POLICIJSKI IZVJEŠTAJ

Nakon Povorke ponosa huligan sudionicu mlatnuo njezinom zastavom duginih boja, na Marulićevom trgu izbila tučnjava

Iako je sama povorka protekla mirno, uoči i nakon nje zabilježeno je nekoliko incidenata
 Damir Krajac/Cropix

Jučerašnja 20. Povorka ponosa u organizaciji udruge Zagreb Pride u centru metropole prošla je u miru, a za posljedicu ima tek četiri policijska postupanja tijekom kojih je sedam osoba dovedeno na kriminalističko istraživanje, dok se za najmanje njih šest traga.

Prvo su oko 16.20 sati dvojica maloljetnika na Trgu bana Josipa Jelačića neprimjerenim porukama na svojim majicama iskazali nepodržavajući stav prema povorci. Te poruke su bile okidač da ih policajci uhite, kriminalistički obrade i potom puste na slobodu uz optužne prijedloge jer su se ogriješili o članak 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te članak 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Potom su oko 21.15 sati na autobusnoj stanici u Novom Zagrebu, točnije na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice Damira Tomljanovića Gavrana, četiri za sada nepoznata muškarca pokazala primitivizam. Oni su, nakon što je 18-godišnjakinji iz ruke ispala zastava duginih boja, prišli joj. Jedan je uzeo zastavu te je njome udario po dlanu nakon čega su sa zastavom otrčali u nepoznato. Ona je incident prijavila policiji koja za muškarcima traga.

Sat vremena kasnije i na Trgu Marka Marulića oko 22.30 sati bilo je burno. Dok se troje prijatelja nalazilo na tom prostoru držeći u rukama zastavu duginih boja, prišlo im je više počinitelja od kojih je jedan udario 22-godišnjaka šakom u lice. Potom su napadači uzeli zastavu i zapalili je nakon čega je drugi nepoznati homofob udario šakom u lice 32-godišnjakinju i 21-godišnjaka.

Zbog ozljeda koje su, srećom, bile lakše pružena im je liječnička pomoć, a nakon što je incident prijavljen policiji, njihovi djelatnici koji su se zatekli u neposrednoj blizini su promptno reagirali i u policijsku postaju priveli pet osoba na istraživanje.

Inače, prije samog okupljanja povorke, na križanju Horvaćanske ulice te Ulice braće Domany, nepoznati su muškarci automobilom prepriječili put dvjema 30-godišnjakinjama. Verbalno su ih napali na osnovu seksualne orijentacije, a jedan od njih je jednu od djevojaka čak i pljunuo u lice. Potom su, naravno, obojica "hrabrih junaka" pobjegla u nepoznato ne dočekavši policiju.

Dota: Očekujemo da policija ovo tretira kao zločine iz mržnje

- Niz serija - fizičkih i homofobnih napada u Zagrebu, prvi je puta da imamo provalu nasilja nakon Pridea od 2011. Tomu su sigurno pridonijele recentne izjave zastupnika Mosta Nikole Grmoje i Bože Petrova. Od policije očekujemo da provede temeljitu istragu i da sve događaje tretira kao zločin iz mržnje na temelju seksualne orijentacije, a ne kao prekršaje javnog reda i mira, jer to nisu, izjavio je za portal HRT-a Franko Dota iz Zagreb Pridea. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:25