VRIJEME JE NEOBIČNO

Nakon Nove godine stiže polarni vorteks? ‘Vidjet ćemo hoćete li se smijati i ovaj tjedan...‘

Na horizontu je velika promjena temperature...

Prijeti li Hrvatskoj nevrijeme?

Vrijeme u Hrvatskoj zadnjih je dana stabilno, a dane oko Božića obilježile su natprosječno visoke temperature. Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda najavili su preokret, a riječ je o promjenjivom vremenu u Gorskoj Hrvatskoj i na Jadranu gdje će biti pretežno oblačno, a ponegdje se najavljuje i kiša.

Visoke temperature i za kraj godine

Meteorolozi ipak najavljuju iznadprosječno toplo Silvestrovo. Doček će ponegdje popratiti vjetar, a negdje će biti mjestimično oblačno i kišovito pogotovo u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu. U središnjim i istočnim krajevima Hrvatske bit će djelomice sunčano. Zapuhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadni vjetar, u gorju na udare i olujan pišu.

- U Zagrebu će novogodišnja noć biti dosta topla, puhat će slab do umjeren jugo-zapadnjak. Za vrijeme dočeka u Osijeku puhat će slabiji južni vjetar, temperatura bi tu noć mogla biti između četiri i osam stupnjeva. Rijeka baš i nije povoljna za doček, puhat će jak vjetar baš oko ponoći, a padat će i kiša. Split će također biti dosta vjetrovit, puhat će jako jugo, na sam doček neće padati, a kiša se može očekivati pred samo jutro, opisali su iz DHMZ-a prognozu u četiri najveća Hrvatska grada uoči dočeka 2024.

Stiže kraj lijepom vremenu

Premda na stranicama DHMZ-a danas nema nikakvih upozorenja za Hrvatsku i cijela je karta obojena u zeleno popularni meteorolog hobist Dino Dundić na Facebooku je objavio svoja najnovija predviđanja za mjesec siječanj od kojih su neka vrlo opasna. Dundić na svojoj Facebook stranici „Pogled na klimu i njene promjene by Dino Dundic” ima oko 37 tisuća lajkova i oko 41 tisuću pratitelja.

- Modeli itekako pojačavaju jake krakove "Polar Vortex-a" i spuštanje hladnih masa zraka put većine Europe, ali i naših krajeva. Mnogi su se smijali kada sam rekao da ćemo "ogrist" ovo lipo i toplo vrijeme pod azorskom anticiklonom, a vidjet ćemo hoće li se smijati tamo iza 8 - 9.01.2024, kada se arktički zrak bude spuštao put naših krajeva, objavio je Dundić na svom profilu moguću prognozu.

Svoja je predviđanja danas dopunio novim podacima.

- Dionice koje crtaju jači nalet "Polar Vortex-a" put naših krajeva i dotok dosta hladnog zraka od 8.01.2023. i jutros po novim izlazima jako dobro stoje, te bi oni donijeli pravu zimu put naših krajeva, napisao je u novoj objavi.

- U Hrvatsku ne stiže nikakav Polar Vortex jer da on dođe do nas svi bi se smrzli do smrti. Polarni Vortex se ispravno zove Polarni vrtlog i to je mlazna struja koja puše gore oko Arktičkog kruga, ona se ne spušta do nas. Ono što se zapravo događa je to da mlazna struja može oslabjeti pa hladni zrak procuri prema jugu, pojasnila je dežurna prognostičarka u DHMZ-u.

Nadodala je kako zahlađenje stiže, ali da tu nije riječ o nikakvom vrtlogu.

-Zahlađenje se može očekivati na prijelazu iz drugog u treći tjedan siječnja, najviše će zahladiti u Skandinaviji budući da će se hladan zrak tamo direktno spuštati. Naravno i kod nas će se temperatura osjetno sniziti, a hoće li biti snijega ili ne za to je još prerano da znamo, završila je prognostičarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:54