RATNI ZLOČINAC

Nakon povratka iz zatvora Dario Kordić upisao je fakultet. Danas je postao magistar teologije

Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora
Darijo Kordić
 Facebook/Hrvatska zvona

Bivši visoki dužnosnik tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosna te jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u Središnjoj Bosni Dario Kordić, koji je na haškom sudu osuđen kao ratni zločinac, diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

- Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije, objavljeno je na Facebook stranici Udruge “Hrvatska zvona", čiji je član i sam Kordić.

Kako navode na svojoj Facebook stranici, udruga “Hrvatska zvona” je nevladina organizacija koja želi u društvo Bosne i Hercegovine unijeti nove ljude, nova znanja i nove vrijednosti, a na prošlim parlamentarnim izborima u BiH okušali su se u suradnji s Hrvatskom republikanskom strankom.

Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u središnjoj Bosni, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti.

Nakon što je odslužio dvije trećine kazne ili 17 godina pušten je na slobodu. Posljednjih šest godina živi s obitelji u Zagrebu, a na uvjetnoj slobodi je do 2022. godine.

Studij teologije upisao je nakon povratka u Zagreb. Dario Kordić, naime, želi postati đakon, kako je ranije pisao Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:27