NOVI DETALJI USKOČKIH ISKAZA MLADENA BARIŠIĆA

'Nakon sastanka sa Sanaderom i Bebićem Ljubiću sam dao 1,3 milijuna kuna!'

Novcem iz crnog fonda pomagalo se osnivanje i djelovanje novog HDZ-a u BiH, otkrio je Mladen Barišić. A Nevenka Jurak je istražiteljima ispričala da su se preko Fimi-Medije reketarili čak i - Slovenci!
 Denis Jerković / CROPIX

ZAGREB - Mladen Barišić otkrio je u jednom od novih iskaza i da je novcem iz crnog fonda financiran HDZ 1990. Bosne i Hercegovine preko Bože Ljubića. - Tijekom 2007. godine došlo je do raspada HDZ-a BiH. Ivo Sanader tada je procijenio kako je Božo Ljubić osoba koja bi mogla reformirati tamošnji HDZ. Rekao mi je da bismo mu, osim politički, trebali i materijalno pomoći - počeo je svoj najnoviji iskaz Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a, nekadašnji šef Carinske uprave i sadašnji ključni svjedok USKOK-ove istrage o korupciji u najužem državnom vrhu tijekom Sanaderove vladavine.

- Iz blagajne HDZ-a Ljubić je dobio 400.000 kuna, a od mene se tražilo da nabavim ostatak od oko 1,3 milijuna kuna iz crnog fonda - nastavio je Barišić.

- Na sastanku u Tučepima, na kojem smo bili Ivo Sanader, Luka Bebić, nekoliko lokalnih dužnosnika i ja, otišao sam u zasebnu prostoriju i predao novac Boži Ljubiću - ispričao je Barišić.

Intrigantni detalji

Nakon objave iskaza u medijima, Barišiću je ponuđena i policijska zaštita, ali ju je on odbio, za razliku od, primjerice, bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka, koji je bio pod policijskom zaštitom nakon što su detalji njegova iskaza procurili u javnost.

Novi intrigantni detalji otkrivaju se i iz iskaza vlasnice Fimi-Medije Nevenke Jurak , koja je objavila da je njezina tvrtka reketarila i inozemne tvrtke. Jurak je, naime, navela da je po preporuci predsjednika Uprave Narodnih novina Milivoja Fučkara fiktivnim računima teretila tvrtku Vevče, koja Narodne novine opskrbljuje papirom. Riječ je o Papirnici Vevče iz Ljubljane, tvrtki kćeri međunarodne grupacije Brigl Begmeister. Komentar nadležnih iz ljubljanske tvrtke nismo uspjeli dobiti jer je direktor Marko Jagodić bio na putu.

Tajanstveni Sebastijan

Posebno je zanimljiv i dio svjedočenja Jurak u kojem navodi da je “došao izvjesni gospodin Sebastijan i dao joj podatke da se ispostave fakture” na teret tvrtke GT automobili Iveco. Taj dio svjedočenja mogao bi baciti dodatno svjetlo na aferu Kamioni. “Izvjesni gospodin Sebastijan” mogao bi biti Sebastijan Mojsović, direktor Eurokamiona, tvrtke od koje je 2004. tadašnji ministar obrane Berislav Rončević kupio vozila za potrebe Hrvatske vojske i oštetio proračun za više od 10 milijuna kuna.

Novac iz afere Kamioni opran i vraćen HDZ-u?

Istražitelji u aferi Kamioni utvrdili su da je proračun oštećen za više od deset milijuna kuna, ali zasad nisu otkrili u čijim je džepovima završio taj novac. No, iz iskaza Jurak može se pretpostaviti da je vraćen HDZ-u kroz fiktivne račune koje je Fimi-Media ispostavila poduzeću GT automobili. Podaci iz registra pokazuju da je kao osnivač i direktor tvrtke GT automobili d.o.o naveden Mladen Kušeković. Kad smo ga pitali ga je li točno da je njegova tvrtka platila fiktivne usluge Fimi-Mediji, odgovorio je: - Ne bih o tome, i prekinuo vezu.

Treba podsjetiti i na činjenicu da je u prosincu 2004., na dan kad je Rončević potpisao sporni ugovor, sjedište MORH-a posjetio Mladen Barišić. Taj slučaj objašnjava model po kojem je HDZ ubirao reket od niza privatnih tvrtki, koje su zauzvrat dobivale poslove s državom. (S. Lukić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:19