ODLAZAK IZ VLADE

NAKON KRSTIČEVIĆEVE OSTAVKE, U HDZ-u UVJERENI: 'ON SE VRAĆA NA IZBORE' Izvori iz stranke tvrde da će bivši ministar nositi listu u 10. jedinici

 
Damir Krstičević i Andrej Plenković
 Jure Mišković / CROPIX

Premda kompletni državni vrh na čelu s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem ne vidi direktnu političku odgovornost ministra obrane za pad vojnog zrakoplova i smrt dvaju pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Damir Krstičević se nije predomislio, a njegovu ostavku nakon dužeg sastanka premijer je konačno i prihvatio.

Plenković je naglasio da je ostavku ministra obrane prihvatio unatoč tome što ne vidi razloge zbog kojih je Krstičević trebao dati ostavku zbog najnovije nesreće u ratnom zrakoplovstvu.

- Osobno, ne vidim razlog zbog kojeg bih na bilo kakav način mogao povezati njegovu političku odgovornost s činjenicom da se srušio taj avion, no iz razgovora sam razumio da ga je ova situacija osobno izrazito pogodila - rekao je premijer nakon što je u Banskim dvorima obavio višesatni razgovor sa sada već bivšim potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Plenković je objasnio da je Krstičevićevu ostavku prihvatio zato što ga cijeni kao političkog suradnika, kao prijatelja i kao čovjeka.

Špic-igrač

- Nažalost, ovakve se nesreće događaju. Žao mi je što je Krstičevića nesreća toliko jako i osobno pogodila da je zatražio da uzme pauzu od svojih dužnosti u Vladi - rekao je Plenković. Premijer je znakovito dodao da unatoč ostavci na Damira Krstičevića računa i dalje, što naši izvori iz vodstva vladajuće stranke redom tumače kao znak da će Krstičević ostati u visokoj politici i da će biti jedan od špic-igrača HDZ-a na skorašnjim parlamentarnim izborima. Baš kao što je bilo i planirano prije pada zrakoplova.

Prema našim informacijama, ostavka ministra obrane nije poremetila raniji plan prema kojem bi Krstičević ponovno trebao biti nositelj HDZ-ove saborske liste u desetoj, najjužnijoj izbornoj jedinici. Podsjetimo, Krstičević je na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godine ostvario prilično dobar rezultat kada je kao nositelj HDZ-ove liste na jugu Dalmacije osvojio više od 32 tisuće preferencijalnih glasova.

- Koliko ja shvaćam, ništa se u tom smislu ne mijenja. I dalje računamo na Krstičevića na izborima. A što će biti nakon izbora i hoće li on, u slučaju da HDZ ponovno sastavi Vladu i da nama pripadne ministarstvo obrane, ponovno biti ministar, zasad je prerano za kazati - kaže izvor iz HDZ-a.

Stresna situacija

Isto nam je rekao i jedan od Plenkovićevih ministara. Kaže da shvaća Krstičevića i njegovu odluku da napravi malu pauzu te da ga očekuje u jednoj od viđenijih uloga u predstojećoj izbornoj kampanji.

- Koliko sam čuo, on je na sastanku s premijerom Plenkovićem, na kojem je bio i ministar branitelja Tomo Medved, objasnio svoje razloge zbog kojih ne misli povući svoju ostavku koju je vruće glave dao u četvrtak na konferenciji za novinare netom poslije zrakoplovne nesreće. Plenkoviću i Medvedu je svoju odluku objasnio time što ovo nije prva nesreća sa smrtnim ishodima, nedavno je pao i helikopter Kiowa, i on osjeća da zbog gubitka života hrvatskih vojnika mora preuzeti moralnu i političku odgovornost te podnijeti ostavku.

Vidio sam da mu je ovo vrlo stresna situacija. Nadam se da će se brzo vratiti i vjerujem da će dati svoj doprinos u još jednoj pobijedi HDZ-a na izborima. Dakle, Krstičević ostaje u politici i u vrhu stranke na mjestu člana Predsjedništva HDZ-a - kaže naš sugovornik.

Odgovornost

Izvor iz vrha HDZ-a rekao nam je da mu je žao što je ministar obrane dao ostavku te da su već u četvrtak navečer osjetili da se ovaj put neće predomisliti kao što je to učinio kada je, također vruće glave i bez da je prije toga o svojim planovima obavijestio premijera Plenkovića, u ljeto 2017. godine dao ostavku netom nakon što je tadašnja predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović poručila da je vojska slabo reagirala na veliki požar u Splitu. A ostavku je Krstičević htio dati i nakon što su novinari počeli pisati o njegovoj imovinskoj kartici jer nije točno prijavio vrijednost i površinu kuće s dvorištem u mjestu Žaborić.

Predsjednik države Zoran Milanović rekao je da iz poštovanja prema poginulim pilotima i njihovim obiteljima ne bi ni u koga upirao prstom te da ne bi tražio ostavku ministra Krstičevića.

- Samo zbog ovoga ne znam treba li dati ostavku. Ja zbog ovoga ne bih tražio njegovu ostavku - poručio je Milanović i dodao da ministar obrane ne odgovara predsjedniku države nego šefu Vlade i Saboru.

Zanimljivo, ni vođa oporbe Davor Bernardić ne vidi direktnu odgovornost ministra obrane za pad zrakoplova i smrti dvaju pilota ratnog zrakoplovstva.

- Ovdje nema direktne odgovornosti ministra obrane Damira Krstičevića, ali je činjenica da je ovo već druga nesreća u kratkom periodu te da četvrta ministrova ostavka definitivno upozorava na brojne probleme u sustavu sigurnosti zemlje i Hrvatskoj vojsci - rekao je predsjednik SDP-a.

MORH će do kraja Vladina mandata voditi Tomislav Ivić?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković netom nakon što je prihvatio ostavku Damira Krstičevića rekao je kako ne misli zastupnicima u Saboru predložiti novog ministra obrane, što i nije čudno jer se očekuje da će se odluka o raspuštanju Sabora donijeti za najviše dva tjedna te da će parlamentarni izbori biti održani u prvoj polovici srpnja.

- Neću predlagati novoga ministra, a jedan od državnih tajnika dobit će ovlasti vođenja Ministarstva obrane - rekao je jučer premijer Plenković.

Dakle, svojevrsni vršitelj dužnosti ministra obrane do kraja mandata ove Vlade bit će Zdravko Jakop ili Tomislav Ivić, a naš izvor iz HDZ-a kaže kako će to najvjerojatnije biti “iskusni stranački čovjek” Ivić. - Kako je Krstičevićeva ostavka prihvaćena tek prije par sati, ne čudi nas što nam još nije potvrđeno hoće li Tomislav Ivić biti šef MORH-a do kraja mandata Plenkovićeve Vlade - kaže naš izvor.

Prije nego što je u ovoj Vladi imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu obrane, Tomislav Ivić obnašao je već mnoge istaknute političke funkcije. Bio je ministar branitelja u Vladi Jadranke Kosor, zamjenik ministra obrane te HDZ-ov zastupnik u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:27