VELIKO PREUZIMANJE

Nakon kompliciranih pregovora, slovenska Iskra postala novi vlasnik zagrebačke tvornice Elka

Tijekom protekle dvije godine Elka je provela dubinsko financijsko i operativno restrukturiranje
 Davor Pongračić/Cropix

Slovenska tvrtka Iskra, elektro in sistemske rešitve iz Ljubljane, dogovorila je preuzimanje 100 posto udjela u hrvatskom poduzeću Elka, najvećem proizvođaču električnih kabela u ovom dijelu Europe. Transakcija će se provesti nakon ispunjenja uvjeta koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i Sloveniji.

Preuzimanje Elke druga je značajna investiciji Grupe Iskra u Hrvatskoj od 2019. godine, kad je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku. Nakon provedenog financijskog i operativnog restrukturiranja, šibensko brodogradilište uspješno posluje i postiže odlične proizvode rezultate pod novim brandom Iskra Shipyard.

Povratak proizvodnje

- Iskra posluje iznimno dobro, unatoč pandemiji koronavirusa. Prošlu godinu završili smo s rekordnih 130 milijuna eura konsolidiranih prihoda, a ove godine očekujemo daljnji rast više od 20 posto. Rezultat je to, među ostalim, i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, telekomunikacije, željeznicu, automatizaciju u industriji.

Uvjereni smo da će se tendencija vraćanja proizvodnje iz Azije u Europu nastaviti pa je preuzimanje Elke dio naše strategije širenja akvizicijama proizvodnih tvrtki s tržišnim potencijalom. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta i dobrih iskustava u Šibeniku, tako i zbog recentno poboljšanih političkih odnosa između dvije zemlje.

Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, što ćemo kao novi vlasnik svakako primijeniti u daljnjem razvoju tvrtke Elka koju preuzimamo.

Ulazak Elke u Grupu Iskra odlična je vijesti za slovensko i hrvatsko gospodarstvo jer se sinergijski povezuju prepoznatljivi brendovi i dvije kompanije s dugogodišnjom tradicijom koje su, svaka u svom segmentu, simbol pouzdanosti i kvalitete - istaknuo je Dušan Šešok, direktor i većinski vlasnik Iskra Grupe.

Miljenko Hacek, vlasnik Grupe Elka - Cotra smatra da je ovo preuzimanje odlična vijesti za obje tvrtke, ali i za gospodarstvo Slovenije i Hrvatske. - Tijekom protekle dvije godine Elka je provela dubinsko financijsko i operativno restrukturiranje i funkcionalnu reorganizaciju te implementirala novi menadžment. To su bile temeljne pretpostavka za postizanje iznimno dobrih poslovnih rezultata, ali i privlačenje potencijalnih investitora zainteresiranih za strateško partnerstvo.

Takav pristup ostvario je očekivani učinak. Elka je privukla brojne zainteresirane ulagače i potencijalne strateške partnere, među kojima je bila i Iskra, za koju sam procijenio da je upravio ta snažna i agilna slovenska grupa partner koji će Elki omogućiti rast, razvoj stabilnosti i napredak uz pomoć ulaganja, učinkovitost resursa i know-how, dakle transfer znanja bez kojeg nije moguće držati korak s globalnim razvojem novih tehnologija i proizvodnih procesa.

Stogodišnja tradicija

Nakon poslovnog pripajanja Elke, Grupi Iskra treba gledati i kroz prizmu širih interesa, a ne samo kao na lijepi epilog uspješne suradnje dvaju kompanija. Akvizicija s tako uglednom tvrtkom kao što je Iskra preduvjet je napretka obiju tvrtki i gospodarskoga razvitka obiju zemalja te ostvarene dobrobit svih poslovnih partnera Elke i njezinih zaposlenika - istaknuo je Miljenko Hacek.

Elka baštini tradiciju tvrtke koja je osnovana u Zagrebu 1927. godine te je od početne proizvodnje vodova i kabela, sustavno prateći globalni razvoj tehnologije, proširivala djelokrug rada prema proizvodnji novih tipova kabela: telekomunikacijskih, svjetlovodnih, zaštitne užadi sa svjetlovodnim vlaknima, teško gorivih i bezhalogenih brodskih kabela, kabela za petrokemijsku industriju...

Pogoni na deset hektara

Zagrabačka Elka, pak, zadnjih dvadeset godina je bila u vlasništvu poduzetnika Miljenka Haceka. Proizvodni pogoni Elke prostiru se na površini od gotovo deset hektara, što je čini jednim od najvećih industrijskih postrojenja u Hrvatskoj. Kabeli koje proizvodi Elka povezivali su jadranske otoke, provučeni su kroz tunel Sveti Rok, ali i tunel Karavanke, koriste ih željeznice u Hrvatskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji, ugrađeni su u telekom mrežu Pakistana, premrežili su brojne zračne luke.

Od 1988. godine Elka proizvodi i svjetlovodne kabele koji su ugrađeni u prvu hrvatsku optičku telekomunikacijsku veza u Zagrebu, a iz njezinih su pogona i prvi svjetlovodni kabeli primijenjeni u BiH i Sloveniji.

Tvrtka danas proizvodi gotovo osam tona gotovih proizvoda po zaposleniku i u posljednje je dvije godine znatno povećala produktivnost.

Za vrijeme pandemije Elka je uspješno realizirala kapitalnu investiciju u unapređenje izrade vodiča, što je dodatno pridonijelo povećanju efikasnosti i produktivnosti rada te porastu proizvodnje i kakvoće gotovih proizvoda, što je posljedično omogućilo širenje na nova tržišta i nove kupce.

Daljnji razvoj, očito, odvijat će se po kapom brzorastuće slovenske grupacije.

Tvrtka u vlasništvu bivšeg ministra zapošljava 1300 radnika

Grupa Iskra vodeći je regionalni, globalno prisutni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda. Ove godine obilježava 75. obljetnicu nastanka i kontinuirane proizvodnje.

Tijekom tih godina stekla je respektabilan međunarodni ugled i izrasla u najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, pročistačima voda, komunikacijom putem visokonaponskih vodova, automatizacijom željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskim rješenjima na području energetike i logistike.

Logo Iskre nose i mnogi visoko tehnološki proizvodi iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi usluge galvaniziranja, kao i upravljanja i održavanja objekata.

Grupa Iskra je u 100 postotnom vlasništvu obitelji Šešok, zapošljava više od 1300 radnika, a temeljni kapital tvrtke veći je od 28 milijuna eura. Inače, Dušan Šešok nekadašnji je slovenski ministar gospodarstva.

Elka iz Zagreba najveći je proizvođač kabela u regiji. Godišnje ostvaruje godišnji prihod od gotove 500 milijuna kuna, ima više od 200 zaposlenika i tradicionalno je među vodećim hrvatskim izvoznicima, a status je potvrđen ulaskom među 10 najvećih hrvatskih izvoznika.

Izvozom gotovih proizvoda Elka ostvaruje više od 90 posto svojih prihoda, a ostatak realizira na hrvatskom tržištu. Dominantno izvozno tržište je Europska unija na koje Elka plasira 81 posto svoje proizvodnje, a preostali dio izvozi u zemlje regije.

Najveći kupci kabela koje proizvodi Elka velike su elektroprivrede Njemačke i Austrije: E.O.N., EnBW, Wiener Netze, EVN AG te naravno Hrvatska elektroprivreda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:19