‘DJECA SE VIŠE DRUŽE‘

Nakon Osijeka, i splitske škole zabranile korištenje mobitela na nastavi: Učenici koji se ogluše snosit će posljedice...

U jednoj osnovnoj školi u Osijeku mobiteli se na početku nastave odlažu u označene kutije koje nastavnici onda spremaju u zbornicu

Mobiteli u školama

 Duje Klarić/Cropix

Sve veća prisutnost digitalnih tehnologija u našim svakodnevnim životima otvara pitanja i dovodi do zabrinutosti o tome kako digitalna era utječe na oblikovanje mozgova i umova mladih ljudi.

Jedno od aktualnih pitanja je hoće li doći do potpune zabrane korištenja mobitela za učenike, a u ponedjeljak se tim pitanjem bavio aktiv ravnatelja splitskih osnovnih škola, piše Slobodna Dalmacija.

Ravnatelji su zauzeli jednoglasni stav, a svi su odlučili da je vrijeme za zabranu potpunog korištenja mobitela i pametnih satova u vrijeme izvođenja nastave, ali i tijekom odmora.

- Jednoglasni smo po pitanju korištenja mobilnih uređaja i pametnih satova te je odlučeno kako se u školama ne dozvoljava njihovo korištenje osim uz odobrenje učitelja i stručnih suradnika. Sve škole su suglasne, a nakon današnjeg sastanka kreće se u provedbu, odnosno poduzimanje pravnih koraka - poručio je predsjednik aktiva Davor Šimić, ravnatelj OŠ Lokve-Gripe.

image

Davor Šimić

Ante Čizmić/Cropix

Učenici su dužni isključiti svoje uređaje, a za sve one koji se ne budu pridržavali novih mjera, snosit će posljedice.

- Ako se učenici ne budu pridržavali novih mjera, uređaji će im biti oduzeti, a u školu će biti pozvani roditelji.

Glavni argumenti su, navodi predsjednik aktiva, zaštita zdravlja djece, neovlašteno snimanje i objavljivanje što dovodi do raznih prekršaja.

I Osijek se priključuje inicijativi

Zabrana mobitela tijekom nastave već je na snazi u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku, piše HTV. Roditelji odluku pozdravljaju, a zadovoljni su i nastavnici.

Učenički se mobiteli na početku nastave odlažu u označene kutije. Svaki nastavnik uzima kutiju za taj dan i pohranjuje ju u zbornicu, rekla je Sonja Kovač, nastavnica matematike i fizike.

Odluku o nastavi bez mobitela učenici su dobro prihvatili. Sada, kažu, pozornije prate nastavu, a i međusobna im je komunikacija sadržajnija.

Iz škole poručuju da je odluka o ograničenoj uporabi mobitela donesena nakon praćenja promjena u ponašanju učenika, koje su izravna posljedica korištenja mobitela; poput smanjene pozornosti, tjeskobe i siromašnijeg rječnika.

- Sada primjećujem da su slobodniji, češće prilaze k nama učiteljima. S nama razgovaraju. Međusobno se više druže, razgovaraju, osmjehuju, kreću tijekom odmora, rekla je Darija Atlagić, nastavnica hrvatskog jezika.

Osnovna škola Ivana Filipovića raspolaže naprednom informatičkom opremom kojom se mogu koristiti i učenici i nastavnici za izvođenje nastave i ispunjavanje programskih zadataka.

- Mi smo kroz CARnet-ov projekt e-škole dobili puno digitalne opreme i učenici nemaju razloga nositi te mobitele osim da bi se čuli sa svojim prijateljima za vrijeme nastave ili sa svojim roditeljima, rekao je Zlatko Kraljević, ravnatelj OŠ Ivana Filipovića.

Prema novome pravilniku, postoji li potreba, učenik u svakome trenutku može zatražiti mobitel i javiti se roditeljima, piše HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:15