JE LI LEGALNO?

Nakon otkrića Jutarnjeg lista ravnatelj Parka prirode Velebit zbog kamenoloma traži reakciju inspekcije

Radi se o eksploatacijskom polju arhitektonsko-građevnog kamena Romanovac, koje se nalazi u Parku prirode Velebit ispod Tulovih greda

Turisti ispod Tulovih greda

 Robert Fajt/Cropix

Ravnatelj Parka prirode Velebit Mario Šaban zatražio je reakciju Državnog inspektorata zbog kamenoloma u parku Romanovac, a u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja najavljuju da će, nakon nalaza inspekcije, poduzeti potrebne radnje. Inače, o kamenolomu u parku prirode Jutarnji list je prvi detaljno pisao.

Radi se o eksploatacijskom polju arhitektonsko-građevnog kamena Romanovac, koje se nalazi u Parku prirode Velebit ispod Tulovih greda na području Općine Jasenice. Izvođenje rudarskih radova na eksploatacijskom polju odobreno je još 1989. godine.

"S obzirom na brojne upite i nejasnoće javnosti oko kamenoloma, Javna ustanova Park prirode Velebit uputila je zahtjev za postupanje prema Državnom inspektoratu, a nakon zaprimanja nalaza nadležnih inspekcija informirat ćemo Vas o legalnosti rada eksploatacijskog polja", rekao je Šaban Hini.

image

Mario Šaban, ravnatelj Parka prirode Velebit

Luka Gerlanc/

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja su potvrdili da je Javna ustanova Park prirode Velebit tražila nadzor Državnog inspektorata nad radom polja, pa će nakon nalaza inspekcije, ako bude potrebno, Ministarstvo poduzeti potrebne radnje u okviru svojih nadležnosti.

Budući da su se morali riješiti imovinsko-pravni odnosi na zemljišnim česticama unutar eksploatacijskog polja Romanovac, tvrtka Kamen d.o.o. Obrovac ishodila je odluku Ministarstva državne imovine 27. travnja 2017. godine kojom su priznata stečena prava Kamenu.

image

Kamenolom Romanovac blizu Tulović greda

Robert Fajt/Cropix

Na temelju riješenih imovinsko-pravnih odnosa, rješenje o izvođenju rudarskih radova zamijenjeno je odlukom o davanju koncesije, pa su Kamen i tadašnje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sklopili Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina 15. siječnja 2018. godine, sa ciljem usklađenja s propisima o koncesijama i odredbama Zakona o rudarstvu, kažu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Napominju da su podaci o tom i ostalim eksploatacijskim poljima u Hrvatskoj javno dostupni na poveznici https://jisms.gospodarstvo.gov.hr.

Prema informacijama s terena, kamenolom već duži niz godina ne radi.

Na području Velebita dva nacionalna parka, posebni rezervat, spomenik prirode...

Park prirode Velebit najveće je i najsloženije zaštićeno područje u Hrvatskoj. Reljefno i vegetacijski obuhvaća najznačajniju planinu Hrvatske, koja je zbog prirodnih vrijednosti i značenja za očuvanje biološke raznolikosti planeta, 1978. godine uvrštena u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a. Također, cijeli Velebit je dio ekološke mreže Natura 2000.

Na području Velebita se nalaze dva nacionalna parka: Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Sjeverni Velebit. U sastavu Parka prirode Velebit također su posebni rezervat šumske vegetacije (Štirovača), geomorfološki spomenik prirode (Cerovačke špilje), značajni krajobraz (uvala Zavratnica), paleontološki spomenik prirode (Velnačka glavica) te više značajnih reljefno-pejzažnih cjelina.

Na području Velebita raste oko 2000 biljnih vrsta i podvrsta, s velikim udjelom rijetkih, ugroženih, endemičnih i zaštićenih biljaka, od kojih su neke poznate jedino s Velebita, primjerice velebitska degenija, prozorski zvončić i hrvatsko zvonce.

image
Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:03