KADROVSKA KRIŽALJKA

NAKON DOGOVORA O ŠEFOVIMA SABORA, IMENOVANJA IDU DALJE Potpredsjednici će biti Reiner i Jandroković, za treće mjesto bitka između - Tuđmana i Radina!

 Davor Pongračić / CROPIX

Nakon što je dogovoreno da će Božo Petrov dvije godine biti šef Sabora, doznajemo da bi trojica njegovih potpredsjednika mogli biti Gordan Jandroković, Miroslav Tuđman i Željko Reiner.

Sabor ima pet potpredsjednika, od kojih tri dolaze iz vladajuće opcije, a dva se bira na prijedlog oporbe. Još nije definitivno hoće li HDZ imati dva ili tri mjesta u vrhu Sabora. Budu li dva, onda bi, prema neslužbenim informacijama, Tuđman mogao otpasti, a na potpredsjedničkim funkcijama našli bi se Jandroković i Reiner. Treći potpredsjednik Sabora u tom bi slučaju došao iz redova manjina.

Kako doznajemo, manjinci bi na tom mjestu rado vidjeli zastupnika talijanske nacionalne manjine Furija Radina. No, tim prijedlogom u HDZ-u nisu zadovoljni jer kažu da je Radin “nepredvidiv”, a smatraju i da nema “političku težinu”. HDZ-ovci su navodno donijeli i odluku tko će biti predsjednik Kluba zastupnika, a navodno je riječ o Branku Bačiću, šefu županijskog dubrovačko-neretvanskog HDZ-a i bivšem ministru graditeljstva.

Novi i stari

Kad je riječ o formiranju Vlade, veći dio imena budućih ministara mogao bi biti poznat oko srijede ili četvrtka. Izvori iz HDZ-a navode kako su tri najsigurnija kandidata za ministre Zdravko Marić za financije, Davor Ivo Stier za vanjsku politiku te Damir Krstičević za obranu. Marić i Stier slove i kao budući potpredsjednici Vlade, a u tom bi se krugu mogao naći i Davor Božinović, iako je šef HDZ-a rekao kako će potpredsjednici Vlade ujedno imati i resore. No, Plenković, kažu u HDZ-u, sigurno neće svog savjetnika i jednog od najbližih suradnika ostaviti bez pozicije, pa bi u Vladi vjerojatno mogao biti bez portfelja.

Ostala mjesta još su otvorena jer Plenković s većim dijelom kandidata još nije obavio službene razgovore.

Gospodarstvo

Jedno od pitanja svakako je tko će doći na čelo Ministarstva gospodarstva kojemu je pripojen resor obrta i poduzetništva. S obzirom na tijek pregovora, čini se kako je i dalje najizglednije da bi ministar gospodarstva mogao postati Goran Marić. Naime, u kuloarima se kao mogući ministar spominjao i Tomislav Ćorić. Ipak, veliko je pitanje hoće li Ćorić uopće biti u Vladi.

Kad je riječ o Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, ono će se vjerojatno spojiti s Ministarstvom socijalne politike, a kandidat za taj resor još se u HDZ-u ne spominje. Sigurno je samo da tamo više neće biti dosadašnje ministrice Nada Šikić i Bernardica Juretić. Što se tiče mladih, koji su dosad bili u sklopu Ministarstva socijalne politike, oni bi trebali biti izdvojeni u Središnji ured pri Vladi, vjerojatno onaj za demografiju.

Oprez s kulturom

Na mjestu ministra regionalnog razvoja i europskih fondova vjerojatno će ostati Tomislav Tolušić. Zlatko Hasanbegović navodno više neće biti ministar kulture, a kao njegova nasljednica spominje se Nina Obuljen. No, kako doznajemo, oko Obuljen, koja je članica Upravnog odbora HAVC-a, u HDZ-u još vijećaju. Navodno su oprezni da ne bi isplivala neka od mogućih afera oko HAVC-a. Ni Damir Jelić nije baš siguran kao ministar obrazovanja jer ga u vrhu stranke zasad ne spominju.

Ministarske pozicije, kako smo prije pisali, mogli bi zadržati Oleg Butković (promet), Anton Kliman (turizam), Tomo Medved (branitelji) i Lovro Kuščević (graditeljstvo), dok bi na čelo popljoprivrede mogao doći Tugomir Majdak, a u resor obrazovanja Radovan Fuchs.

Bez ministarskih pozicija, uz Šikić, Juretić i Hasanbegovića, vjerojatno ostaju i Darko Horvat, Josip Buljević, Dario Nakić, Miro Kovač te Predrag Šustar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:28