VREMENSKA PROGNOZA

Nakon daška sunca slijedi oblačno i tmurno vrijeme, a uskoro bi mogao pasti i snijeg...

Kolnici će često biti vlažni i skliski, a na Jadranu, osobito sjevernom dijelu, bura bi mogla otežavati promet

Ilustrativna fotografija

 Ivana Nobilo/CROPIX

"Sunčanih sati diljem Hrvatske sljedeći tjedan bit će malo ili nimalo, dok će ih na Jadranu ipak biti malo više, posebice početkom tjedna. Vjerojatnost za mjestimične oborine osobito raste od sredine tjedna, pri čemu će uglavnom u gorju biti susnježice i snijega. Na Jadranu će gotovo cijeli tjedan obilježiti bura, od utorka do četvrtka i jaka, na udare olujna, a i u unutrašnjosti će osjećaj hladnoće pojačavati sjeveroistočni vjetar", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

"Kolnici će često biti vlažni i skliski, a na Jadranu, osobito sjevernom dijelu, bura bi mogla otežavati promet. Stoga oprezno u prometu i pratite vremensku prognozu", upozorila je.

Nakon jutarnje magle i niskih oblaka, u ponedjeljak će na istoku Hrvatske sunčanih razdoblja biti od sredine dana, kad će zapuhati umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Dnevna temperatura kretat će se od 5 do 7 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj tijekom ponedjeljka slijede i sunčana razdoblja. A koliko će temperatura porasti, ovisi baš o njima - vjerojatno će biti uglavnom između 4 i 7 °C.

Krećete li na put kroz gorsku Hrvatsku, također valja računati na maglu i slab mraz. Danju sunčana razdoblja, češća u Lici. Sunčanog vremena bit će na sjevernom Jadranu, ali prema večeri i porast naoblake. Puhat će slaba do umjerena, u prvom dijelu dana podno Velebita i jaka bura. Najviša temperatura u gorju oko 4 °C, na moru od 12 do 14 °C.

U Dalmaciji će biti pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku te najprije slabu do umjerenu buru, zatim istočnjak i jugo. Najviša temperatura zraka između 10 i 15 °C. Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano. Slaba do umjerena, ujutro na krajnjem jugu i jaka bura oslabjet će i prema večeri okrenuti na istočnjak i jugo, uz malo do umjereno valovito more.

"Sljedećih dana na kopnu će biti uglavnom oblačno, tmurno, mjestimice i maglovito, uz povremene vrlo slabe oborine, u nizinama kišu, a u gorju susnježicu i snijeg. Temperatura oko prosjeka ili malo niža od uobičajene, ali osobito od srijede puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar koji može pojačavati osjet hladnoće.

Na Jadranu još u utorak djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Od srijede oblačnije, mjestimice uz slabu kišu. Puhat će umjerena do jaka, osobito na sjevernom dijelu na udare i olujna bura uz temperaturu zraka većinom između 10 i 15 °C", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

N1 dodaje kako od sredine tjedna raste vjerojatnost za oborinu. U noći na srijedu i tijekom srijede u gorju može biti slabog snijega, a ne može se posve isključiti niti prolazno u nizinama zapadne unutrašnjosti, no na kontinentu će padati većinom slaba kiša. Temperatura će biti uglavnom oko prosjeka ili čak malo niža, ali osobito od srijede puhat će umjeren sjeveroistočnjak koji će pojačavati dojam hladnoće.

Na moru će zapuhati jaka bura koja će na sjevernom dijelu imati na udare olujnu jakost i otežavat će promet.

I tijekom četvrtka bit će nestabilno, često uz slabu kišu, uglavnom u unutrašnjosti, gdje u gorju treba računati na slab snijeg. Stabilizacije nema niti u nastavku tjedna, štoviše, vikend bi lokalno mogao donijeti i obilniju oborinu i to prije svega kišu duž Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:08