KBC SPLIT

Nakon 30 godina Križine dobile novu intenzivnu, ondje se već liječi 21 bolesnik

‘Kada jednom prebrodimo ovu epidemiju, ostat će trajna vrijednost koja će biti na korist građanima, ali i najtežim bolesnicima‘
Novouređeni Zavod za intenzivno liječenje Klinike za interne bolesti
 Sasa Buric/Cropix

Radi povećanja kapaciteta intenzivnog liječenja, splitski KBC je nakon gotovo 30 godina od donacija adaptirao Zavod za intenzivnu jedinicu Klinike za unutarnje bolesti na Križinama i opremio ga novim posteljama i respiratorima.

Već danas ondje se liječi 21 bolesnik, rečeno je u srijedu na svečanom otvorenju.

Vedran Kovačić iz Klinike za unutarnje bolesti Zavoda za intenzivnu medicinu i kliničku farmakologiju s toksikologijom rekao je kako je to iznimno važan događaj koji poboljšava liječenje najtežih bolesnika jer je gotovo deset posto onih koji se liječe na toj klinici među najtežim bolesnicima koji zaslužuju liječenje u intenzivnoj skrbi.

image
Novouređeni Zavod za intenzivno liječenje Klinike za interne bolesti
Sasa Buric/Cropix

"Samim tim je jasna važnost ove adaptacije, kao i da će se značajno unaprijediti liječenje najtežih bolesnika koji se liječe na našoj klinici i u bolnici. Upravo zato je ova adaptacija ne samo bitan događaj za kliniku, nego za cijelu bolnicu i širu zajednicu. Zahvaljujemo svim donatorima i upravi bolnice", izjavio je Kovačić i dodao da sada imaju osam jedinica intenzivnog liječenja, sedam postelja na intenzivnoj njezi i osam na standardnoj. Također je rekao kako već danas imaju popunjene sve kapacitete.

image
Marija Skejić, doc.dr.sc. Daniela Marasović Krstulović, prof.dr.sc.Vedran Kovačić, dr Tanja Ilić Begović, dr. Marijana Mikačić i Ivana Miolin
Sasa Buric/Cropix

Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti Danijela Marasović Krstulović je rekla da su dobili vrhunski opremljene postelje za intenzivno liječenje kakve dosad tu nisu imali. Podsjetila je da od 1991., kada je zgrada bolnice preuzeta od bivše vojske, nisu imali pravu intenzivnu jedinicu.

image
Novouređeni Zavod za intenzivno liječenje Klinike za interne bolesti
Sasa Buric/Cropix

Sada su dobili osam suvremeno opremljenih intenzivnih mjesta sa svim priključcima, tako da se pacijentima može pristupiti sa svih strana i provoditi mnoge napredne procedure, uključujući i reanimaciju. Od novca doniranog na početku epidemije 2,5 milijuna kuna potrošeno je na opremanje te intenzivne jedinice, a od ostatka se oprema koronarna jedinica na kardiologiji, gdje bi također trebalo biti osam postelja na intenzivnoj. Pogorša li se stanje s epidemijom, Marasović Krstulović je najavila da će te postelje biti spremne i za najteže covid bolesnike.

image
Prof.dr.sc.Vedran Kovačić
Sasa Buric/Cropix

"Kada jednom prebrodimo ovu epidemiju, ostat će trajna vrijednost koja će biti na korist građanima, ali i najtežim bolesnicima iz ove županije i šire koji će se moći koristiti tim posteljama. To su najteža vitalno ugrožavajuća stanja", poručila je.

Podsjetila je da su donatori za splitsku bolnicu bile gradske i županijske tvrtke, pojedinci, pravne i fizičke osobe. Svi su oni donirali jednokratne donacije kako je tko mogao za opremu, a ostatak je uložen u postelje za intenzivnu koje trajno ostaju bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2023 07:45