ŠOK U SISKU

‘Nakon prirodne, politička katastrofa! Ovo je ili lopovska prevara ili nagazna mina ili najzloćudnija podvala!‘

Bivši gradonačelnik Siska, nekadašnji Račanov ministar Davorko Vidović burno je reagirao na prijedlog modela obnove tog grada
Prizor iz Siska snimljen dan nakon razornog potresa
 Ranko Suvar/Cropix

Ministar u Vladi Ivice Račana i donedavno politički tajnik SDP-a Davorko Vidović oštro je reagirao na zakonski prijedlog Vlade prema kojemu bi se Sisak od posljedica razornog potresa obnavljao po istome modelu kao i Zagreb, što znači 60 posto država, 20 posto županija, a 20 posto vlasnici stana.

Vidović, inače bivši gradonačelnik Siska, ogorčen je ovom namjerom Vlade i iznosi razloge zbog kojih smatra da je ona pogubna za Sisak, ali i za cijelu Baniju.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Nakon prirodne, politička katastrofa! Šokantno, kao što je djelovao razorni potres, na ljude koji žive u Sisku i na ostalim područjima u njegovu zaleđu odjeknula je vijest da je u novopredloženi Zakon o obnovi, nakon potresa grad Sisak tretiran jednako kao i Zagreb. Naime, od stanovnika Siska i od grada Siska i SMŽ, će se tražiti da da participiraju u obnovi po istoj formuli kao i u gradu Zagrebu. Riječ je, ako se potvrdi točnost takvih namjera o: A) lopovskoj prevari, poltičkom sljepilu i potpunoj neodgovornosti, ili naprosto o nedopustivom nepoznavanju elementarnih činjenica o životu u Hrvatskoj; b) nagaznoj mini i diverziji bilo kakve iole suvisle strategije ne samo obnove života u Sisku i na Baniji, već i najpovršnije izgradnje potjemkinovih sela po Jabukovcu, Brnjeuški ili Luščanima. C) Najzloćudnijoj podvali vlastitim građanima još od pljačkaške privatizacije;

Naime,
1. u gradu Sisku živi više od polovine potresom pogođenih građana
2. u gradu Sisku je vjerojatno više od polovine svih šteta
3. Grad Sisak i SMŽ nemaju nikakav fiskalni kapacitet da se u obnovu uključe ni u promilima kao bogati (u našim relacijama) grad Zagreb
4. Grad Sisak i SMŽ imaju dvostruko više nezaposlenih od prosjeka Hrvatske, a tri puta više od grada Zagreba;
5, U Sisku i i SMŽ živi od mirovine značajno više ljudi nego li od plaće, od čega oko polovine sebi ne može financirati jedan obrok tjedno s mesom, a kamo li obnovu kuća!
6. Cijena kvadrata potpuno novoga stana u Sisku je tri do četiri puta niža nego u Zagrebu, a u starim zgradama je ispod 500 €. Zašto bi NETKO tko ima i zrno ekonomske soli u glavi, čak i da ima novaca uložio 500 do kažu neki i 800€ po metru kvadratnom u obnovu kuće npr. u centru Siska, čija bi tržišna vrijednost bila dvostruko niža kad se obnovi?!
7. S kojim će to elanom nakon ovakve podvale u Sisak doći i bilo što investirati bilo tko
8. Zar netko stvarno misli da je obnova života na Baniji moguća bez obnovljenog Siska koji može i mora biti motor razvoja cijeloga kraja?!
...... Ne promjeni li se najavljena svinjarija u Zakonu, Hrvatska Vlada i i svi zastupnici u Saboru koji će dići ruku za takav zakon, bit će zatornici života u Sisku i na Baniji, a ne potres jer priroda ima svoje zakone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:33