LOKALNI STOŽERI

Nakon rekordnog dana stižu nova izvješća: Opet velik broj novozaraženih u Zagrebu i Dalmaciji

Iz županijskih stožera civilne zaštite javljaju o epidemiološkoj situaciji na njihovim područjima
Arhivska fotografija
 Ranko Suvar/Cropix

Dan nakon što je u Hrvatskoj, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, evidentiran najveći broj novozaraženih osoba koronavirusom u 24-satnom razdoblju od početka epidemije, njih 208, u subotu pristižu novi podaci iz županijskih stožera.

Sisačko-moslavačka županija: 1 novi slučaj

Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom bilježi u posljednja 24 sata u Sisačko-moslavačka županija, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o osobi s područja Hrvatske Dubice.

Iz Stožera su ponovno uputili molbu građanima da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera, jer na taj način ostaju odgovorni prema sebi i drugima.

Vukovarsko-srijemska županija: 5 novih slučajeva

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Vinkovaca i 1 osoba iz Novih Jankovaca), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 545, od kojih su 384 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 110 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6753.

U samoizolaciji na području županije je 231 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 14 radnika (1 liječnik, 10 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika).

Osječko-baranjska županija: 10 novih slučajeva

Za područje Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 197 uzoraka od kojih su 10 bili pozitivni na koronavirus. Šest novooboljelih osoba je s područja Osijeka, a po dvije osobe su iz Našica i Đakova. Po životnoj dobi opet je riječ o osobama mlađe dobne skupine; najmlađa osoba ima 14 godina, ponajviše je oboljelih u dobi od 20 do 28 godina, jedna oboljela osoba iz Našica ima 42 godine, a jedna iz Đakova 83 godine.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je hospitalizirano 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih su četiri na respiratoru.

Mjera samoizolacije jučer je određena za čak 70 novih kontakata oboljelih pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 242 osobe.

Policija u zadnja 24 sata nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 30 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Primorsko-goranska županija: 2 nova slučaja

U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije dvije su novozaražene osobe, javljaju iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Riječ je o mladim ljudima, od kojih je jedan povratnik iz inozemstva i nema simptome, dok je druga osoba s blažim simptomima i vratila se s ljetovanja iz Dalmacije.

U PGŽ trenutno je 26 aktivnih slučajeva i 152 izliječenih. U KBC-u su smještene 3 osobe, dok su svi ostali u izolaciji u vlastitom domu/na kućnom liječenju.

Istarska županija: 1 novi slučaj

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 234 uzorka briseva na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, koja je bliski kontakt s pozitivnom osobom. Izliječene su 2 osobe.

Trenutno je 20 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 145 osoba.

Virovitičko-podravska županija: Nema novih slučajeva

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2.

Od 18 testiranih osoba u zadnja 24 sata, svi brisevi bili su negativni na koronavirus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Broj testiranih, od početka epidemije u VPŽ je trenutno 2.529. Od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 33 osobe su zaražena koronavirusom. Od toga, jedna osoba je trenutno aktivna, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

Splitsko-dalmatinska županija: 35 novih slučajeva

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 595 obrađenih testova danas je 35 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju. Iz Splita ih ima 23, te po jedna iz Solina, Imotskog, Ciste Provo, Podbablja, Sinja, Makarske, Omiša i Dugog Rata.

Uz njih su još četiri osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to dvije osobe iz Zagrebačke županije, jedna osoba iz Grada Zagreba i jedna osoba iz Osječko-baranjske županije. Svi novooboljeli iz drugih županija testirani su u Splitu.

Od 31 novooboljele osobe s područja Splitsko dalmatinske županije 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 722 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 12 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru, javlja Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Zagreb: 47 novih slučajeva

Novih 47 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Gradu Zagrebu u zadnja 24 sata, a aktivno je oboljelih 314 osoba, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"U protekla 24 sata u NZJZ 'Dr. Andrija Štampar' provedena su 432 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 47 novih slučajeva. Posljedično tome, za 140 osoba određena je mjera samoizolacije", stoji u priopćenju.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 314 aktivnih slučajeva zaraze i 719 aktivnih samoizolacija.

