DOBRE VIJESTI

Nakon dvije teške godine u Hrvatsku se vraćaju korejski turisti: ‘Bitno nam je da se osjećaju sigurno‘

Korejski turisti, koji nisu od mora i sunca, već žele upoznati destinaciju, posjetit će Zagreb, Plitvice, Šibenik, Split i Dubrovnik

Korejski turisti/Arhivska fotografija

 Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix

Nakon dvije teške turističke godine za hrvatski turizam, napokon stižu dobre vijesti. "S velikim zadovoljstvom nakon 26 mjeseci svjedočimo prvom dolasku korejske grupe sutra u Zagreb. U turističkoj turi posjetit će Zagreb, Plitvice, Šibenik, Split i ići do Dubrovnika. U razgovorima i prema ugovorima koje smo potpisali očekuje se velik broj korejskih grupa u našoj zemlji, što to nam daje za pravo reći da nam se azijsko tržište vraća", rekao nam je Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea.

Dodao je da je to, uz to što je situacija s pandemijom dobra, i rezultat njihova upornog i postojanog rada i kvalitetne promocije Hrvatske, a bitno je da azijski turisti u našoj zemlji osjećaju sigurnost.

Žgomba na razini svoje kompanije očekuje potpuno stabiliziranje situacije u 3. i 4. kvartalu ove godine te kaže da će ti kvartali biti na razini 2019. godine. Tada smo imali najbolju turističku sezonu od raspada Jugoslavije, ali su 2020. zbog pandemije koronavirusa promet i zarada smanjeni za više od 45 posto.

Velik dio Azije se otvorio i njihovi su stanovnici krenuli s putovanjima. Koreja i Japan potpuno su se otvorili, a njihovi su građani i inače poznati hrvatski gosti.

Programi svih azijskih grupa obuhvaćaju više destinacija koje obilaze u sedam do deset dana.

"Ti turisti koriste usluge restorana, prijevoza, muzeja, kulturnih i arheoloških institucija. Pokazuju velik interes i znatiželju i jako su aktivni. Oni nisu gosti sunca i mora, nego žele upoznati kraj", kaže Žgomba.

Azijski turisti donose veliki promet u predsezoni i postsezoni.

Najave su da bi, ako ne bude novog vala pandemije i ako se rat u Ukrajini ne proširi, Hrvatska mogla imati čak i bolju turističku godinu od rekordne 2019. Hrvatska je u prva tri mjeseca na 93 posto turističkog prometa iz rekordne 2019. i možemo biti zadovoljni, objavili su iz Hrvatske turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:57