ŽIVOT EX-ZASTUPNIKA

‘Nakon politike treba vam godina dana da se vratite u realnost, to je poput skidanja s droga‘

‘Vidim po svojim kolegama: nakon političke arene treba vam godinu dana da dođete k sebi. Na tržištu rada više vas nitko ne želi‘
Siniša Hajdaš-Dončić i Biljana Borzan
 Ronald Gorsic/Cropix

Konačna bilanca saborske službe pokazuje da je zahtjev za naknadom plaće, 6 plus 6, odobren za 38 zastupnika. Njihovo će hlađenje porezne obveznike koštati oko pet i pol milijuna kuna - toliki je trošak njihovih neto plaća bez doprinosa i poreza računa li se da prosječna plaća iznosi oko 16.000 kuna, dok će bruto iznos biti gotovo deset milijuna kuna.

Po zakonu, “primateljima naknade plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti sva prava prestaju ako počnu ostvarivati plaću po drugoj osnovi ili steknu uvjete za mirovinu, o čemu su obavezni obavijestiti Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora kako bi Odbor mogao donijeti rješenje o prestanku prava”.

Nakon svega se postavlja pitanje - zašto je nekim političarima tako teško pronaći posao?

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić naglašava kako su zastupnici zakonom ograničeni u traženju posla - i kako nije bez veze - naglašavajući kako biznismeni nevoljko gledaju na zapošljavanje bivših političara, pri čemu je, smatra, opozicija u gorem položaju od vladajućih. Onaj tko je radio u državnoj ili javnoj službi zakonski ima pravo povratka na posao, ali svih koji su bili u biznisu, zbog sumnje na sukob interesa i trgovanje političkim utjecajem, idu na hlađenje od godinu dana. I to ima smisla.

Hajdaš Dončić smatra da to što ne mogu lako naći posao - dokazuje da nisu bili korumpirani.

- Vidim po svojim kolegama: nakon političke arene treba vam godinu dana da dođete k sebi. Na tržištu rada više vas nitko ne želi - jer smatraju da ste kontaminirani politikom i da vaš dolazak samo donosi više šete nego koristi. Godina dana je minimalni predah za vratiti se u realnost - bojim se da je to usporedivo sa skidanjem s droga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:56