OZBILJNI PROPUSTI

NAKON ANONIMNE PRIJAVE Na kardiokirurgiju KBC-a Split stigla inspekcija Ministarstva zdravstva

 Ante Cizmic / Ilustracija / CROPIX

Na Odjel kardiokirurgije splitske bolnice u ponedjeljak je stigla inspekcija Ministarstva zdravstva koja je najavljena još prošloga tjedna, potvrdio je Hini zamjenik ravnatelja KBC-a Split Krešimir Dolić.

Inspekcija bi trebala tražiti uvid u medicinsku dokumentaciju u vezi stavki navedenih u anonimnoj prijavi u kojoj se za nestručnost i nesavjesno liječenje i navodna četiri smrtna slučaja optužuje tamošnji kardiokirurg.

Dolić je ustvrdio da je priča koja se prošli tjedan pojavila u medijima "zlonamjerno upućena prema KBC- u", jer otkako su se pojavile "određene devijacije na Odjelu kardiokirurgije" bolnica je na vrijeme reagirala postavljanjem nove uprave i dovođenjem kolega mentora iz Zagreba, a u proces operacija uključili su i mladi kolege.

- Odjel je sam krenuo u dobrom smjeru, nažalost, dogodio se novi moment sa zlonamjernom anonimnom prijavom kojoj je očito cilj destabilizacija, jer nekome ne odgovara uvođenje reda. Na dobrom smo putu, mladi kolege su se educirali, operiraju i imaju mentore - izjavio je Dolić.

Dodao je kako je na svim djelatnicima bolnice da vrate povjerenje korisnika i poručio sugrađanima i potencijalnim pacijentima da u KBC-u Split mogu dobiti kvalitetnu kardiokiruršku skrb.

Ocijenio je kako se, nažalost, radi o internim sukobima u Odjelu kardiokirurgije, a onaj tko je to pokrenuo očito nije svjestan da to nadilazi okvir osobnih animoziteta, pa štetu najviše trpe bolnica i pacijenti.

Splitska bolnica formirala je povjerenstvo za unutarnji nadzor koje je prošli tjedan započelo izvanredni unutarnji nadzor.

U anonimnom pismu navode se nestručnost i nesavjesno liječenje te navodna četiri smrtna slučaja za koje se optužuje tamošnji kardiokirurg.

Za anonimnu prijavu neslužbeno se sumnjiči jedan liječnik, koji u svom pismu navodi 25 operacija tijekom kojih je ugrađivan manji broj premosnica nego što je bilo potrebno.

Prema navodima iz pisma, premosnice su navodno ugrađivane na pogrešne arterije zbog kojih je kod pacijenata došlo do srčanog ili moždanog udara.

To je već druga afera na Odjelu kardiokirurgije splitske bolnice, gdje je prethodno drugi liječnik osumnjičen da je navodno primio mito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:50