SUMNJA U NEPOTIZAM

NAKON POBUNE UČENIKA ZBOG OTKAZA UČITELJICAMA, MINISTARSTVO ŠALJE PROSVJETNU INSPEKCIJU 'Novi nastavnik nam je priznao da je radio samo u teretani'

Prosvjed učenika; u krugu profesor kineziologije Martin Andrijašević, bodybilder i djelatnik u teretani u kojoj, navodno, vježba i ravnatelj
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Nakon prvog prosvjeda učenika protiv nepotizma i korupcije u školstvu, Ministarstvo obrazovanja zatražilo je hitno očitovanje ravnatelja Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu Zlatka Svibena.

Povod ovotjednog prosvjeda učenika bio je natječaj za nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture na kojemu je posao, prema tvrdnjama učenika, dobio ravnateljev prijatelj. Ministarstvo je potvrdilo da će u školu uputiti i prosvjetnu inspekciju. Učenici su prosvjedom upozorili da im je dosta miješanja politike u školstvo i primanje nekvalificiranih nastavnika u škole. Za poznanstvo između ravnatelja škole i novoga nastavnika tjelesne kulture, koji je ujedno razrednik trećemu razredu, učenici nemaju “papirnate” dokaze, no ističu da je ravnatelj škole bio član body building kluba u kojemu je trenirao i novoprimljeni nastavnik.

- Kao što nam je novi nastavnik tjelesnog sam priznao, on nema iskustvo rada u školi nego u teretani i stoga ne može biti kvalificiraniji od naše dosadašnje razrednice kojoj je istekao ugovor na određeno - objašnjava Filip, predstavnik učenika trećega razreda. Prema njegovim riječima, nitko od odgovornih - od ravnatelja, gradonačelnika i ministra obrazovanja - dosad ih nije pozvao na razgovor.

- Jedini je pomak aktivacija profesora koji dosad ništa na satu nije radio. Počeo je objašnjavati gradivo, držati se plana i programa. Dosad je s nama pričao o hrani, autima i politici i na satovima ništa vezano uz njegov predmet nismo čuli - kaže Filip.

Ne dođe li do promjena, učenici su spremni nakon praznika organizirati daleko veći prosvjed, moguće i na Markovu trgu. Osim što su ih je podržao dio njihovih profesora, podrške im stižu iz drugih škola, ali i fakulteta. Jedan od njih je i Filozofski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:35