PRVI PODACI

Nakon potresa: Cijene u Donjem gradu pale za 145, a u Gornjem gradu 400 eura za kvadrat

Dio Zagreba u kojem su od ožujka do kolovoza znatnije pale cijene stanova i kuća jest Gornji Grad - Medveščak
Zagreb, Donji grad
 Neja Markicevic/Cropix

Nakon potresa koji je u ožujku oštetio dobar dio nekretninskog fonda u centru Zagreba napokon je poznato koliko je ta katastrofa utjecala na cijene nekretnina.

Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva graditeljstva, a koje vodi registar e-nekretnine, prosječna ostvarena cijena kvadrata stana na području Donjega grada u kolovozu je, u odnosu na ožujak 2020. godine, bila niža za 145 eura, što je znatno manji pad od onoga koji je na nacionalnoj televiziji "prijavio" dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Borislav Vujović.

On je, naime, prošlog tjedna gostujući na HRT-u izjavio da je tražena cijena kvadrata stanova u centru grada nakon potresa pala za 500 eura, no kad smo ga suočili s informacijom da taj podatak nije točan, Vujović se ispravio i rekao da je mislio na ostvarenu cijenu iz e-registra.

No, sada ispada da je i taj podatak bio netočan, s obzirom na to da je prema podacima Ministarstva graditeljstva prosječna cijena kvadrata nekretnina prodanih na području Donjega grada u ožujku iznosila 2046 eura, da bi u kolovozu pala na 1901 euro.

Zanimljivo, ministarstvo nam je uz podatke o prosječnim cijenama poslalo i neke grube podatke o prodanim stanovima, a oni ukazuju na to transakcija stanovima na području centra grada praktički nema.

Prema njima, u ožujku ove godine na području Donjeg grada evidentirano je samo 28 kupoprodaja, a prosječna kvadratura prodanog stana iznosila je 75,51 kvadrat.

Ukupna vrijednost svih nekretnina prodanih na području Donjeg grada u ožujku iznosila je 32,5 milijuna kuna, a ukupna kvadratura iznosila je 2114 četvornih metara.

Podaci su se ponešto promijenili u kolovozu, kad je prosječna prodajna cijena kvadrata pala na 1901 euro, a prosječna veličina prodanoga stana sada iznosi 57,99 kvadrata, odnosno 18 kvadrata manje nego prije potresa.

Prosječna veličina stanova

Kad je u pitanju broj transakcija, prema podacima Ministarstva graditeljstva prodano je samo 20 nekretnina u strogom centru, za sve skupa 16,5 milijuna kuna, a ukupna površina prodanih nekretnina iznosila je 1159 četvornih metara.

Dio grada u kojem su pak u traženom razdoblju znatnije pale cijena nekretnine jest Gornji grad - Medveščak.

Ondje je, naime, prosječna ostvarena cijena za kvadrat stana u ožujku iznosila 2190 eura, da bi u kolovozu pala na 1791, odnosno za 400 eura.

Ni na području Gornjega grada nije bilo puno kupoprodaja pa je u ožujku prodano sve skupa 27 nekretnina, a u kolovozu njih samo 14.

Prosječna veličina stanova prodanih na području Gornjega grada - Medveščaka pritom se neće previše mijenjati, odnosno u ožujku će ona iznositi 76, a u kolovozu 72 četvorna metra.

Kad je u pitanju prosječna tražena cijena stanova u centru grada iz oglasnika, prema podacima portala Njuškalo, koje smo objavili prošlog tjedna, ona je u kolovozu ove godine, u odnosu na ožujak, pala za 60-ak eura, odnosno s 2660 na 2598 eura za kvadrat nekretnine.

Prosječna tražena cijena na Gornjem gradu pala je pak za 30-ak eura.

Neodržavane nekretnine

Prema riječima predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama Dubravka Ranilovića, podaci iz e-registra pokazuju da je tržište nekretninama u centru grada zamrznuto, s obzirom na to da su u kolovozu prodana samo 34 stana na području Donjeg i Gornjeg grada i Medveščaka.

image
Dubravko Ranilović
Neja Markicevic/CROPIX

"To tržište praktički ne postoji, očekujemo da će se pomaci početi događati tek s dolaskom hladnijeg vremena, kad će vlasnici stanova morati početi donositi neke odluke. Ipak, teško je za očekivati da će za starije i neodržavane nekretnine moći zadržati stare cijene", rekao je Ranilović.

Dodao je također da trenutačno interes kupaca najviše postoji za novijim stanovima manje kvadrature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 20:51