SUKOB INTERESA

Nakon kazne Povjerenstva šef Geodetske uprave posao ponovno dodijelio svom kumu

S tvrtkom Geosoft sklopljen je posao u vrijednosti od 194 tisuće kn bez PDV-a, ali ovaj put odluku je donio zamjenik glavnog ravnatelja
Damir Šantek
 Ranko Suvar/Cropix

Državna geodetska uprava nastavila je poslovati sa zagrebačkom tvrtkom Geosoft, iako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još 2019. godine kaznilo glavnog ravnatelja Damira Šanteka jer je donosio odluke o odabiru te tvrtke na čijem čelu je njegov vjenčani kum. Radilo se tada o poslovima vrijednima 54 tisuće kuna bez PDV-a (2017.), 190 tisuća kuna, pa opet 190 tisuća kuna, te 55 tisuća kuna...

No, to ih nije spriječilo da opet u svibnju 2020. godine sklope novi ugovor s tvrtkom Geosoft, ali je ovaj put odluku o odabiru, odgovaraju iz kabineta glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave (DGU), donio zamjenik glavnog ravnatelja. "S tvrtkom Geosoft u tijeku je izvršavanje Ugovora o uslugama odražavanja i nadogradnje eCKP-a, sklopljen 7. svibnja 2020. godine na 12 mjeseci u vrijednosti od 194 tisuće kuna bez PDV-a. Vezano za tvrtku Geosoft, odluke o odabiru donosi zamjenik glavnog ravnatelja sukladno odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 12. rujna 2019. godine", navode u odgovoru iz kabineta glavnog ravnatelja Šanteka.

Problem u tome ne vidi niti Aleksandar Grebenar, vlasnik i direktor tvrtke Geosoft, kojeg smo pitali zar mu nije sporno da nastavlja poslovati s Državnom geodetskom upravom iako je kumski povezan s glavnim ravnateljem, kojeg je radi toga i kaznilo Povjerenstvo.

Sustav arhiviranja

- Poslujem s Državnom geodetskom upravom od 2012. godine. Oni koriste moj sustav arhiviranja. Ne vidim problem u tome što je na čelu te uprave moj vjenčani kum. Jer radio sam s njima i prije njegova mandata, a vjerujem da ću raditi i poslije - rekao je Grebenar. Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Šantek, odlučilo je Povjerenstvo 2019., počinio je povredu, i to zbog tri odluke o dodjeli poslova od strane DGU tvrtki njegova kuma. Riječ je o donošenju odluke o nabavi u predmetu Održavanje i nadogradnja aplikacije eCKP u travnju 2017., potom donošenjem odluke o odabiru najpovoljnije ponude u predmetu nabave Izvedba sustava za prikaz rasterskih katastarskih podataka iz sustava digitalne arhive putem WMS mrežnog sustava, te radi odluke o odabiru najpovoljnije ponude u predmetu nabave Održavanje GeoPLUS programskog paketa s modulom GEO katastar za sedam lokacija PUK Pula iz 2018., svi poslovi bili su dodijeljeni tvrtki Geosoft. "... a sve s obzirom na to da je dužnosnik u odnosu kumstva s Aleksandrom Grebenarom, jednim od osnivača navedenog društva i osobom ovlaštenom za zastupanje istog", navodi se u odluci Povjerenstva za sukob interesa.

Projekt 135 milijuna kuna

Povjerenstvo je 1. veljače 2019. pokrenulo taj postupak protiv Šanteka zbog moguće povrede članka 7., a on im je tada dostavio očitovanje u kojem je naveo da njegovim postupanjima nije povrijeđena odredba tog članka. "... svi postupci javne nabave provedeni su za vrijeme važenja Zakona o javnoj nabavi koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. te akata koji su uređivali postupak bagatelne, odnosno jednostavne nabave", naveo je Šantek, dodajući da je to trgovačko društvo i prije njegova imenovanja od 2012. do 2016. jedanaest puta poslovalo s DGU-om temeljem provedenih postupaka nabave te da to ukazuje na kontinuiranu suradnju dugi niz godina, i prije njegova imenovanja na dužnost ravnatelja.

