MARATONSKA SJEDNICA

Nakon osam sati prihvaćen proračun Grada Pule za 2022. težak više od 500 milijuna kuna

Od 14 amandmana oporbe odnosno koalicije IDS-ISU-Zeleni, svega su dva prihvaćena

Filip Zoričić

 Dusko Marusic/Cropix

Nakon gotovo osam sati duge maratonske sjednice Gradskog vijeća Pula s dvanaest glasova "za" i devet suzdržanih usvojen je proračunu za 2022. godinu težak više od 500 milijuna kuna.

Od 14 amandmana oporbe odnosno koalicije IDS-ISU-Zeleni, svega su dva prihvaćena, jedan u djelu komunalne infrastrukture, a drugi u domeni kulture.

Predlagatelj ovog najvažnijeg financijskog dokumenta, gradonačelnik Filip Zoričić (SDP) ustvrdio je da novi proračun, u iznosu od 500.532.445 kuna, stvara i poboljšava identitet Pule koja želi biti pametan grad, kroz nova prometna rješenja i infrastrukturu, te jasan komunalni red.

"Želimo da Pula bude pametan i zelen grad. Želimo raditi na zaštiti okoliša, gospodarenju otpadom i na apsolutnoj transparentnosti. Napokon krećemo u izmjene GUP-a u suradnji s Društvom arhitekata Istre", rekao je Zoričić dodavši da je "ovaj proračun naš i moj početak".

"Želimo Pulu istih i jednakih a ne odabranih. Dosta je jednoumlja, ali i podjela. Ispričavam se ako sam u svojim nastupima bio bezobrazan i bahat. Svi moramo biti spremni na kritiku, i pozicija i opozicija. Građani su umorni od svađa i licemjerja" , istaknuo je gradonačelnik Zoričić.

Obrazloživši proračun najavio je da se njime stvaraju nove javne urbane prostore, predispozicije za uređenje Štinjana, zone koja je, kaže, "apsolutno građevinski zapuštena".

"Gotovo dva milijuna kuna želimo uložiti u gospodarenje otpadom, donosimo novu odluku o uvjetima sufinanciranja obnove pročelja, krećemo s dokumentacijom za uređenje Giardina koje vidimo kao aleju pulskih velikana, te također dokumentaciju za obnovu kupališta Stoja kao identiteta povijesti našega grada", poručio je Zoričić, dodavši kako svi moraju biti spremni na kritiku, on prvi. Ali ona, dodaje Zoričić, mora biti konstruktivna, staložena i argumentirana, koja će nas jačati.

Zoričić je rekao i da ono što su pred izbore obećali to će ostvariti u iduće četiri godine. "Nastavimo što je bilo dobro a promijenimo što nije", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 01:09