KRŠENJE PRAVA DJETETA

NAKON PISANJA JUTARNJEG Osječkoj nastavnici koja je tjerala učenika s nastave zabranjen rad

Štićeniku Doma za odgoj djece i mladeži nastavnica brani da bude na nastavi jer ga ne poznaje
 Vlado Kos / Cropix;

Nakon što je prvo proteklo prvo mjesec dana od prijave ravnatelja do dolaska Prosvjetne inspekcije, potom i dva mjeseca od stručnog nadzora Agencije za odgoj i obrazovanje, ovaj slučaj dobio je svoj epilog u utorak 15. travnja, nakon što je ministar Željko Jovanović naložio da ga se pod hitno riješi. Ravnatelj Agencije Vinko Filipović izvijestio nas je kako će Prosvjetnoj inspekciji predložiti da nastavnici izreknu mjeru zabrane rada.

- Uzimajući u obzir sve propuste pedagoške i stručne naravi koji su učinjeni prema učeniku I. P. Agencija je, nakon provedenog stručno-pedagoškog nadzora, predložila Prosvjetnoj inspekciji mjeru zabrane rada nastavnici. Nakon toga u suradnji sa školom poduzet ćemo sve da se na najprihvatljiviji način ispravi nepravda prema učeniku te da mu se, uzimajući u obzir prethodne okolnosti, omogući da završi razred po redovnom postupku bez polaganja razredbenog ispita - rekao je Filipović.

SKANDALOZNO Nastavnica već tri mjeseca učeniku ne dopušta da bude na nastavi u razredu

Podsjetimo, učeniku 8. razreda OŠ August Šenoa u Osijeku I. P. cijelo drugo polugodište tekuće školske godine nastavnica biologije i kemije Antica Kelava ne dopušta nazočnost na nastavi iz tih predmeta. Ovakav nevjerojatan i do sada nezabilježen slučaj kršenja prava djeteta na obrazovanje u našem školstvu još je nevjerojatniji zbog obrazloženja kojim nastavnica pravda svoje postupanje.

Ona naime smatra da I. P. nije učenik ove škole, iako je u nju redovno te po svim zakonima i propisima upisan 5. prosinca 2013. Riječ je o štićeniku Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku, koji je tamo premješten iz Doma u Slavonskom Brodu. Do kraja prvog polugodišta dječak je normalno pohađao nastavu u novoj školi, no početkom drugog polugodišta dogodio se preokret kod nastavnice biologije i kemije. Prvi put s nastave ga je udaljila 15., a potom i 16. siječnja.

- Samo mu je suptilno, smirenim tonom rekla da izađe iz učionice, jer on nije učenik te škole, nakon čega je on došao u Dom i ispričao nam što se dogodilo. Ostali smo bez riječi, jer takav slučaj nikada prije nismo imali i odmah smo se obratili ravnatelju. Inače sa školom odlično surađujemo, a najteže nam u ovoj priči pada to što je riječ o dječaku koji je iznimno mirno i povučeno dijete. On kod nas nije zbog problema ili poremećaja u ponašanju, nije delinkvent niti je agresivan, ovdje je iz socijalnih razloga - rekao nam je dječakov odgajatelj Damir Sitar.

Ravnatelj škole Krešimir Ćosić 16. siječnja nastavnici je izdao upozorenje na obveze iz radnog odnosa u vezi s mogućnošću otkaza zbog toga jer je udaljila učenika s nastave. U sljedećih desetak dana izdao joj je još dva takva upozorenja, a kako to nije pomoglo, 27. siječnja o svemu je izvijestio pravobraniteljicu za djecu, a potom 29. siječnja i Agenciju za odgoj i obrazovanje.

- Nekoliko puta pedagoginja i ja pokušali smo razgovarati s njom, upozoriti je, objasniti joj da ne može to činiti. Čak smo se pedagoginja i ja s dječakom vraćali u učionicu kad bi ga ona udaljila s nastave, no sve to bilo je bez uspjeha. Njezino obrazloženje bilo je da je on za nju nepoznat, a nikome nije jasno zašto se na takav način fiksirala na njega. Zato sam sve prijavio nadležnim institucijama - rekao je Ćosić.

Prosvjetna inspekcija svoj je nadzor obavila 21. veljače, a savjetodavna služba Agencije za odgoj i obrazovanje u školi je bila 26. i 27. ožujka. Nesretni I. P., kojega život ni do tada nije mazio, tako se našao u još jednoj teškoj situaciji.

Sve to vrijeme morao je iz škole odlaziti u vrijeme nastave biologije i kemije. Uredno bi s ostalom djecom iz razreda ušao u učionicu, sjeo na svoje mjesto, a onda bi došla nastavnica i rekla mu da izađe van. On bi ustao i mirno, bez pogovora, izašao. Stoički je to podnosio.

- Rekli smo mu da tako postupi svaki put kad ga udalji i da ni slučajno s njom ne ulazi u sukobe. Sve to zrelo podnosi, zbog čega smo ponosni na njega, ali vrijeme nam curi. On nema ni jednu ocjenu iz tih predmeta, bliži se kraj školske godine, premda znamo da će mu škola omogućiti polaganje razredbenog ispit da bi se mogao na vrijeme prijaviti i za upis u srednju školu - kaže Sitar, koji očekuje da će se nakon povratka s uskrsnih praznika problem riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:08