SASTANAK S PREMIJEROM

Nakon dugih pregovora liječnički štrajk na čekanju, evo što je sve Plenković obećao liječnicima

Nakon tri i pol sata pregovora s premijerom i masovnog prosvjeda liječnika prije tri tjedna, liječnici su izašli zadovoljni

Renata Čulinović Čaić i Vili Beroš

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon maratonskih pregovora liječnici su se dogovorili s Vladom i odustali od štrajka. Predstavnici pet krovnih udruga u zdravstvu dobili su ono što su tražili od premijera Andreja Plenkovića, a to su rokovi ispunjenja njihovih zahtjeva.

Prvi rok je dogovoren za samo 17 dana, konkretno do 28. travnja mora biti donesena uredba o koeficijentima.

Nakon tri i pol sata pregovora s premijerom i ministrom, brojnih ranijih sastanaka, pa i masovnog prosvjeda liječnika prije tri tjedna, liječnici su izašli zadovoljni i naglasili kako je sastanak bio konstruktivan, te da vjeruju da će se rokovi ispoštovati.

- S obzirom na to da su rokovi došli od najviše instance, premijera Plenkovića, vjerujemo u izvršenja, a da je tako, bit ćemo sigurni kada sve izađe u narodnim novinama - kazao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK).

Ministar Beroš je nakon sastanka također kazao da je zadovoljan dijalogom, a s dodatnim izlaganjem postalo je jasno da su prihvaćeni svi uvjeti koje su postavili liječnici.

image

Vili Beroš

Goran Mehkek/Cropix

- Što se tiče koeficijenta, uredba je poslana u proceduru. Koeficijenti su u završnoj fazi dogovora, ali dali smo si i dodatni rok do 28. travnja kao zadnji datum da uredba stupi na snagu. Uredba se odnosi na izjednačavanje koeficijenata užih specijalizanata, podižu se koeficijenti za doktore medicine, dentalne medicine i tehničare - kazao je ministar Beroš.

Nadalje, govorio je i o ugovornim obvezama nakon specijalizacije, takozvanim robovlasničkim ugovorima vezanim za mlade liječnike specijalizante, te je pojasnio kako će se liberalizirati ugovorne obveze, no naglasio je da je važno očuvati interese javnog zdravstva.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Moramo pronaći balans javnog interesa i mogućnosti liječnika da odabere svoj put. Zato ćemo ipak liberalizirati ugovorne obveze, a postojeće stanje riješiti pravnim aktima. I postojeći plan mjera zdravstvene zaštite revidirat će se do 1. listopada - rekao je Beroš, navodeći još jedan rok.

- Pitanje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, ni ja ni Vlada nemamo dvojbe, paralelno ćemo raditi na izradi oba zakonska prijedloga, uključujući onaj o plaćama u javnim službama.

image

Renata Čulinović Čaić

Goran Mehkek/Cropix

Liječnici su ipak temeljni nosioci zdravstvenog sustava. Mislim da je sve što smo govorili na tragu rješenja osim što smo danas dodatno definirali da ćemo pristupiti izmjenama ugovornih obveza za prijevremeni prekid radnog odnosa nakon specijalizacije - zaključio je Beroš.

Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), kazala je kako se razgovaralo o sva četiri zahtjeva, a dugotrajan sastanak potvrdio je da je riječ o krucijalnim pitanjima.

- Bitno je bilo pokazati da je sve što želimo posvetiti se pacijentu i raditi posao za koji smo studirali. Ta naša četiri zahtjeva koja su bila presudna su: koeficijenti, za što je definiran rok, zatim vremensko-kadrovski normativi, tzv. robovlasnički ugovori, za što je obećano da će se pokrenuti revizija tih ugovora i Zakon o radno-pravnom statusu liječnika - rekla je Čulinović-Čaić.

Unatoč pregovorima, kojima su liječnici očito bili zadovoljni, Čulinović-Čaić nije izrijekom napomenula da se odustaje od štrajka iako nije za očekivati da će se takve akcije nastaviti.

Kazala je kako je Skupština jednoglasno donijela odluku o pokretanju procedure za štrajk, no da se to dogodilo prije sastanka.

- Sve što se razgovaralo prenijet ću glavnom Odboru, koji će donijeti odluku u skorom roku - rekla je Čulinović-Čaić. Na pitanje što je to kratak rok rekla je da u ovom trenu nema točan odgovor jer još nije razgovarala s kolegama.

image

Renata Čulinović Čaić

Goran Mehkek/Cropix

Beroš je na to kazao da, ako već kolege nisu vjerovale njemu kao ministru, nakon razgovora s premijerom i operativnog rješavanja problema on više ne vidi razloga za štrajk.

- Nakon razgovora na ovoj razini, osobno ne vidim razloga za štrajk. Ali naravno da je na tijelima sindikata da odluče - rekao je ministar Beroš.

I predstavnik mladih liječnika Marin Smilović i predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit zadovoljni su sastankom.

image

Renata Čulinović Čaić, Krešimir Luetić, Ivana Šmit, Marin Smilović i Nataša Ban Toskić

Goran Mehkek/Cropix

- Iznijeli smo probleme mladih liječnika s ugovorima nakon specijalizacija. I premijer Plenković je kazao da je dogovor da se ugovori liberaliziraju - rekao je Smilović.

Ministar je naglasio da nije zadovoljan kako u Hrvatskoj izgledaju specijalizacije, jer da mentori više trebaju brinuti o specijalizantima, a ravnatelji trebaju više brinuti o radnim obvezama specijalizanata.

image
Goran Mehkek/Cropix

Za kraj se osvrnuo i na materijalna prava kazavši da će se plaće regulirati na razini novog zakona o svim državnim i javnim službenicima, a specifičnosti za liječnike poput prekovremenih će se rješavati Zakonom o radno-pravnom statusu liječnika.

- Minimalno povećanje će biti oko 70 milijuna eura, no to je bez prekovremenih, moguće da bude i 100 milijuna eura godišnje - zaključio je Beroš.

Nakon liječnika i ministra, premijer Plenković se oglasio na Twitteru povodom sastanka: "Sastali smo se s predstavnicima liječnika s kojima smo dogovorili rješenja za bolje funkcioniranje zdravstva i daljnje unaprjeđenje materijalnih prava zdravstvenih djelatnika, osobito mladih liječnika. Vlada RH će kao i dosad ulagati u poboljšanje statusa hrvatskih liječnika."

image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:21