‘ŠTETE ZDRAVLJU‘

Nakon Čabra i vjeroučitelja u Križevcima, čitav Varaždin ukinuo maske na nastavi: ‘Pratit ćemo situaciju...‘

Varaždinski stožer je podržao prijedlog da se nadležnom ministarstvu podnese zahtjev za skraćivanjem nastavnog sata na 40 minuta
 Ivo Ravlic/Cropix

Učenici i učitelji svih osnovnih škola na području grada Varaždina od utorka ne moraju nositi maske za vrijeme nastave u učionicama, odlučio je gradski stožer civilne zaštite.

Varaždin je tako postao drugi grad u Hrvatskoj u kojem maske nisu obvezne ni u višim razredima osnovne škole (od 5. razreda naviše). Gradski stožer civilne zaštite takvu je odluku donio na zahtjev ravnatelja svih sedam osnovnih škola, a odluku je potpisao načelnik Stožera, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković. Naravno, maske mogu nositi svi koji to žele.

U odluci se navodi i kako će se pratiti epidemiološka situacija te će se u slučaju pogoršanja iste odluka o nenošenju maski revidirati.

Isto tako, u odluci se naglašava kako Stožer podržava prijedlog da se nadležnom ministarstvu podnese zahtjev za skraćivanjem nastavnog sata na 40 minuta.

Podsjetimo, odluku o nenošenju maski u višim razredima osnovne škole prije nekoliko dana prvi je donio gradonačelnik Čabra i šef gradskog stožera, Antonio Dražović iz Živog zida jer 'maske ne samo da ne doprinose zdravlju djece, već ga ugrožavaju i psihički i fizički.

Maske je sa svog nastavnog sata bez suglasnosti stožera izbacio i vjeroučitelj Ivan Pokupec iz križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca, a svoju je odluku objavio na Facebooku u nedjelju prije početka nove školske godine.

- Na mojoj nastavi djeca neće nositi maske nikada, niti će na mojoj nastavi biti cijepljena. I jedno i drugo je isključivo odluka i odgovornost njihovih roditelja, koji će mi dopuštanje maltretiranja svog djeteta morati pismeno obrazložiti i potpisati - napisao je.

Njegova je objava zaradila mnoštvo lajkova, a među komentarima roditelji su molili za savjet kako da to postignu i u drugim školama u Hrvatskoj.

- Uručite službeno ravnatelju izjavu kojom upozoravate da nećete dopustiti da se krše prava djetetu zajamčena Konvencijom o pravima djece, Zakonom o zaštiti prava pacijenata te člankom 125. Kaznenog zakona. Kršenje njegovih prava će rezultirati kaznenom prijavom i privatnom tužbom - poručio im je vjeroučitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 04:05