiti državno jamstvo.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

- Danas vraćamo i kredit kojim smo gradili ovaj brod, kao i dio kredita koji smo imali za pokretanje proizvodnje - izjavio je Kučan, ističući da se u posao vraćaju i stari kooperanti 3. maja koji su u potpunosti pokazali volju za taj angažman. Uz 810 radnika, prema Kučanovim riječima, to je, zasad, oko 220 kooperanata.

- To je zbilja jedan minimalan broj da se ovaj posao mogao odraditi - rekao je direktor riječkog škvera.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Obraćajući se trećemajcima, Andrej Plenković rekao je da je ovaj uspjeh potvrda njihova znanja, rada i entuzijazma te da 3. maj nakon razdoblja krize u brodograđevnom sektoru pokazuje snagu da dovrši ovako važan i kvalitetan projekt.

Premijer je istaknuo da je prijevod riječi "intrepid" neustrašiv, a potom je neustrašivim trećemajcem nazvao Edija Kučana, direktora brodogradilišta. Prema Plenkovićevim riječima, element srca, znanja, umijeća i upravljanja, ali i ključnog povjerenja koje su njih dvojica uspostavili bio je presudan da Vlada RH donese odluku da podrži 3. maj u dovršetku brodova koji su bili na navozima.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

- Ovo što je gospodin Kučan napravio u onakvim okolnostima je iznad svih realnih očekivanja, ali to je prije svega njegov rad i posvećenost 3. maju - izjavio je Plenković.

Istaknuo je da nisu željeli nastaviti s konceptom koji je doveo do krize.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

- Vlada je ponavljala da nije odustala od brodogradnje i da će podržati svako rješenje koje će s jedne strane omogućiti stvaranje preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova, a s druge strane smanjiti gubitke za državu - kazao je Plenković te dodao da je to razlog što je prošlo ljeto donesena odluka o podršci nastavka brodogradnje u 3. maju.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 10:18