KRŠENJE PRAVA DJETETA

NAKON PISANJA JUTARNJEG LISTA Učiteljica iz Osijeka koja je zgrozila Hrvatsku dobila izvanredni otkaz

Dječaku koji je bio žrtva njezine netolerancije i bešćutnosti bit će pružena individualna pomoć

OSIJEK - Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović u utorak je u Osijeku održao sastanak s ravnateljem i učiteljima OŠ Augusta Šenoe, čiji je učenik I.P. nekoliko mjeseci trpio nesnošljivost učiteljice biologije i kemije Antice Kelave.

O rijetkom slučaju netolerancije i potpune bešćutnosti prosvjetne djelatnice koja je dijete, inače štićenika osječkog Doma za djecu i mladež, uporno svaki sat tjerala s nastave bez razloga, pisao je prije tjedan dana Jutarnji.

Učiteljica Kelava je u međuvremenu dobila izvanredni otkaz, a biologiju i kemiju od utorka predaje nova učiteljica.

“Priča me ganula, možda više no ijedna, jer riječ je o djetetu kojega život definitivno nije mazio, a sada je posebnu vrst šikaniranja doživio i u školi”, rekao nam je Filipović, koji je, očito, nakon šlampavosti i tromosti zaduženih institucija, odlučio stvar uzeti u svoje ruke.

Ničim izazvana

U osječkoj školi jučer se, saznajemo, razgovaralo o načinu kako pomoći djetetu. Prema tvrdnjama učitelja, učenik osmoga razreda I.P. ničime nije izazvao ponašanje učiteljice te je riječ o dobrom i povučenom djetetu, smještenom u dom iz socijalnih razloga.

“Svi smo svjesni da smo na ovome slučaju zakazali i da se trebalo brže reagirati. Dječak, koji je danas bio na nastavi, dobit će individulnu pomoć učitelja kako bi što lakše savladao propušteno gradivo i dobio ocjene po redovitom postupku kao i ostali učenici”, kaže Filipović, koji je nastavnicima poslao jasnu poruku: imajte dovoljno senzibiliteta za učenika obzirom na nepravdu koju doživio od učiteljice.

Osjetljivost slučaja

O težini sankcije za savjetnicu iz Agencije za koju smatra da nije promptno reagirala u ovome slučaju, Filipović kaže da će odluku donijeti u konzultaciji s pravnom službom.

“Ne treba bježati od odgovornosti, pogotovo kada je riječ o slučaju neizvršenja radne obveze, a obzirom na osjetljivost slučaja”, poručuje ravnatelj Agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:40