PODIJELJENA MIŠLJENJA

Nakon sastanka s Čobankovićem seljaci odustaju od prosvjeda?

Kutjevo, 180610.Ministar poljoprivrede Petar Cobankovic susreo se s predstavnicima koordinacije pet slavonskih zupanija, povodom dugovanja drzave prema poljoprivrednicima.Na slici: Petar Cobankovic sa seljacima.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

POŽEGA - U petak su na 64300 adresa iz Ministarstva poljoprivrede odaslane odluke kako bi se riješio sporni dug za poticaje iz 2008. – kazao je ministar Petar Čobanković nakon sastanka s predstavnicima koordinacija seljačkih udruga iz pet slavonskih županija.

- Što se tiče kapitalne potpore Vlada je dala Ministarstvu da može preuzimati obveze na teret proračuna 2011/12. što će omogućiti poljoprivrednicima da ih mogu unovčiti putem banaka i riješiti svoja dugovanja prema bankama i poreznoj upravi – istakao je Čobanković.

Kada je riječ o cijeni pšenice, za koju seljaci traže zaštitnu cijenu 1,20 kuna po kilogramu, ministar je ponovio kako Ministarstvo ne može određivati cijenu niti obvezivati otkupljivače po kojoj cijeni će ju otkupljivati.

- Cijena pšenice će sigurno rasti i u ovoj situaciji uvjetovana je smanjenjem prinosa. Samo, da li je to dobro što će cijena pšenice rasti na račun smanjenja prinosa i na račun ukupne količina – pitao se ministar Čobanković.

Reakcije predstavnika seljaka bile su različite. Dok Dragutin Dukić ( Požeško-slavonska županija) smatra da je sastanak uspio i da treba riješiti još neke sitnice, njegov kolega Tomislav Pokrovac ( Vukovarsko-srijemska) napustio je sastanak revoltiran što je ministar na 15-ak minuta napustio sastanak kako bi dao izjavu za TV Novu. Pokrovac je kazao kako je ovo bio izrežiran sastanak i da će seljaci Vukovarske županije već od nedjelje započeti s prosvjedima.

I ostala trojica seljačkih predstavnika: Josip Zmajić (Brodsko-posavska), Zvonimir Pipić (Virovitičko-podravska) i Matija Brložić (Osječka županija) – bili su rezervirani te naveli kako će s odlukama sastanka u Grabarju u subotu upoznati svoje članstvo te potom donijeti konačnu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:13