ODLAZAK U 35. GODINI

Nakon duge borbe s opakom bolešću, preminula Doris Matošić, psihologinja čija je snaga i volja ujedinila Splićane

"Tisuću nečijih sretnih trenutaka bit će kao ovaj, ali ovaj nikad više. Tisuće tuđih ljubavi bit će kao ova, ali ova nikad više. Budi dobra, lijepo sanjaj", objavila je njezina sestra

Doris Matošić

 Privatni album

Preminula je Doris Matošić. U 35. godini života zauvijek je zaspala nakon posljednjeg otpora opakoj bolesti, piše Slobodna Dalmacija.

- Tisuću nečijih sretnih trenutaka bit će kao ovaj, ali ovaj nikad više. Tisuće tuđih ljubavi bit će kao ova, ali ova nikad više. Budi dobra, lijepo sanjaj - objavila je njezina sestra Željana uz fotografiju iz njihova djetinjstva, kada su bile bezbrižne.

Doris je svojim plemenitim radom pomogla mnogima, a nažalost u posljednje vrijeme se borila s najvećom bitkom u životu, sa zloćudnom bolešću. Podjećamo, na splitskom Marjanu se organizirala trka u čast Doris koju su pokrenuli njezini prijatelji sa željom da joj na taj način pruže snagu da se nastavi boriti i vjerovati. Okupilo se puno sugrađana, djece i odraslih, njezinih prijatelja, poznanika, rodbine, ali i onih koji su željeli svojim dolaskom poslati komadić snage za djevojku koja je prolazila teško razdoblje. I sve to unatoč najgorem mogućem vremenu toga dana, teškim kapima i krupom od koje nitko nije pobjegao, već hrabro poput Doris, izdržao. A i Doris je ispunila želju svih koji su toga dana trčali - borila se i vjerovala.

Matošić je poznata u sportskim krugovima. Radila je kao sportska psihologinja i doktorica znanosti iz područja psihologije sporta, a zaposlena je bila kao sportski psiholog u Akademiji HNK Hajduk "Luka Kaliterna", te kao vanjski suradnik istraživač na EU Erasmus+ projektu Kineziološkog fakulteta u Splitu na temu "Sportom protiv nasilja i socijalne isključenosti".

Šesnaest godina trenirala je plivanje. Od svoje šeste godine bila je član PK Jadran, a onda je 2006. godine dobila priliku i otišla u SAD zahvaljujući peticama iz Prve jezične gimnazije. Diplomirala je na sveučilištu Bridgeport u SAD-u, magistrirala na državnom sveučilištu Illinois, a doktorirala na sveučilištu Birmingham u Velikoj Britaniji na temu narcisoidne osobine ličnosti kod trenera kroz prizmu teorije samodeterminacije.

U Split se vratila prije nekoliko godina s namjerom da ostane i da tu pruži svoje znanje i vještine mladima.

Autorica je brojnih znanstvenih članaka, vrsna predavačica. Uz znanstveni i predavački rad, iskustvo u stručnoj praksi stekla je kao psiholog pripravnik plivačkog tima sveučilišta Illinois Wesleyan, softball tima državnog sveučilišta Illinois te gimnastičkog kluba Marjan Split. Radila je i kao sportski psiholog suradnik plivačkog kluba Jadran Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:50