VRAĆA SE ZIMA

Nakon južine i visokih temperatura slijedi veliki preokret - stiže nam novi snijeg

U dalmatinskoj Zagori temperature bi se mogli spustiti i do minus deset stupnjeva Celzijevih
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nakon relativno visokih temperatura koje su diljem Hrvatske vladale ovog tjedna zima će ponovno "pokazati zube". Očekuje nas tako novo zahlađenje, a moguće su i snježne padaline, čak i na području Dalmacije.

Kako javlja Državni hidrometereološki zavod, na kopnu se u ponedjeljak očekuje promjenjivo, a zatim oblačno vrijeme, dok je na Jadranu moguća kiša, kao i u gorju gdje je u najvišim predjelima moguć snijeg.

Oborina izraženija u noći i u prvom dijelu dana. Puhat će slab do umjeren jugozapadni, u Slavoniji sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu prijepodne umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, sredinom dana i popodne uglavnom u Dalmaciji sjeverozapadnjak, a navečer će zapuhati jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 9, na Jadranu od 9 do 13, a najviša dnevna od 8 do 13, samo u Dalmaciji do 15 °C. Navečer u unutrašnjosti osjetan pad temperature zraka, javlja DHMZ.

Oborine bi se, naročito na Jadranu, mogle nastaviti sve do srijede, a moguće je i umjereno do jako jugo.

Posebno snažne promjene, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, očekuju se na području Dalmacije. U dalmatinskoj Zagori temperature bi se mogli spustiti i do minus deset stupnjeva Celzijevih, a u Splitu, Zadru, Šibeniku pa čak i Dubrovniku jutarnje bi temperature mogle biti debelo ispod nule, čak i do pet stupnjeva ispod ništice, javlja Slobodna Dalmacija.

Međutim, ako je vjerovati sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, pred nama je veliko zahlađenje krajem sljedećeg tjedna, te bi se u dalmatinskim gradovima temperature već od petka mogle spustiti i do -10 (Zagora), a u Splitu, Zadru, ŠIbeniku i Dubrovniku temperature bi u ranim jutarnjim satima mogle biti debelo ispod nule, negdje čak i do -5.

Osim susnježice moguća je i jaka bura koja će dodatno sniziti temperature zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:22