Inače, tvrtka Geosoft prijavila je 2018. i 2019. lagani rast prihoda u odnosu na godine ranije, te je 2018. ostvarila 3,7 milijuna kuna (dobit od 905,7 tisuća kuna), a 2019. godine 3,5 milijuna kuna (dobit od 1,4 milijuna kuna). Tvrtka je prema podacima s poslovnog servisa te godine imala četiri zaposlena. Tvrtka je osnovana 1995. godine, a ima temeljni kapital u iznosu od 894,2 tisuće kuna.

Na njihovoj internetskoj stranici piše da su "tvrtka koja posjeduje ovlaštenje Državne geodetske uprave za obavljanje poslova državne izmjere i katastra nekretnina te ovlaštenje Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu, te sve potrebno za geodetsko vještačenje".

Također u ovom kontekstu treba spomenuti projekt "Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa", prema kojem je DGU korisnik bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.".

Riječ je o projektu "teškom" više od 135 milijuna kuna. No, vratimo se na Šanteka i njegova kuma čiju je vezu provjerilo Povjerenstvo te su utvrdili:

- Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, Matični ured Črnomerec, dostavio je izvadak iz matice vjenčanih za 2000. na temelju kojega je utvrđeno da je Aleksandar Grebenar 6. svibnja 2000. sklopio brak te da je svjedok pri sklapanju navedenog braka, odnosno vjenčani kum, bio Damir Šantek iz Gline.

"Koristeći svoje diskrecijsko pravo angažiranjem takve osobe zlouporabio je posebno pravo dužnosnika koje proizlazi iz obnašanja dužnosti. Ako je zbog iznijetih argumenata i prije odabira kum dužnosnika mogao biti u užem krugu osoba za odabir, tada se dužnosnik unaprijed trebao izuzeti i odluku o odabiru prepustiti svom zamjeniku", stoji u odluci Povjerenstva te su zaključili da je Šantek počinio povredu članka 7. i kaznili ga sa sedam tisuća kuna.

Imovinska kartica: Dobio miraz 21 godinu nakon sklapanja braka

Imovinska kartica Damira Šanteka također je prošlo ljeto privukla pažnju medija kad je u njoj naveo da je od punca dobio 200 tisuća kuna za kupnju stana u Zagrebu, a novinarima 24 sata je objasnio da se radilo o mirazu. Za dnevnik 24 sata tada je glavni ravnatelj DGU-a Šantek objasnio da je 200 tisuća kuna njegovoj supruzi dao njezin otac.

- Novac je dao moj punac i on je svojoj kćeri, mojoj ženi, dao novac da kupimo stan. To je miraz, kako mi to na selu zovemo, to otac daje kćeri - pojasnio je tada Šantek.

Međutim, novinarima je to bilo neobično jer se Šantek, naime, oženio prije 21 godinu.

Taj stan na zagrebačkoj Trešnjevci u imovinskoj kartici je procijenio na 800 tisuća kuna, a u kartici pišite da je "kupljen sredstvima od nesamostalnog rada i kreditom od 2019. do 2022. godine", no kredit je podignut u iznosu od 225 tisuća kuna (rata u iznosu 8,606 tisuća kuna), a ranijim imovinskim karticama do kupovine stana nije naveo nikakvu ušteđevinu.

Ako je dobio miraz od 200 tisuća kuna, to znači da, ako je stan stajao onoliko koliko je naveo da vrijedi 800 tisuća kuna, za kupovinu je nedostajalo još 375 tisuća kuna.

Pitali smo to u upitu poslanom glavnom ravnatelju Šanteku, ali samo je pobrojao nekretnine te način njihova stjecanja. Kuća u Glini (nasljedstvo od roditelja), te druga kuća u Glini "kupljena je sredstvima od nesamostalnog rada i kreditom od 2007. do 2012. godine"

(V. Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:42