OPREZ

Nakon Podravkine morske soli, s polica se povlači još jedan proizvod: Sadrži polioksimetilen, provjerite jeste li ga kupili

Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani

Ilustracija

 Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Državni inspektorat je zbog prisustva stranog tijela od poli(oksimetilena) opozivao mlinac jodirane morske soli u pakiranju od 92 grama, austrijskog proizvođača Kotànyi.

Proizvod nosi oznaku najbolje upotrijebiti do 17.10.2026. i do 18.12.2026. te LOT brojeve 435994 i 439365, izvijestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Kotànyi "Morsku sol, jodiranu" - mlinac 92 grama proizvodi austrijska tvrtka Kotànyi, a na tržište ga stavlja Kotànyi, Zagreb, Hrvatska.

Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Polioksimetilen je po objašnjenju mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije plastomerni materijal čija kemijska struktura i kristalnost daju veliku tvrdoću, čvrstoću, otpornost prema abraziji i zamoru materijala, po čemu je sličan metalima pa najviše i služi kao njihova zamjena.

HAPIH je u petak izvijestio da je Državni inspektorat zbog prisustva komadića plastike s tržišta povukao nekoliko serija Vegeta Maestro mlinca morske krupne jodirane soli od 100 grama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 09:12