Petero novooboljelih za sada imaju negativne epidemiološke anamneze, 15 osoba su kontakti covid-19 pozitivnih osoba, a kod 19 novozaraženih utvrđena je mogućnost da s se zarazili u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora.

Kod četiri osobe epidemiološka obrada je u tijeku, dok su četiri zaražene osobe došle iz BiH.

Iz Zavoda dodaju da su negativni na koronavirus svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba.

Šibensko-kninska županija: 18 novih slučajeva

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije osamnaest osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19 i jedna osoba iz Splitsko-dalmatinske županije koja trenutno boravi u Rogoznici. Od ukupno 18 oboljelih iz Šibenika ih je 11, iz Knina 3, iz Vodica 2 i po jedna osoba iz Kistanja i Bilica.

S današnjim danom u županiji je 66 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice od bolesti COVID-19 liječe se dvije osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 85 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 289 osoba, od kojih su 287 kontakti oboljelih, a dvije osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja te im je određena mjera 14-dnevne karantene.

Kod većine novooboljelih moguća je izloženost u klubovima i na svadbama, poručuju iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 3 nova slučaja

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tri su nova slučaja zaraze koronavirusom.

Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih osoba COVIDOM-19 u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i u tijeku je epidemiološko istraživanje.

Trenutno je u županiji 5 osoba zaraženih koronavirusom. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 13 je osoba u samoizolaciji.

Varaždinska županija: 3 nova slučaja, 1 osoba preminula

U Varaždinskoj je županiji jučer preminula prva osoba koja je bila pozitivna na COVID-19, odnosno koronavirus, rekao je u subotu načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin, koji je o epidemiološkom stanju i mjerama koje se poduzimaju govorio zajedno s ravnateljem Opće bolnice Varaždin dr. Nenadom Kudelićem, javljaju Varaždinske vijesti.

- Preminula 87-godišnjakinja zaprimljena je u bolnicu radi ozljeda prsnog koša.Prilikom samog prijama nije pokazivale nikakve kliničke znakove respirativnih bolesti. No, proširenim testiranjem koje smo uveli u Opću bolnicu Varaždin s ciljem zaštite pacijenata i naših djelatnika detektirali smo COVID-19 infekciju. Tijekom boravka u bolnici osoba nije pokazivala značajnije znakove respirativne bolesti, no od ranije ta osoba je bolovala od srčane i plućne bolesti. U ovom slučaju možemo reći da je COVID-19 zasigurno doprinio ovom, nažalost, smrtnom slučaju, rekao je Kudelić, koji je zajedno sa zamjenikom župana izrazio sućut obitelji preminule.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom.

- Radi se o mlađim osobama, koje su sve u 20-im godinama, a vratile su se s ljetovanja gdje su se intenzivno družile i posjećivale noćne klubove, što znači da su ostvarile dosta bliskih kontakata, rekao je Vugrin, dodavši da će se liječiti doma jer imaju blažu kliničku sliku. Zbog ova nova tri slučaja, Varaždinska županija u svega četiri dana došla je do 11 novih zaraženih.

-To ne možemo ignorirati, već se trebamo pridržavati propisanih mjera. moramo svojim osobnim primjerom i ponašanjem doprinijeti da intenzitet širenja virusa u našem okruženju bude što manji, ukazao je Vugrin.

To da netko ima blažu kliničku sliku ili nema uopće znakove zaraze, kako je upozorio, ne znači da ne može zaraziti druge koji teže podnose bolest. - Osim zbog zdravlja, trebamo se odgovorno ponašati i zbog toga što virus utječe na našu svakodnevicu, naše gospodarstvo, turizamm, napomenuo je Vugrin, dodavši da se širenje koronavirusa i posljedice nastoje spriječiti mjerama s nacionalne i lokalne razine.

Požeško-slavonska županija: 2 nova slučaja

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 7 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji.

U samoizolaciji se nalaze 52 osobe, a ukupno je testirano 4186 osoba.

