ŽELE ODATI POČAST

Nakon pokopa slijedi natječaj za spomenik na Bandićevu grobu: ‘Gradonačelnik je to zaslužio‘

‘Još o tome nismo službeno razgovarali, ali gotovo je sigurno da će ovakva ideja doći na dnevni red‘
 Goran Mehkek/Cropix

Preminuli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je pokopan na groblju Mirogoj, na grobnom mjestu koje su njegovi bliski suradnici uz dozvolu i odobrenje njegove obitelji odabrali pokraj Aleje velikana, uz spomenik Zida boli i nedaleko od groba gradonačelnika Većeslava Holjevca.

Lijes je spušten u grob koji je pokriven umjetnom travom, a odmah nakon svečanog ispraćaja, radnici Gradskih groblja počeli su betonirati grobno mjesto na kojem će ostati zelen tepih. Uz taj grob ostat će i križ, kao i cvijeće i zapaljene svijeće.

No ako je pitati njegove najbliže suradnike koji su sudjelovali u organizaciji komemoracije i posljednjeg ispraćaja, to ne bi tako trebalo ostati zavijek.

Naime, dio naših sugovornika smatra kako bi grob najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika koji je na čelu metropole bio punih 20 godine trebalo urediti tako da mu se podigne spomenik koji će vjerno odati počast njegovim zaslugama.

- Gradonačelnik je to zaslužio. To ne bi trebalo biti ništa glomazno ili nekakva atrakcija, već jednostavno, skromno, a opet posebno. Baš kakav je bio gradonačelnik - kažu naši sugovornici.

Ugradit će kamere

Da bi se ostvarila takva ideja, Grad bi trebao raspisati javni ili pak pozivni natječaj za idejno rješenje. Budući da se približavaju lokalni izbori, gotovo je sigurno da bi se išlo na pozivni natječaj koji ima mnogo bržu proceduru, a pozivi bi vrlo vjerojatno išli brojnim arhitektonskim uredima koji su u za vrijeme gradonačelnika Milana Bandića surađivali s Gradom Zagrebom.

- Još o tome nismo službeno razgovarali, ali gotovo je sigurno da će ovakva ideja doći na dnevni red. Do ovog trenutka u ova tri dana bili smo fokusirani na organizaciju komemoracije i posljednjeg ispraćaja, za to je osnovano i posebno Povjerenstvo u kojem se nalaze njegovi najbliži suradnici i pročelnici gradskih ureda. Tek u narednim danima trebali bismo raspravljati i o ovom pitanju - kažu naši sugovornici koji su nakon sprovoda bili na misi zadušnici u crkvi Majke Božje Lurdske u Vrbanićevoj ulici.

Do trenutka novog uređenja, grob gradonačelnika Milana Bandića, kako nam kažu dobro upućeni, sljedećih nekoliko dana čuvat će zaštitari Gradskih groblja.

Tako bi trebalo biti do sljedećeg tjedna, kada bi se trebale ugraditi kamere koje će nadzirati mjesto posljednjeg počivališta pokojnoga gradonačelnika.

- O tome je bilo riječi još u nedjelju kada su počele pripreme za ukop - kažu naši sugovornici.

Same pripreme, podsjetimo, počele su odmah nakon što se doznalo da je gradonačelnik Milan Bandić preminuo u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh od posljedica srčanog udara.

Mjesto ukopa

Već u nedjelju u rano poslijepodne obišlo se nekoliko lokacija na groblju Mirogoj, a sve te lokacije bile su predložene i Bandićevoj obitelji. Obitelj je, kako je već javnost obavijestio Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama i Bandićev dugogodišnji suradnik i prijatelj, odabrala mjesto ukopa koje se nalazi istočno od Zida boli i nešto južnije od groba Većeslava Holjevca.

- Smatrali smo da se radi o jednoj simbolici. Grob zagrebačkog gradonačelnika gledat će prema Sljemenu - govorili su nam još u nedjelju Bandićevi suradnici.

Odmah nakon što je Bandićeva obitelj odabrala baš tu lokaciju, počelo se uređivati mjesto ukopa. Dan prije Bandićeva ukopa uređivao se okoliš, popravljali su se pristupni putevi, a zadnji radovi završili su samo nekoliko sati prije početka pogreba.

Sam pogreb počeo je u 12 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:26