ROŠADE U SABORU

Nakon prebjega u HDDSB-a, bivši HDZ-ovac Josip Salapić više nije član DVS-a

 Dorian Horvat / CROPIX

ZAGREB - Bivši HDZ-ovac Josip Salapić više nije član Državnog sudbenog vijeća. Nakon što je promijenio stranački dres i prešao u HDSSB Salapića je bivša stranka odlučila smjeniti iz DSV-a te umjesto njega predložila Davorina Mlakara.

Takav zahtjev HDZ-a odobrio je danas saborski Odbor za pravosuđe koji niti nije imao drugačije mogućnosti. Zakon, naime, propisuje da su članovi DSV-a i dva saborska zastupnika – jedan iz vlasti i jedan iz oporbe. Salapić je u DSV izabran kao predstavnik HDZ-a, tada najveće vladajuće stranke, a ostao je njihov predstavnik i nakon izbora jer je HDZ postao najveća oporbena stranka pa su i dalje imali pravo izabrati jednog člana DSV-a. No, nakon pobjede Tomislava Karamarka Salapić je otišao iz HDZ-a i stranka je zatražila da ga se smijeni.

- HDZ je najjača oporbena stranka i po Zakonu i poslovniku ima pravo predlagati koga hoće. Ali njemu nema razloga biti neugodno zato što ga smjenjuju, već bi neugodno trebalo biti HDZ-u koji je to predložio, jer on je bio dobar član DSV-a. Ali neka javnost sudi o tom prijedlogu HDZ-a kojim smjenjuju Salapića – rekla je SDP-ova članica odbora za pravosuđe Ingrid Antičević Marinović.

Salapić, iako član Odbora, nije bio na sjednici. Predsjedniku Odbora Josipu Kregaru rekao je da se slaže s odlukom svoje bivše stranke, a na sjednicu nije došao jer "nije želio biti izložen pritisku i pitanjima medija“.

- Inače, još se i prije službenog HDZ-ovog prijedloga špekuliralo može li Salapić ostati u DSV-u. Nakon što je prešao u HDSSB izjavljivao je, naime, kako bi Ustavni sud trebao preispitati presudu Branimiru Glavašu jer je "sramotno da nevin čovjek koji je branio Osijek sjedi u zatvoru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:18