MALO SU SE ZBROJILI

Nakon Bakićevih tweetova američko sveučilište procjenu umrlih od korone u RH smanjilo 12 puta

Sada prognoze govore o 122 do 126 mrtvih do početka studenog. Bakić je i sad oprezan te poručuje kako mu se ta brojka čini niska
Mjere opreza u KBC-a Sestre milosrdnice
 Ranko Suvar/Cropix

Nakon što je hrvatski poduzetnik i matematičar Nenad Bakić tweetovima izazvao University of Washington da izmijene svoju procjenu od 1.500 do 17.000 mrtvih od COVID-19 zaraze do kraja rujna, američka institucija značajno je smanjila svoje projekcije.

Sada prognoze IHME University of Washington govore o 122 do 126 mrtvih do početka studenog.

Bakić je i sad oprezan te poručuje kako mu se ta brojka čini niska.

Evo Bakićeve objave na Facebooku:

Mala velika pobjeda (protiv lokalnih fearmongera): IHME (University of Washington) nakon mojih kritika ispravio model. Sada više ne prognozira najvjerojatnije 1500, a u okvirima 95% vjerojatnosti čak do nemogućih 17.000 smrti od COVID-19 do 1.10., nego 122 (do 126). Znači da ponovimo, umjesto 1500 do 1.10., sad govorimo o 122 do 1.11.Koliko vidim, važan je razlog popravak ULAZNIH PODATAKA ('observed'), kao što sam ponajviše kritizirao.

Nažalost ovakve baš pogrešne projekcije su dobro došle nekim profesionalnim širiteljima panike, a mislim da trebamo težiti istini, oprezu i primjerenom strahu, a ne destruktivnoj panici i zastrašivanju kad su utemeljeni na neistinama. Cui bono?

p.s. NIKAKO ne volim prognozirati o broju umrlih, ali ovaj se sada broj čini jako mali. Ovdje ne ulazim u to, samo sam kritizirao greške u prethodnom modelu i praktički nemogućih 1500, a zaista nemogućih 17.000 do 1.10.

Nenad Bakić, podsjetimo, preko Twittera je upozorio University of Washington koji je nedavno šokirao hrvatsku prognozom kako će do kraja rujna u Hrvatskoj 1.500 ljudi umrijeti od infekcije SARS-CoV-2 virusom.

Nakon što je Bakić u seriji tweetova argumentirao kako nešto nije uredu s modelom i podacima University of Washington, dobio je na Twitteru sasvim neočekivanu podršku vrhunskog stručnjaka za matematičke modele i projekcije, židovskog dobitnika Nobelove nagrade 2013. godine Michaela Levitta, koji se od izbijanja Covid-19 pandemije svakodnevno bavi analizama i projekcijama očekivanog kretanja broja zaraženih i umrlih.

Levitt, koji se proslavio razvojem multiskalnih modela za kompleksne kemikalije, jedan je od velikih znanstvenika koji su prvi počeli upozoravati kako politika slijepih lockdowna nema previše smisla te je objašnjavao kako kod pandemije SARS-CoV-2 virusa ne gledamo eksponencijalni rast te je, uz to, vrlo precizno predviđao usporavanje rasta broja oboljelih, praćen usporavanjem pa padom broja zaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:02