TUČA I OLUJNI VJETAR

Nakon prošlotjednog nevremena međimurski župan proglasio prirodnu nepogodu za Mursko Središće i Prelog

Svima koji su pretrpjeli štetu iz Županije je upućen poziv da je prijave nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima

Matija Posavec

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Međimurski župan Matija Posavec u četvrtak je proglasio prirodnu nepogodu od tuče za Mursko Središće i Prelog te općine Sveta Marija, Mala Subotica i Orehovica, zbog nevremena koje je prošloga tjedna uzrokovalo materijalnu štetu na voćnjacima, povrtlarskim i ratarskim kulturama.

Tuča koja je padala u srijedu, 25. svibnja, i petak, 27. svibnja, kao i olujni vjetar, uzrokovali su brojne štete na području Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, a temeljem prijavljenih informacija o šteti, župan Posavec je, na zahtjev jedinica lokalne samouprave, proglasio prirodnu nepogodu za područje dvaju gradova i tri općine u Međimurju, priopćili su iz Međimurske županije.

Svim fizičkim i pravnim osobama koje su pretrpjele štetu iz Županije je upućen poziv da prijave štetu nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima koja će konačnu procijenjenu štetu prijaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra štete, u roku od 50 dana proglašenja prirodne nepogode.

Iz Međimurske županije priopćili su i da je održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljima uprava i predstavnicima Povjerenstva zaduženima za štete od prirodnih nepogoda te da će Vlada RH već idućega tjedna donijeti odluku o financijskoj potpori poljoprivrednim gospodarstvima.

Kako se navodi, izradit će se program sanacije šteta kojim će se osigurati financijska sredstva za tri sjeverne županije koje su pogođene prirodnom nepogodom, dok će Međimurska županija temeljem te odluke donijeti Program dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Međimurske županije u 2022.

Nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, taj će program biti osnova za raspisivanje javnog poziva na koji će se moći javiti svi oni koji su pretrpjeli štete uslijed prirodnih nepogoda, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:11