POVLAČENJE

Nakon ostavke u Saboru Darko Puljašić neće biti ni gradonačelnik Požege?

O tome nismo imali saznanja. Onaj tko je odgovoran neka odgovara, izjavio je premijer Andrej Plenković

Na fotografiji: Darko Puljašić, Vedran Neferović  i Mario Pilon
 
 Vlado Kos/Cropix

Gradonačelnik Požege Darko Puljašić podnio je ostavku na mjesto zastupnika u Saboru - potvrdio je jučer premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Vlade.

- O svemu nismo imali saznanja bez obzira na jako istančane radare tko što radi. Što se toga tiče, podržavamo sve nadležne institucije da to rasvijetle... Onaj tko je odgovoran, neka odgovara - kazao je Plenković.

Puljašićeva ostavka uslijedila je dan nakon što je portal Telegram objavio dijelove tajno snimljenog razgovora i otkrio aferu s namještanjem poslova na energetskoj obnovi višestambenih zgrada kojima upravlja požeška komunalna tvrtka Komunalac.

Namještanja

Podsjetimo, požeški gradonačelnik i dojučerašnji HDZ-ov zastupnik Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon prošle su godine u ovo doba vršili pritisak na tadašnjeg direktora Komunalca Josipa Viteza da poslove energetske obnove, kroz namještanje javnog poziva, dodijeli odabranim požeškim tvrtkama. Vitez je to odbio, njihove razgovore tajno snimio, a potom ih je predao predsjedniku HDZ-a Požeško-slavonske županije Željku Glaviću, a ovaj kasnije policiji.

Snimke razgovora

No, sve do prije nekoliko dana ta je priča bila nepoznata široj javnosti, a onda je portal Telegram objavio čak i navedene snimke na kojima se jasno čuju razgovori Pilona i Viteza, odnosno Puljašića i Viteza. Prvi razgovor održan je 7. siječnja, a drugi 14. siječnja u njihovim uredima, a USKOK je, navodno, još na proljeće imao te snimke, te bi, prema nekim neslužbenim informacijama, uskoro mogla biti pokrenuta i formalna istraga, odnosno kazneni progon protiv čelnika Požege.

Vrhu HDZ-a ovaj put nije trebalo dugo da donesu odluke vezane za ovu aferu, a prva od njih bila je Puljašićeva ostavka u Saboru. No, osim toga, Puljašića, kako smo neslužbeno doznali, zbog ove afere očekuje još sankcija. Jedno od pitanja je hoće li morati odstupiti i s dužnosti gradonačelnika Požege. Također, u ovom trenutku još nije poznato hoće li Darko Puljašić biti samo smijenjen s mjesta predsjednika gradskog odbora HDZ-a ili će možda biti isključen iz stranke. U HDZ-u se za sada nagađa i što će biti s dogradonačelnikom Požege Mariom Pilonom, te hoće li i on morati odstupiti sa svojih funkcija i dužnosti.

Šef HDZ-a

Na pitanje o mogućem isključenju Darka Puljašića iz stranke, šef HDZ-a Andrej Plenković jučer je novinarima kazao kako je to u nadležnosti tamošnje županijske organizacije kojoj je na čelu Željko Glavić. Do zaključenja ovog teksta prof. Glavić nije nam se javio kako bismo dobili odgovore na ova pitanja. No, kako god bilo, jasno je da niti jedan potez koji će povući tamošnja lokalna organizacija u vezi Puljašića i Pilona neće proći bez direktive i dogovora sa središnjicom stranke u Zagrebu.

S obzirom na to da požeškom gradonačelniku ovo nije prva afera, Plenković je jučer odgovorio i na novinarsko pitanje zašto je uopće Darka Puljašića stavio na listu za Sabor na zadnjim parlamentarnim izborima, s obzirom na to da je protiv njega u to vrijeme već bila podignuta optužnica.

Naime, Puljašić je zajedno s još tri fizičke i dvije pravne osobe optužen za prijevaru tešku oko milijun kuna vezano za dogradnju OŠ Dobriše Cesarića u Požegi zbog čega mu je u rujnu 2020. ukinut i saborski imunitet. Bilo je to u vrijeme kad je saborski imunitet skinut još jednom HDZ-ovcu, bivšem gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću zbog afere Janaf, te Vinku Grgiću (SDP). Puljašić je tada na snazi imao potvrđenu optužnicu tužiteljstva od 15. srpnja 2020., a istraga protiv njega počela je još u studenom 2018.

- Na dan kad su se sastavljale liste, dr. Glavić je odustao od kandidature. Kandidati su trebali biti iz Požeško-slavonske županije. Kandidati su bili Aladrović, Glavić i zastupnica Blažević iz Pakraca. On je iz nekih razloga odustao i zbog toga smo htjeli imati Požegu pokrivenu kao središte županije, pa je kandidat bio Puljašić. Ne možemo svaki put pogoditi.

Možemo i greške priznati. To je veliki iskorak - kazao je Plenković o tome zašto se i kako Puljašić pojavio na listi. O ovoj aferi HDZ će, kako smo saznali, raspravljati i na redovnoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća koja bi se trebala održati u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima.

HDZ još nije odlučio, ali najizglednije je da se u Sabor vraća Stevo Culej

U HDZ-u su nam jučer neslužbeno rekli kako još nije odlučeno tko će Darka Puljašića zamijeniti u saborskim klupama, no čini se da tu neće imati puno izbora jer je većina kandidata s liste iz te izborne jedinice već na pozicijama.

To bi moglo značiti da bi se Puljašićevom ostavkom u Sabor na mala vrata mogao vratiti Stevo Culej, jer je on jedini na HDZ-ovoj listi u 5. izbornoj jedinici koji može ići u Sabor.

Iz ove jedinice u parlamentu ih je već osmero, a kako ministri Zdravko Marić, Mario Banožić i Josip Aladrović, te brodsko-posavski župan Danijel Marušić i državni tajnik Nikola Mažar obnašaju nespojive dužnosti, jedini preostali je Stevo Culej, koji je inače, pojedinačno gledano, nakon ministra Zdravka Marića, dobio najviše preferencijalnih glasova.

Culej je, inače, u prošlom sazivu Saboru bio zapamćen po nizu ispada i uvreda, a uoči parlamentarnih izbora u stranci se nagađalo kako za njega više neće biti mjesta na listi.

No, Andrej Plenković ipak ga je tada stavio na listu jer se, s obzirom na Miroslava Škoru i njegov Domovinski pokret, očekivalo kako bi utrka u toj izbornoj jedinici mogla biti vrlo tijesna. Culej je dobio zadnje, četrnaesto mjesto te osvojio 5,56 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:03