Na posljednjem testiranju bio je 51 uzorak, dva uzorka su pozitivna na koronavirus (COVID-19).

Zagrebačka županija: 9 novih slučajeva

U protekla 24 sata na području Zagrebačke županije zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je trenutno aktivno 59 slučajeva oboljenja, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote u 11 sati evidentirano je 297 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, što je devet novooboljelih u odnosu na jučer, priopćio je županijski stožer.

Na području te županije tako je trenutno 59 aktivnih slučajeva zaraze. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

Brodsko-posavska županija: 10 novih slučajeva

Deset novih koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Brodsko-posavska županija, a uglavnom je riječ o mladima koji su se vratili s ljetovanja na jadranskoj obali gdje su boravili u noćnim klubovima.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u subotu da je u županiji trenutno 35 na covid-19 pozitivnih osoba, a da su među novozaraženima uglavnom mladi.

"Radi se uglavnom o mladim ljudima od 20 do 25 godina koji su boravili u klubovima i kući su se vratili iz drugih dijelova Hrvatske. Slučajevi se brzo detektiraju, tako da nema prijenosa virusa na širi krug ljudi izvan obitelji. Većina oboljelih liječniku se javi zbog povišene temperature ili gubitka osjeta mirisa i okusa", rekao je Hini zamjenik načelnika županijskog Stožera Damir Mirković.

Preventivno je u samoizolaciji 120 osoba s prebivalištema na području županije.

Od izbijanja pandemije, kod 210 stanovnika ove županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus.

Međimurska županija: 3 nova slučaja

Od bolesti COVID-19 tri su novooboljele osobe u posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji, a sve su ljetovale u Vodicama, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

U priopćenju se navodi da su u protekla 24 sata u Međimurskoj županiji evidentirane tri novooboljele osobe. Sve tri osobe ljetovale su u Vodicama koje je Stožer civilne zaštite evidentirao kao novo žarište.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije preporučuje svima koji su bili na ljetovanju u Vodicama i pohodili noćne klubove da kontaktiraju Djelatnost za epidemiologiju zaraznih te kroničnih nezaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije radi daljnjih konzultacija.

Napomenuli su da su do sada ukupno obavljena 2504 testiranja na koronavirus.

Iz Stožera su također obavijestili javnost da je, što se tiče režima prelaska granice s Republikom Slovenijom, Međimurska županija u zelenoj zoni što znači da trenutačno za hrvatske građane nema promjene u odnosu na dosadašnji režim prelaska granice.

Krapinsko-zagorska županija: 3 nova slučaja

U protekla 24 sata evidentirane su 3 novozaražene osobe s područja Krapinsko-zagorske županije. Novobooljele osobe imaju prebivališta na području Grada Zlatara te općina Đurmanec i Zlatar Bistrica.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba sa područja Krapinsko-zagorske županije je 10.

Koprivničko-križevačka županija: Nema novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Svih 38 testiranih uzoraka na koronavirus izuzetih iz opće populacije u protekla 24 sata je negativno.

Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučaja bolesti COVID-19. Trenutno se na području županije na kućnom liječenju nalazi jedna osoba, a druga osoba koja se statistički vodi na području županije liječi se na području Splitsko-dalmatinske županije.

Karlovačka županija: 7 novih slučajeva

U Karlovačkoj županiji sedam je novozaraženih osoba, dvije su kontakti ranije oboljelih, a za četiri traje epidemiološka obrada, rekli su iz županijskog Stožera civilne zaštite, apelirajući na odgovornost mladih čije su objave na društvenim mrežama "neodgovorne i zato opasne".

Zaražene su tri mlađe žene i jedan mladić, dva muškarca srednje i jedan starije dobi. Šestero njih su iz okolice Karlovca, a jedan je muškarac u karlovačku bolnicu došao na liječenje iz Velike Kladuše u BiH gdje živi, iako mu je prebivalište na području Primorsko goranske županije. O njegovoj je hospitalizaciji obaviješten Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji će proslijediti obavijest nadležnim službama u BiH.

