IZNENADNI ODLAZAK

Nakon kratke i teške bolesti umro riječki političar i poduzetnik Hrvoje Burić, jedan od najžešćih kritičara Obersnela

Burić je bio član HDZ-a od prvih dana te HDZ-ov vijećnik u riječkom Gradskom vijeću, no sa strankom se razišao 2016.

Hrvoje Burić

 Matija Djanjesic/Cropix

Riječki političar Hrvoje Burić, dugogodišnji gradski vijećnik, preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 55. godini života.

Burić je bio član HDZ-a od prvih dana te HDZ-ov vijećnik u riječkom Gradskom vijeću, u koje je izabran prvi puta 2009. godine, u vrijeme kada je riječki ogranak te stranke vodila Vesna Buterin. U svojim vijećničkim mandatima, Burić se profilirao kao jedan od najžešćih i najagilnijih kritičara riječke SDP-ove vlasti i gradonačelnika Vojka Obersnela. To mu je donijelo popularnost u desnim krugovima, tako da je 2013. postao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika te je uspio ući u drugi krug, što 2009. nije uspjelo Vesni Buterin, a to će do današnjeg dana ostati jedan od najboljih HDZ-ovih rezultata na riječkim lokalnim izborima za gradonačelnika.

Tijekom tog vijećničkog mandata, Burić je, nakon unutarstranačkih sukoba, 2016. godine napustio HDZ, i to nakon što je 26 godina bio član te stranke. Nakon toga, na iduće je izbore 2017. godine izašao kao nezavisni kandidat, i za gradonačelnika i sa svojom listom, koja je osvojila respektabilnih 11 posto glasova. U duelu s Vojkom Obersnelom, s kojim je često ulazio u žestoke političke sukobe, uspio je ući u drugi krug, što, pak, nije uspjelo tadašnjem HDZ-ovom kandidatu Kristjanu Staničiću.

Taj će mandat obilježiti previranja među vijećnicima s Burićeve liste koja je u međuvremenu postala stranka Bura, te njihov prelazak u druge tabore. Buru je Hrvoje Burić pokušao profilirati kao nacionalnu stranku, kroz suradnju prvo s Milanom Bandićem, a kasnije i s Miroslavom Škorom, no to nije polučilo nikakav uspjeh. Na posljednjim lokalnim izborima,l Burić je doživio debakl kao gradonačelnički kandidat, a Bura nije uspjela niti prijeći izborni prag i osvojiti mjesta u Gradskom vijeću.

Hrvoje Burić je bio privatni poduzetnik, vlasnik tvrtke koja se bavila faktoringom, odnosno otkupljivanjem i naplatom nedospjelih potraživanja, tj. dugova. Ideološki, bio je predstavnik desnije struje, prvo u HDZ-u, kasnije i s Burom, a njegov politički rad obilježilo je "rovarenje" po riječkim temama i prilično žestoki napadi na Obersnela i riječki SDP, zbog čega su ga poštovali čak i njegovi politički protivnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:22