KREĆE ISTRAGA DORH-A

NAKON NALAZA INSPEKCIJE POKREĆE SE ISTRAGA DORH-a Nije presudilo što nema uređaja, nego liječnici nisu prepoznali bolest

 
 Denis Jerković / CROPIX

Nakon nalaza inspekcije slijede policijska ispitivanja svih sudionika u liječenju dječaka i utvrđivanje točnog redoslijeda zbivanja tijekom tih kobnih 12 sati

“Dječak je imao velike šanse preživjeti unatoč streptokoknoj infekciji, ali na žalost u njegovu je liječenju učinjeno previše propusta, osobito u posljednjih 12 sati njegova života.”

Jednoglasno je to mišljenje članova Povjerenstva Ministarstva zdravstva temeljeno na dokazima prikupljenima u Domu zdravlja u Metkoviću te u metkovskoj hitnoj pomoći gdje su istraživali okolnosti koje su dovele do smrti devetogodišnjaka prije petnaestak dana. Kako su rezultati ove inspekcije poslani i Državnom odvjetništvu, očekuju se policijska ispitivanja svih sudionika u liječenju dječaka i točan red zbivanja.

Naime, članovi Povjerenstva kažu da ne upiru prstom samo u jednog liječnika i njegove propuste već drže da je odgovornost vjerojatno na svih šest koji su manje ili više sudjelovali u cijelom tom događaju.

Sporan pregled

“Držim da je riječ o osobnom propustu liječnika koji nisu na vrijeme prepoznali bolest”, tvrdi član Povjerenstva pedijatar dr. Milivoj Novak.

Dodaje da u svemu nije bio ključan nedostatak tzv. CRP uređaja kojim se dijagnosticira upala, što se ističe kao problem, nego činjenica da posao nije odrađen kako valja.

Liječnici koji su kao eksperti bili u Metkoviću, nakon što je dječak umro u splitskoj bolnici, kažu da je u zadnjih bitnih 12 sati dječak bio kod čak četiri liječnika odnosno dva pedijatra i dva liječnika na hitnoj. Otac je dječaka doveo u nedjelju na hitnu prvi put, a u dva sata ujutro drugi put. U oba slučaja očito nije pregledan kako treba jer je zaključak bio da “može čekati do jutra i otići svojoj pedijatrici”. No, i ujutro u ponedjeljak krenula je “šetnja” po Domu zdravlja. Odbio ga je pedijatar pa je ponovo završio na hitnoj, a potom kod pedijatrice koje je reagirala i shvatila da je stanje teško. Dječak je ponovo završio na hitnoj i počela je priprema za prijevoz helikopterom u KBC Split.

“Nedopustivo je da je u tih 12 sati dijete ‘šetalo’ od jedne do druge ordinacije, točnije, bio je u njih čak četiri”, kaže jedan od članova Povjerenstva. Dodaje kako se sve to zbivalo na udaljenosti od dvadesetak metara jer su i hitna i pedijatri u zgradi Doma zdravlja.

“Nije čak ni bitno jesu li se napravile laboratorijske pretrage. Dijete je samo trebalo dobro pregledati, ali oni to nisu učinili kako valja. Tvrde da dijete nije bilo toliko loše kad je stiglo do prvog liječnika u ponedjeljak što je nemoguće ako je umrlo koji sat kasnije. To ne bi išlo”, kaže naš sugovornik.

Činjenica je također da je dječaka još u petak pregledala pedijatrica i propisala mu antibiotik “za svaki slučaj” ako se situacija pogorša. Istu večer dječak je dobio visoku temperaturu pa je krenula i terapija Sumamedom što se pokazalo lošim jer su liječnici u nedjelju ujutro na hitnoj bili uvjereni da je “zaštićen” od komplikacija. No, prevarili su se.

Transport

“Očigledno je da je njegovo zdravstveno stanje bivalo sve lošije jer se očito zakasnilo s pravovremenom pomoći. No, da stvar bude gora, i oni koji su ga pripremali za transport nisu sve obavili kako valja. Trebao je dobivati infuziju, a valjalo je pojačati i dotok kisika što nije učinjeno. Stavljena mu je samo maska za kisik što očito nije bilo dovoljno”, smatra jedan od pedijatara u Povjerenstvu.

Stručnjaci drže da ni prijevoz helikopterom nije bio najbolji izbor i naglašavaju da bi bilo bolje i brže da je u bolnicu prebačen kolima hitne pomoći. Bit će zanimljiv policijski nalaz i nalaz vještaka koji će biti angažirani pokrene li se kazneni postupak jer se radi o čak šest liječnika koji su se bavili zdravljem dječaka.

Kazna Komore samo u slučaju presude

U četvrtak smo dobili obdukcijski nalaz umrlog dječaka i on je već je proslijeđen komisiji za stručni nadzor. Očekujemo njihovo stručno mišljenje za nekoliko dana - rekao je jučer dr. Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore. Naglasio kako se liječenje i zbrinjavanje pacijenta odvijalo vikendom kad je ograničena mogućnost dijagnostike, ali i specijalističke skrbi. “Prema prvim informacijama, radilo se o vrlo progresivnom tijeku bolesti.

No, ako komisija HLK utvrdi da je bilo propusta o tome će se raspravljati na povjerenstvu za stručni nadzor koje će potom utvrđivati eventualnu odgovornost liječnika i opravdanost pokretanja disciplinskog postupka za involvirane liječnike. U slučaju pravomoćne sudske presude moguća kazna je od ukora do trajnog oduzimanja licence”, objasnio je Luetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:16