Stožer je priopćenjem apelirao na sve osobe, koje se na društvenim mrežama šale s pandemijom, da budu odgovorni te da svojim objavama upozoravaju na važnost pridržavanje mjera zaštite, kako bi se smanjio broj oboljelih. “Jer se u Hrvatskoj i drugdje mnogi ljudi na respiratorima bore za svoj život, štoviše umiru svakim danom i zato budimo odgovorni, kako djelima, tako i riječima”, poručili su.

Nekim se objavama posljednjih dana, upozoravaju, umanjuje ozbiljnost situacije, "a iako ne treba širiti paniku među ljudima, ne treba ni dezinformacijama dovoditi druge osobe u opasnost, jer covid-19 nije bezopasna bolest, a mlade osobe, iako možda neće doživjeti teže oboljenje, mogu biti potencijalno opasni za život bliskih osoba iz rizične skupine”, naglašavaju iz Stožera.

Ukupno je do sada infekcijom covida-19 u Karlovačkoj županiji zaraženo 120 osoba, a umrle su dvije. U samoizolaciji su 122 osobe. Za dva ugostiteljska objekta izdana usmena upozorenja

Inspekcija karlovačkog Stožera civilne zaštite obišla je u gradu devet ugostiteljskih objekata i dvije prodavaonice, te su za dva ugostiteljska objekta izdana usmena upozorenja, dok se u ostalim objektima mjere protiv širenja zaraze primjenjuju sukladno preporukama.

U osam noćnih klubova nadzorom nisu pronađene nepravilnosti i nije izdano nijedno pismeno ili usmeno upozorenje. Također, na jednom okupljanju s više od 100 sudionika nisu uočene nepravilnosti, kao niti u četiri ugostiteljska objekta u Dugoj Resi.

Dubrovačko-neretvanska županija: 10 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježeno deset novih slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. No, u jednom od tih slučajeva radi se o mlađoj ženskoj osobi s prebivalištem u Zagrebu, koja je već napustila područje županije.

Što se preostalih devet slučajeva tiče, radi se o tri mlađe ženske osobe i jednoj ženskoj osobi srednje dobi te o četiri mlađe muške osobe i jednoj muškoj osobi srednje dobi. Troje od njih imaju prebivalište u Zagrebu, s tim da se dvoje trenutno nalaze u Dubrovniku, a jedna u Pločama. Od preostalih osoba pozitivnih na COVID-19, jedna je iz Dubrovnika, jedna iz Metkovića, jedna iz Janjine i tri iz Ploča.

Važno je istaknuti kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne postoji žarište niti lokalna transmisija, jer je od danas pozitivnih osoba, njih šestoro zaraženo izvan naše županije, dvoje su kontakti već prije pozitivnih osoba, a za dvoje je epidemiološka obrada u tijeku.

​S današnjim su danom izliječene dvije osobe; jedna iz Ploča i jedna iz Blata.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 7248 uzoraka.

​U OB Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na COVID-19.

​U samoizolaciji je ukupno 276 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 50 kršenja mjere samoizolacije.

Zadarska županija: 20 novih slučajeva

Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše među mladima i osobama srednje životne dobi. Među novooboljelima najviše je osoba rođenih ozmeđu 1979. i 2001. za koje su utvrđuju kontakti i kretanja budući da su boravili na više mjesta, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

U tri slučaja riječ je o obiteljskim kontaktima, a kod nekoliko starijih osoba, rođenih između 1943. i 1949., zaraza je otkrivena prilikom rutinskoga testiranja u Općoj bolnici Zadar.

Novooboljele osobe su s područja Zadra (6), Biograda na Moru (4), Novigrada (3), Stankovaca (2) te po jedna novooboljela osoba s Paga, općine Privlaka, Kolana, Svetoga Filipa i Jakova i Pakoštana.

Aktivan nadzor provodi se nad 277 osoba, a istekao je za njih 4905. Tijekom jučerašnjega dana obavljeno je 147 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano šestero bolesnika, od čega je dvoje u Covid JIL-u, a od njih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:54